Connect with us

Blog

Fűszerezzünk meg egy Vespát egy kis dieselpunkkal. Ízlik?

Cris Cofitis nem egy átlagos szakács, de mi pont ezt szeretjük benne

Published

on

Sportster
RST AIRBAG

Pár éve Cris olyat alkotott a boszorkánykonyhájában, ami minden motor-ínyencet meglepett. Egy olyan robogómárkát választott egy egyedi motorkerékpár-építő versenyen, ami nem csak hogy nagy múlttal rendelkezik, ráadásul az elegancia és stílus felmúlhatatlan etalonjává vált. Hozzátett egy kis ezt, egy kis azt, és mi lett belőle? Megdöbbentő.
Hogy miért most írok róla? Egyszerű. Megláttam, és nem tudok szó nélkül elmenni mellette.

Az AMD bajnokság egyedi kerékpár-építésére készült Vespa „The Guardian” névre hallgat, és sok fajta stílussal lett összekeverve, melyek láthatóan szépen megférnek egymás mellett, sőt összeérve elég finomra sikeredett.

Felfedezhetünk benne egy kis dieselpunk, egy kis retro, a futurizmus irányzatát, így szippant be minket a mester az általa megalkotott jövőképbe és tudományos fantasztikumába.

De mi is az a dieselpunk?
Itt nem a kakastaréjos, társadalom elutasító, nihilista életmódot folytató punk nemzedékre kell asszociálni. Talán annyi, és leszögezném, hogy semmi más köze nincs az egész kultúrájukhoz, mint a „korunk elleni lázadás, csináld magad mozgalom”-ra való utalás.

A mainstream dieselpunk művek általában a világ gazdasági válságot követő időszakot tekintik ideáljuknak, egészen a második világháború végével bezáróan. A légi utazás mindennél hangsúlyosabbá válik, így a pilótasapka, pilótaszemüveg, pilótakabát elkerülhetetlen tartozéka a dieselpunk szerelésnek. A dieselunk úgy kerekít alternatív történelmet egy idealizált korszak elemeit felhasználva, ahogy a steampunk, csak a korszak stílusjegyei jellemzőbben behatárolhatók.

A dieselpunkban elengedhetetlen az 1930-as, 1940-es éveket uraló military, a háborús attitűd. A dieselpunk ritkán nosztalgikus, annál posztapokaliptikusabb. Jellemző a jó és a rossz harca. A rosszak valamilyen demagóg diktatúra harcosai (vagy nácik vagy szovjetek). Az amerikai álmot még pozitívumokkal ruházzák föl. Megfeledkezve a világ gazdasági válság negatívumairól vagy az alkohol tilalom időszakáról.”

Így már érthetőbb lesz számunkra ez a kincsestár ami a motoron található, ez a sok kis egyedi részlet, ami egy egészet alkot, amiken bizony nem siklik át az ember tekintete megvizsgálás, csodálkozás nélkül.

Figyeld meg a gránátokat, a sugárhajtású motorra hajazó elemeket, a sok apró látványosságot, és a különleges, egyedi kidolgozást.
(Szerintem a steampunkhoz közelebb áll a motor stílusa, de a hivatalos leírással ugye nem lehet szembeszállni.)
Lényeg a lényeg, ez a robogó kész vizuális lakoma! 🙂

Ha ez a VESPA neked ez egy kicsit “túmács” kategória, és jobban lenyűgöznek a letisztult formák, a Motopartsshop tárt karokkal vár! 🙂

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending