Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

Füldugó: komfort és biztonság?

Kiderítjük, megéri-e komolyabb füldugóra áldozni – Alpine MotoSafe bemutató

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Nem tudjuk, Ti hogy álltok a füldugó-kérdéssel, de mi most úgy döntöttünk, teszünk egy próbát. Eddig inkább csak hangos versenymotoroknál a ringeken erőltettük a témát, de már egy-két hosszabb túrán is elgondolkodtunk rajta, hogy nem volna rossz tompítani a szélzajt – így pár óra és pár száz kilométer után… Erre talán a legkifinomultabb hazánkban kapható megoldás az Alpine MotoSafe füldugója – bemutató következik.

Akár hisszük, akár nem, a biztonságos motorozás akár azon is múlhat, hogy használsz-e füldugót. A káros zajok kiszűrésével ugyanis hosszabb (és főleg nagy sebességű) motorozás után sem csökken a koncentrációnk, ami ugye az egyik legfontosabb kritériuma életben maradásunknak… A füldugó tehát nem csupán egy “kényelmi extra”, amely komfortosabb utazást tesz lehetővé, hanem jóval több előnye van ennél – ezeket szedtük most össze, egy átgondolt modell kapcsán.


A MotoSafe füldugója az ígéretek szerint megszünteti, pontosabban kiszűri a kellemetlen szélzajt, miközben a minket körülvevő forgalom, a motorhang, esetleg a kommunikátor jobban hallhatóvá válik – hiszen nem lesz, ami elnyomja ezeket a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen hangokat. Fejlesztésekor külön figyelmet fordítottak arra, hogy bukósisak viselése esetén is szinte észrevétlen maradjon: kényelmesen illeszkedik a hallójáratba és szűk sisak alatt sem jelentkezik kellemetlen nyomás, még hosszú idejű viselés esetén sem.

A kis lamellás fülillesztékek ugyanis egy nagyon hajlékony és tartós anyagból készülnek, amelyek a testhő következtében könnyedén felveszik a hallójárat formáját. A zajszigetelést (vagy szűrést) két hajszálvékony lamellával érik el. Ennek áldásos hatásaként a tervezők szerint megelőzi a fülzúgást, fülsípolást, miközben a fülünk szellőzik is, így nem kelti az elszigeteltség érzését. A hallójárat-izzadás, a nyomás a hallójáratban, amit egy “mezei” füldugó esetén előfordulhat, ennél a típusnál várhatóan nem fog jelentkezni – de a feladatunk, hogy kiderítsük, ezzel együtt működik-e olyan jól (vagy még jobban), mint a “sima”, olcsó darabok?


A hagyományos füldugóhoz képest jóval kifinomultabb a MotoSafe. Kényelmesebb, egyáltalán nem nyom – ennyi bizonyos, de a puding igazi próbája, a hosszú távú teszt még hátra van

Az ára arra enged következtetni, hogy “vagy még jobban”, hiszen 8.225 forintba kerül – igaz, áprilisban 10 százalékos kedvezményt biztosítanak (7.400Ft).Ez sem kevés, de az árát az indokolhatja, hogy nem egy egyszerű “dugóként” működik, hanem a MotoSafe inkább egy (kényelmes) szűrő, amely csak a számunkra fontos és élvezetes hangokat hallatjamegelőzve az észrevétlen halláskárosodást, fejfájást, szédülést és a koncentráció csökkenését, amiről már volt szó… Hogyha ezt kapjuk a pénzünkért, akkor már “jók vagyunk”, de azért nézzük, mi tartozik az alapcsomagba. Egy pár füldugó (milyen meglepő), két pár cserélgethető (speciálisan motorsporthoz kialakított) szűrő, egy segédeszköz a füldugó behelyezéséhez és egy praktikus, könnyen zsebbe tartható tok, ami a gyújtáskulcsra is felfűzhető.

Említettük a két pár szűrőt. Nos az egyik a zöld, amely a közepes csillapítású szűrő (a legtöbb esetben megfelelő védelmet biztosít). A másik sárga, ez az erős csillapítású megoldás (a zajosabb bukósisakkal rendelkező, vagy tartósan nagy sebességgel közlekedők számára). Álltólag legjobban a magas (és egyben legkárosabb) frekvenciákon szűrnek. Kíváncsian várjuk, hogyan működik majd mindez a gyakorlatban, egy hosszabb gurulás során, mivel amellett, hogy a monoton zaj könnyen koncentrációs problémákhoz vezethet, sokkal lassabban reagálunk veszélyhelyzetekre, mivel nem halljuk meg azokat. Az Alpine MotoSafe nem olcsó, de a biztonságunk és az egészségünk mindennél többet érhet – bár el kell mondani, hogy ez az orvosi műanyagból készült füldugó nem tart örökké, de a gyártó szerint – folyamatos tisztítás mellett – olyan 2-3 évig számíthatunk rá – ki fogjuk deríteni!


A szűrők (zöld és sárga) kézzel könnyen cserélhetőek. A készlethez tartozó kulcstartós táskában az épp nem használt szűrőt is magunkkal vihetjük

Bővebb információt a fuldugo.hu oldalon találsz az Alpine MotoSafe-ről
Áprilisban akciós áron, 7.400 forintért vásárolható meg a készlet

MotoSafe tartósteszt

Szerintem a mindennapi (városi) közlekedéshez felesleges a füldugó és a vele járó állandó “logisztika”, vagyis ki/behelyezés, tárolás stb. Viszont azt tervezem, hogy a hosszabb utakon állandó társam lesz a MotoSafe. Nem tudom, számíthatok-e olyan zajos sikerre (bár most nem a zajos a legmegfelelőbb jelző.. :)), mint amilyen például a lenyitható a napszemüveg az LS2 bukómban. Ez olyan dolog, hogy addig nem tudod milyen jó, amíg ki nem próbálod, vagy inkább nem használod. Hiszen a helyzet az, hogy a cuccokkal kapcsolatos kérdésekre nem a boltban, hanem csakis a folyamatos nyúzás közben kapsz kielégítő választ – ez nálunk egyet jelent a tartósteszttel, most a holland gyártmányú Alpine füldugói a sorosak. Hogy mit várok a teszttől? A válasz egyszerű: pontosan azt, amit fentebb már leírtunk. Hogy a túrásabb jellegű gurulások még nagyobb nyugiban teljenek, ha úgy akarom.

Eddig nem nagyon gondolkodtam füldugó beszerzésén, vagy úgy is mondhatjuk, hogy eszembe sem jutott. Pontosabban mindig csak több órás szélzúgás után (közben) mormogtam magamban, hogy lehetne csendesebb az LS2… Ha a problémát a másik oldal felől közelítjük, akkor jó megoldás lehet a MotoSafe. Egyelőre inkább csak “üléspróbát” vettem a füldugóról, és azt mindenképp megerősíthetem, hogy egyáltalán nem zavaró a használata – a sisak le- és felvétele közben sem. Sajnos még nagyon keveset gurultam benne, ezért még várok a további tapasztalatok megosztásával. A motorkiállításon viszont alkalmam nyílt kipróbálni “mesterséges szélzaj” közben, fejhallgatóval. Valami lágy háttérzene is szólt közben, és a legfontosabb benyomásom, hogy a zaj csökkentése mellett inkább a “szűrésen” van a hangsúly. Hiszen amelyik fülemben benne volt a dugó, az kis túlzással nem is volt halkabb, hanem a háttérzene volt hangosabb! 🙂 Érdekes lesz, kíváncsian várom a folytatást, reméljük Ti is! / KT#14

Comments

comments

Trending