Connect with us
Suzuki

Hírek

Folytassa Doktor úr – 1. rész

Valentino Rossi “ökörségei” új színt vittek a versenyzésbe. A MotoGPHirek.hu a kezdetektől nyomon követi a Doktort

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Rossi „ökörségei” vajon spontán, vagy előre megtervezett „akciók”? A Doctor Úr nem csak fellendítette a MotoGP-t, hanem meghonosította az ún. „show elemeket”. Íme pár trükk Vale tarsolyából.

Valentino Rossi az évek folyamán rengeteget adott a motorsportnak, hiszen a neve egyet jelent a motorversenyzéssel. Talán még az egyszeri embernek is megcsapja az orrát a benzingőz, ha Vale nevét hallja. Az immáron nyolcszoros világbajnok olasz, azonban nem csak úgymond híressé, hanem kissé mókássá is tette a gyorsasági motoros világbajnokság légkörét.

„Szerintem sokan túlságosan komolyan veszik magukat a mi sportunkban”

, magyarázza Rossi. Természetesen nem vagyunk egyformák, ezért egy szavunk sem lehet a másikra, azonban megéri kicsit elgondolkozunk azon, hogy a rajongók nagy többségének vajon a mindig mókázó Rossi, netán Edwards a szimpatikus, vagy esetleg mondjuk Pedrosa, aki ha egy évben háromszor kivillantja a fogait valamiféle mosolyt „színlelve”, akkor az már csodaszámba megy.


Pedrosának nem mindig sikerül mosolyognia

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Rossi sem hülyéskedett állandó jelleggel a pályán. Mondhatjuk úgy is, hogy ezt ki kell érdemelni. Nyílván a nézőközönség őrültnek nézné azt a versenyzőt, aki pl. a tizenkettedik helyen ér célba egy futamon és aztán elkezdene bohóckodni örömében. Talán erős ezt így kijelenteni, de a bolondozás csak a dobogós helyezetteket illeti, meg, azon belül is általában a győztest. Rossi is akkor kezdte el az apró kis vicceit kidolgozni, amikor az olasznak elkezdett menni a szekér a 125-ös kategóriában.

„…megpróbáltam oldani a feszültséget a motorsport világában. Bevallom őszintén, hogy a karrierem során ezek a szituációk – bár többnyire spontán akcióknak tűntek – részletesen kidolgozott, előre megtervezett és tökéletesen végrehajtott poénok voltak”

, meséli Vale. Elmondása szerint a legtöbbet egyedül találta ki, azonban néhányat barátai kreatív munkájának is köszönhet.


Rossi első vb-címét ünneplik a barátok 1997-ben

Rossi a következőképpen meséli a poénos sztorik kialakulásának történetét:

„Alapjában véve mindenre gondoltunk, amikor megterveztük a műsort. Megbeszéltük, hogy ha nyerek, akkor itt és itt találkozunk és előadjuk a produkciót, de ha nem sikerül győznöm, akkor nem csinálunk semmit. Számomra az első legemlékezetesebb poén a mobil vécé volt. Ez még 1999-ben történt Jerezben a Spanyol nagydíj 250-es futamán. Focizás közben agyaltuk ki az egészet, ugyanis akkoriban is körbejártam a pályát még a futamot megelőző nap késő délután. Néha biciklivel, néha pedig görkorival, azonban ezúttal a barátaimmal fociztunk a ringen. Passzolgattunk, ökörködtünk, míg nem a pályának egy olyan részére értünk, amely a leginkább hasonlít egy futballstadionra. Itt lelátok vették körbe a placcot, aminek a közepén egy nagy mobil vécé állt.”


Vale a 250-es Aprilian 1999-ben

„Szinte egyből teljesen elképzeltem, ahogy a közönség három oldalról körbeveszi a területet és ennél fogva mindenki a mobil vécére néz. Ekkor határoztam el, hogy ha vasárnap nyerek a futamon, akkor megállok és bemegyek. Erről a tervemről senki sem tudott, így amikor másnap győztem, akkor mindenki megrökönyödve figyelte, hogy a gumifalnak támasztom a motoromat, majd pedig a mobil vécéhez rohanok és eltűnök az ajtaja mögött. A közönség először egy pillanatra elhallgatott, majd amikor kijöttem, akkor tomboltak és tapsoltak nekem, ami fantasztikus érzés volt. A tréfáim lényege tehát tulajdonképpen az, hogy megnevettessem és szórakoztassam az embereket. Sokszor azonban kimondottan célozni akartam valamivel a poénokkal.”


Rossi győzelemre ítélve (2003 Brno)

„A 2003-as évben történt minden, amikor is már kissé elegem lett abból, hogy amikor egy-egy futamon a második helyen értem célba, akkor másnap a sajtó és minden, valamint mindenki arról zengett, hogy nekem befellegzett. Az egyik versenyem alkalmával ezért is döntöttem úgy, hogy ha győzök, akkor rabláncot veszek majd fel, jelezvén ezzel azt, hogy győzelemre ítéltettem. Tulajdonképpen a sikereim rabja voltam és a lánc ezt hivatott szimbolizálni.”

Arról, hogy Rossi milyen változatos poénokkal kápráztatta el a közönséget az évek folyamán és egyben szerettette meg magát, majd a magazinunk következő részében fogunk beszélni.

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending