Connect with us
Suzuki
just1 mx

Hírek

Fogjunk össze az önkéntes Mentőmotorosokért 2023-ban is!

A Magyar Mentőmotoros Alapítvány tavalyi beszámolója és idei tervei

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

A Magyar Mentőmotor Alapítvány 2022-es évének beszámolója:

  • “A tavalyi év fő prioritása az elindított Önkéntes Mentőmotoros Szolgálat üzemeltetése volt, ennek keretében balatonvilágosi Bázisunkról május 1-jétől augusztus 31-ig szinte minden nap futott önkéntes mentőmotor. A hétvégéken (a péntekeket is beleértve) pedig általában egyszerre volt szolgálatban ALS (azaz orvos/mentőtiszti) és BLS (azaz ápolói) motor is.
  • Emellett természetesen az Országos Mentőszolgálat számára is biztosítottuk két Crosstourer és eleinte kettő, majd egyik önkéntes motorunk balesete után 1 Pan European használatát és felszerelését.
  • Nem szabad megfeledkezni mentőtiszti kocsinkról sem, ami egész évben heti hét napon, 0-24 órás szolgálatban van a váci mentőállomáson.

 

Ahogy említettük, fő prioritásunk az önkéntes motoros mentés, ennek az esetszámai idén a következőképpen alakultak:

Idén 212 esetben riasztották olyan esethez önkénteseinket, ahol a helyszínen ellátás is történt. Ebből 35 volt valamilyen baleset, közlekedési, háztartási vagy munkahelyi, a többi rosszullét, belgyógyászati probléma, stb. 

Motorosaink a szezon három hónapja alatt háromszor vettek részt újraélesztésben.

Bár többnyire felnőttek szorultak segítségre, 9 alkalommal az idei nyáron gyermeket láttak el a mentőmotorosok.

Tekintve, hogy ők ezt a munkát szabadidejükben, térítés nélkül végzik, a 212-es esetszámot mi óriási sikerként könyveljük el, ugyanakkor bízunk benne, hogy ezt jövőre sikerül tovább fejleszteni.
  • Ha az év sikereiről beszélünk, meg kell említenünk még a 9. Mentőmotoros Napot: gyönyörű időben indult, csodás pihenővel folytatódott a Zsámbéki Rakétabázison, aztán végül mind a 200+ motoros jól megázott Velencén. Mégis csodás napot töltöttünk együtt, és jövőre, tervezetten augusztus 12-13-án egy két napos folytatással ünnepeljük majd a 10.-et.
  • Novemberi őszi képzésünkön 4 új jelöltünk vett részt és bizonyította sikeresen szakmai tudását, így reméljük, 2023-ban már ők is aktív tagjai lesznek az önkéntesek csapatának.
  • Ezenkívül az eszközeinket is bővítjük: felszereltünk és az Országos Mentőszolgálat számára üzemeltetésre átadtunk idén egy második Honda CR-V mentőtiszti kocsit, ami a váci meglévő járművünk tartaléka lesz, egyúttal lehetővé teszi, hogy a korábbi autónk a nyári szezonban szintén csatlakozzon az önkéntesek flottájához. Ezúttal már akár éjszaka vagy rossz időben is teljesíthető balatoni önkéntes szolgálat is.
  • Sajnos az egyik új Crosstourerünket a nyáron baleset érte, így most év elején folyamatban van ennek a motornak a pótlása is, hogy jövőre ismét teljes lehessen a mentőmotoros flotta, és a rendezvényes megjelenési lehetőségeinket se kelljen teljesen elengednünk.
  • Az elmúlt évből fontosnak tartjuk még megemlíteni, hogy idén is elindultunk a Komárno Rescue nemzetközi mentőversenyen, két csapattal is. A mentőmotorosokból álló csapatunk a harmadik helyen végzett a megmérettetésen, míg a mentőtiszti kocsinkkal résztvevő “MTK”-s csapatunk első lett, és a vándorkupával tért haza – előrevetítve ezzel, hogy jövőre is mindenképp indulnunk kell újra.
  • A járműbeszerzések mellett (idén a két Pan European már nyugdíjba megy, ami újabb két motor kiesését jelenti a flottából, ezért a többes szám) ezekben a hónapokban a második mentőtiszti kocsi teljeskörű felszerelésén dolgozunk elsősorban, hiszen vannak olyan eszközök (például a motoros szívó vagy a lapáthordágy), amelyek a mentőmotoroknak nem, vagy nem ebben a formában, a mentőtiszti kocsinak viszont kötelező tartozékai.
  • Decemberben újraindulnak a vezetéstechnikai képzéseink is, amik januárban már teljes erővel zajlanak majd, hiszen szezon előtt újra kell vizsgázni az önkéntes mentőmotorosoknak ebből is. Nagy tervünk, hogy autós vezetéstechnikai tréning részvételt is lehetővé tudjunk tenni idén a mentőtiszti kocsi miatt a csapat tagjainak. Emellett pedig februárra szervezzük az újabb szakmai képzést és vizsgát.

Nálunk tehát zajlik az élet, tervekkel és reményekkel várjuk 2023-at, és most visszagondolva még egyszer szeretnénk Neked megköszönni, hogy az idei év eredményeihez hozzájárultál.

 

ADJUKÖSSZEKAMPÁNY

Nem utolsó sorban szeretnénk megemlíteni az Adjukössze kampányunkat, melynek célja az alapítvány 2023-as működésének segítése. A kampány itt található: https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/2779 

 

Sajtóanyag.

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending