Csatlakozz hozzánk

Blog

Fekete Pünkösd

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Maga a megvalósult rémálom, amikor az ünnepnapra gyásznapként kell emlékeznünk, amikor három másodperc alatt megváltozik az egész hátralévő életünk – hogyha egyáltalán marad még ilyen.

Pünkösd vasárnap magyar motoros társainkkal megtörtént az, amire sokan nem mernek, nem akarnak gondolni, amire lehet ugyan számítani, de felkészülni biztosan nem.

Legalábbis a lengyelországi tragédiára biztosan nem lehetett, bár még nem ismertek a baleset részletes körülményei. Nem is ezt szeretném tárgyalni, biztosan mindannyian hallottátok, hogy a sí- és motorosparadicsom Zakopane közelében egy jobbkormányos VW Polo letarolta a tíz fős magyar csoport elöl haladó két motorját, melyeken három társunk (köztük egy házaspár) vesztette életét.

El tudom képzelni, mennyire várták már a kirándulást a túrázók. Én is voltam motorral Zakopánéban, de inkább azért mondom ezt, mert amióta motorozom, a piros betűs napokat magam is legszívesebben a nyeregben töltöm. Sokan vagyunk így ezzel, egy hosszú hétvége ráadásul plusz motiváció, a komolyabb gurulások megvalósításának lehetősége. Végre vége a melónak, pár nap szabi, az idő is jó lesz, összejön öt motor, tíz motoros és vár a tengernyi kanyar – életreszóló lesz! Az lett.

A hírek szerint a túrát az interneten szervezték, éppen ezért nem mindenki ismerte (jól) a másikat, de ettől függetlenül sem lesz egyszerű feldolgozni a történteket a “szerencsésebbeknek”. Önhibájukon kívül, másodpercek alatt, tehetetlenül sodorta sorsuk a tragédiába. Még egyszer mondom, nem ismert még minden körülmény (például hogy miért sodródott át a szembesávba a jobbkormányos autó), de az egészen biztosnak tűnik, hogy a magyar motorosoknak nem volt mit tenniük.

Ez pontosan az a kiszolgáltatott helyzet, aminél nem sok rosszabb van. Hogyha már csúsztál egy darabig motorral, akkor tudod, miről beszélek: szörnyű érzés, amikor tehetetlenül várod a történéseket, amikor már nem rajtad múlik, hogy mennyit fizetsz a saját hibádért – vagy másokéért. A csoport első tagjainak valószínűleg még erre sem nagyon volt idejük, szempillantás alatt megtörtént a baj. A féktávon belüli észlelés – finoman szólva – kellemetlen helyzete a legrosszabb ingerek egyike, ami a motoros embert érheti.

A hátsó motorosok hál’ Istennek meg tudtak állni, de az elöl haladóknak esélyük sem volt. Ezek azok a szerencsétlen helyzetek, amikor már egyáltalán nem kérdéses a gép műszaki állapota, a motoros képzettsége, vagy éppen napjaink aktuális biztonságtecnikai kérdése, az ABS. Ezek azok, amikre nem lehet felkészülni. Mint amikor a sétáló kislány fejére ejtették a pezsgősüveget a tizedikről: rosszkor, rossz helyen. Sajnos bármi megtörténhet, de nem fogunk bukósisakban sétálni az utcán.

A lengyel tragédia az áprilisi horvátországi brutális balesetet juttatta eszembe, amikor hét motoros ütközött össze a szerpentinen: szintén három halálos áldozattal végződött. A helyszínelő rendőröket is komolyan megviselte, amit a helyszínen láttak: az ország talán legdurvább motoros balesetének nyomait. A legszomorúbb az, hogy semmiféle tanulságot nem lehet hozzáfűzni az ilyen esetekhez. Kiszámíthatatlan, és sokszor elkerülhetetlen. Benne van a pakliban, nincs mit tenni.

A vasárnapi szörnyűség Juhász Gyula a Trianon-tragédiáról szóló versének soraira emlékeztet: “Nem kell beszélni róla sohasem, De mindig, mindig gondoljunk reá”. Véleményem szerint nekünk, motorosoknak pont ellentétesen kell cselekednünk: nem szabad gondolnunk rá, főleg motorozás közben – attól nem lesz jobb senkinek. Viszont beszélni kell róla, hogy ne érjen felkészületlenül minket egy hasonló, de inkább valamivel szerencsésebb szituáció. És tenni érte, hogy nagyobb esélyünk legyen a túlélésre: a tréningek és a pályamotorozás segíthetik a reflexeinket, a reflexeink segíthetnek az elkerülő manőverekben.

És ez még mindig csak feltételes mód, de nagyon többet nem tehetünk. Vigyázzanak mindannyiunkra! Részvétünk a gyászoló családoknak.

Három másodperc

Végezetül engedjétek meg, hogy megosszunk egy szomorú sztorit, amit most találtunk egy blogon. Nem az a célunk vele, hogy elvegyük a kedveteket a motorozástól, de sajnos ez is a valóság része. Három másodperc a címe. Valószínűleg a lengyel tragédia áldozatainak sem volt több idejük cselekedni.
“Észnél legyetek már emberek, a jóisten áldjon meg benneteket!”

Még ha úgy is érzed, semmi baj nem érhet, a veszély mindig ott leselkedik. A motoron egy pillanatra sem lanyhulhat a figyelmed, mert rögtön megtörténhet a legrosszabb… Erre is megpróbálunk felkészíteni a tréningjeinken. Gyertek el a legközelebb tartandó Kakucsi Tréningünkre!

Bővebb info: trening.tesztmotor.hu

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending