Csatlakozz hozzánk

Blog

Fekete hétvége

Talán mondhatjuk: elkezdődött a szezon. És ez sajnos a balesetek számában is látszik.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Március második hétvégéjére beköszöntött a tavasz, de legalább is valami nagyon hasonló hozzá. Az egy hete hullott, helyenként megmaradt hó reménytelenül olvadozik a közel 20 fokos napsütésben, s a gólyák végre helyesen bólogatnak. Nem jöttek hiába. Szép az idő, aki csak teheti, menekül a hosszúra nyúlt téli szürkeségből, valaki gyalog, valaki négy, mások pedig két keréken. Természetesen a legtöbb motoros is kihasználta az első, motorozásra alkalmas körülményeket.

Péntek-szombat-vasárnap a Rendőrség összesen 353 közúti balesetben intézkedett, sok súlyos, illetve könnyű sérüléssel. 6 balesetben 7 személy vesztette életét.” Az egyikbe sajnos pont belebotlottunk…

Miután a kedvesemmel kellően leradíroztuk a lábainkat a Motorkiállításon (elnézést, Motorfesztiválon), aminek a második napján civilként is megnéztem (sokak szerint) az idei semmit, elindultunk hazafelé Hajdúszoboszlóra. Nem autópályán, mert inkább pénzt spóroltunk, mint perceket, ráadásul ilyen időben kifejezetten jól is esett komótosan gurulni az állandó rohanás helyett. A 4-es főút a fővárost is beleértve meglepően járható volt, egészen Monorierdőig. Pilis városhoz közeledve ugyanis egyre rosszabbá vált a helyzet. Érthetetlen dugóban haladtunk, nem értettük mi lehet. Aztán autók álltak az út szélén, még később emberek hőbörögtek, és még egy kicsit messzebb láttunk valamit, és valakiket az árokban is. Már sejtettük mi történt. Aztán elhúzott mellettünk egy rendőr, aki pont két autóval előttünk rekesztette teljesen be a közlekedést. Baleset történt, motoros baleset..


Így mutatták meg egy rendezvényen, mi történik egy ütközéskor.

A helybeliek, és a helyszínre szállingózó katasztrófa turisták minden negatív kifejezést, és azok legkreatívabb kombinációját elszavalták szerencsétlen motorosra, természetesen vétlen félként az autóst hozták ki. Kicsit kiszínezve a történetet, hallani vélték, ahogy a csattanás előtt tiltáson forgott a motor, és amúgy is, rohadjon meg a vezető, mert ők biztos forrásból megtudták, az utasa meghalt a balesetben. Onnan tudom ezt, hogy az út lezárása után kiszálltam az autóból, és próbáltam információt szerezni a történtekről.

Hihető volt a mese, mert láttuk a gyászós árnyékot vető halott szállítót, és a szívekbe tőröket szúró, egyszínű zsákot. Szakújságíróként, motorosként próbáltam megvédeni a kondér, a mi becsületünket. Aztán jobbnak láttam elhallgatni, mielőtt velem is foglalkozhatott volna a mentő.

Az, hogy pontosan mi történt, már csak itthon, a neten olvastam: “Személyautó ütközött motorral Pilis határában a 4-es úton szombat délután. A balesetben a motoros életét vesztette. A balesetet az okozta, hogy a főúton szabályosan közlekedő motor elé kitolatott a gépkocsi. Az ütközés következtében a motoros utasa súlyos sérüléseket szenvedett.”


A szezon előtti képzés nagyon fontos lenne minden motoros számára. Ha tehetitek, menjetek el valamelyikre.

És ez nem az egyetlen eset volt a hétvégén. Sajnos erre számítani lehetett, a szezonkezdet mindig ilyen. Az autósokban még nem ébredt fel a képesség (egyesekben a szándék sem), hogy figyeljenek a motorosokra, ők pedig a hosszú hónapok alatt egész egyszerűen kiestek a rutinból. Elkoptak a reflexek, eltompult a vezetéstechnikai tudás. Pár hét, esetleg nap, és visszarázódunk a régi kerékvágásba, de addig fokozott óvatossággal húzzuk a gázt.

A tanulság a történetből nem is ez, mindenki tudja, hogy időbe telik úgy, és olyan körültekintéssel motorozni, mint ahogyan tavaly a szezon végén tettük ezt. A sztori pikantériája a felismerés, hogy az emberek mennyire negatívan vélekednek a motorosokról. Van néhány hülye, és miattuk mindegyikünk a pokolra való. Megmondom őszintén, a haláleset ténye mellett, ez bántott aznap a legjobban..

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending