Csatlakozz hozzánk

Hírek

Fantasztikus lelet!

Egy rakás exkluzív superbike került elő egy eldugott raktárból

Közzétéve

ekkor

ISSIMO
GRINGO Kicsi
ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

60 db, egyenként 25000 Font értékű (7,8 MFt) Foggy-Petronas FP1 motor került elő egy raktárból, a London melletti Essex-ben. A hír még magát a volt superbike csapatfőnököt, Carl Fogarty-t is meglepte, aki nagy örömmel vette tudomásul, hogy „gyermekei” előkerültek.

 

900 cm3-es, soros háromhengeres, 185 lóerővel

Hogy megértsük ezt a fura történetet, kezdjük egészen az elején. A Maláj olajipari óriás, a Petronas úgy gondolta, hogy elegendő pénz áll rendelkezésére ahhoz, hogy pár év alatt betörjön a sportmotorok piacára. Összeszedte hát a legjobb szakembereket, és belefogott az FP1 superbike kifejlesztésébe. A csapat vezetésére megkérte Carl Fogarty négyszeres világbajnok superbike-legendát, a motorok fejlesztésével az MSX International-t bízta meg, a blokkokat az osztrák Suter Racing szállította neki. Mindössze néhány év alatt eljutottak odáig, hogy a WSB bajnokságban induljanak. Ilyen rövid idő alatt azonban senki sem képes csodára, 2003-2006-ig átütő sikerek nélkül versenyeztek, így végül az egész projekt abbamaradt.


Összesen két dobogós helyezést értek el (2004)

A WSB szériában való szereplés alapfeltétele volt 150 darab eladott, a versenymotor alapjául szolgáló utcai motorkerékpár. A lebutított, lámpákkal, tükrökkel és indexekkel felszerelt példányokból 75 Essex-ben készült el, további 75-öt pedig Malajziában szereltek össze. Az értékesítés megindult, de azt senki nem tudta követni, hogy a homologizációhoz szükséges mennyiség elkelt-e? Miután a Petronas rájött, hogy nem tudja profitra váltani az FP1-be ölt pénzt (több 10 millió Dollárról van szó), kiszállt a projektből. Mindenki úgy tudta (még Fogarty is), hogy a megmaradt motorokat öt évvel ezelőtt Malajziába szállították, és már rég túladtak rajtuk. Valójában ezek Angliában maradtak, a fejlesztő cég tulajdonában, amely – ki tudja milyen okból – egészen mostanáig jegelte őket.


Az utcai változatot 127 lóerőre fojtották vissza

A történet tanulsága tehát, hogy hiába a sok pénz, a hatalom, van, amit még így sem lehet egyik pillanatról a másikra elérni, például bepótolni az olaszok vagy a japánok több évtizedes tapasztalatát, amit a versenysportban szereztek. Ami viszont mindenképpen szívmelengető, az a 60 db csodaszép, exkluzív motorkerékpár, ami megmaradt. Egészen biztosan csillagászati magasságokba emelkedik majd az áruk, és kizárólag gyűjtők fogják megvásárolni őket.

Tudtad-e?

A Petronas nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, a világ 500 legnagyobb cégének egyike. Hatalmukat és gazdagságukat jelképezi malajziai központjuk, a világ legmagasabb ikertornya, ami egykor a világ legmagasabb épülete is volt. Hosszú évek óta támogatják a legdrágább technikai sportot, a Forma 1-et, 2010-ben csapatuk a Petronas GP Mercedes. Mi ehhez képest egy WSB csapat? Aprópénz…


A 452 méter magas ikertorony Kuala Lumpurban

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Trending