Csatlakozz hozzánk

Vezetéstechnika

Ezért NE haladj a forgalmi sáv szélén! Videó

Az úttest azon fele, amelyen haladsz, az a tiéd – nem kell mással osztoznod rajta, különben ez (is) történhet…

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Kezdő motorosok gyakori problémája, hogy a forgalmi sáv – esetenként kátyúkkal, repedésekkel és felverődésekkel tarkított – szélén haladnak, közel az útpadkához. Persze ez részben érthető, hiszen mazsolaként mégsem “terpedszkedhet” az úton az ember, miközben kínosan ügyel arra, nehogy véletlenül 5-tel túllépje a megengedett sebességet, hogy aztán a rádión a mögötte haladó autóból ordítson az oktató.

Nem tudom, nem emlékszem, hogy az oktatók mennyire tudatosítják a tisztelt vizsgázókban, hogy milyen veszélyeket rejt az út széle, illetve az azon történő haladás. Szerintem – de cáfoljátok meg, ha nem így van – nem fektetnek nagy hangsúlyt erre: örülnek, hogy a csigatempós padawanok minél kevésbé akadályozzák a forgalmat, a láthatósági mellény miatt meg úgyis észreveszik őket (viszont ha ketten vannak, akkor elvileg “zipzár” alakban mennek, tehát a második motoros a sáv felezővonal felőli oldalán robog).

Esetünkben nem is az oktatás módja a legfontosabb, hanem maga a gyakorlat, a való világ – és most elsősorban a lassabban haladó 50-es, de akár 125-ös robogókról, ingázókról beszélünk, akik jellemzően a forgalmi sáv útpadka felé eső szélén szüttyögnek, mintegy előzékenyen helyet hagyva a gyorsabb járműveknek az előzéshez. Csakhogy ennek az attitűdnek nem csupán a fentebb említett úthibák a legnagyobb veszélyei, hanem mondjuk egy ilyen – nem is olyan ritka – eset:

Atenção motociclistas! Vejam as dicas dos bombeiros para evitar acidentes!

Közzétette: Corpo de Bombeiros da PMESP – 2013. március 7.

Amint láthattuk, az autós “nem vette túl komolyan” a kistestű, lassúcska robogóst, ezért úgy gondolta, nem veszít időt azzal, hogy megvárja, hogy a belső sávban a busz elhaladjon mellette, hanem… Hanem maradt annyi hely, hogy túl nagy kockázatvállalás nélkül (nem így van) el lehessen menni mellette… Pont ezt nem kell, helyet hagyni.

Mert ha helyet hagysz, akkor 10-ből 3 (vagy több) autós biztosan be is fog furakodni oda, akkor is, ha minimális kockázattal jár a manőver. Ez a “túl sok jármű kis helyen” effektus önmagában sem veszélytelen, arról nem is beszélve, ha “jön a ha”, mint a fenti demonstráló videóban. Ha egy kátyú kerül előző autósunk felé (mert félreértés ne essék, nem csak a sáv útpadka felőli oldalán lehet), akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem a busz felé fog lehúzódni…

A fenti filmben a robogós szerencsés helyzetben van, hiszen van hova javítania, de leállósáv híján bizony csak az útpadka maradna, ami ha nem tereprobogóval vagy, akkor eléggé irreleváns környezet a robesznak (például kerülgethetünk fehér fényvisszaverős műanyagoszlopokat a kavicsosban…). Tehát utazótempónál letérni a szilárd útburkolatról nem túl jó dolog, pláne másnak a hibájából. Akár 500-assal vagy, akár 50-essel, ne menj az út szélén, nem vagy te biciklis!

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet “elegánsan” elengedni a gyorsabbakat (és igen, a türelmetleneket), de tartósan ott haladni, nem egy életbiztosítás. Túlzásba sem kell esni, vagyis a felezővonal közelében nyomni az “erős” 50-es tempót, mert az tényleg bicskanyitogató lehet, meg felesleges is. A gyorsabb motoroknál ez már nem (annyira) jellemző probléma, hiszen a dinamikájuk miatt gyakrabban változtatnak íveket, például (és akik nem előznek, legalább azokat sem előzik).

A másik véglet: túlságosan közel a felezővonalhoz. Ez persze csak egy ferde kigyorsítás…

Száz évvel ezelőtt, az első simsonos közúti métereimet én is az út szélén tettem meg (talán mert ott szoktam meg a bicóval), amíg fater egy indulás után fel nem világosított, hogy “az úttestnek az a fele, amin haladsz, az a tied”. Az évek alatt bebizonyosodott, hogy maximálisan igaza volt, hiszen jelenetős számú kismotoros kilométereim alatt egyetlen, a fenti videón látotthoz hasonló eset sem fordult elő velem.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending