Connect with us

Hírek

Érj el a profikéhoz hasonló köridőket az autonóm menetprogramok segítségével!

A BMW Motorrad bemutatja: iRace Kit az S 1000 RR-hez.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

207 lóerejével, az M verzió esetében mindössze 193,5 kilogrammos saját tömegével, valamint a legapróbb részletében is a maximális teljesítményt szolgáló kialakításával az új S 1000 RR-t valósággal szétveti a vágy, hogy megmutathassa briliáns dinamizmusát – úgy az úton, mint a versenypályán.

Annak érdekében, hogy a kevesebb tapasztalattal rendelkezők is a biztonság vagy az élmény csorbulása nélkül aknázhassák ki az RR-ben lakozó potenciált, a BMW superbike-jához alapfelszereltségként járnak az olyan fejlett asszisztens rendszerek, mint az ABS Pro és a DTC dinamikus vonóerő-szabályozás.

Az iRace Kit – amely egy, az S 1000 RR-hez kifejlesztett szoftveralapú megoldás – segítségével azonban a BMW Motorrad még tovább emeli tétet: a kit részét képező autonóm menetprogramok nyújtotta támogatás jóvoltából a kisebb gyakorlattal rendelkező – akár a jogosítványukat frissen megszerzett – motorosok is meglepő eredményeket képesek elérni a versenypályán.

Alig több mint egy évvel ezelőtt a BMW az önvezető R 1200 GS formájában villantotta fel a motorkerékpáros asszisztencia-rendszerek lehetséges jövőjét. A független működésű asszisztencia-rendszerek terén folytatott átfogó kutatások eredményeit – több igen fejlett technikai megoldás formájában – a BMW Motorradnak mára sikerült átültetnie a sorozatgyártású motorkerékpárok világába. A startpisztoly az új S 1000 RR debütálásával dördült el, amely modellhez a gyártó 2019 szeptemberéből elérhetővé teszi a BMW Motorrad iRace Kitet. Legyen szó gyorsításról, fékezésről, sebességváltásról vagy kormányzásról, a BMW Motorrad iRace Kit segítségével az RR akár teljesen önállóan is képes végrehajtani az egyes manővereket, ha a motoros úgy kívánja. Ily módon tehát a közlekedés egy merőben új dimenziója tárul fel a nyeregben ülő számára.

A BMW Motorrad iRace Kit műszaki alapját egy GPS-alapú szoftveregység képezi, amely hozzáfér az összes, a Superbike-világbajnokság futamainak helyet adó, illetve néhány egyéb, híres versenypálya – például a Nürburgring Nordschleife szakasz –, valamint az Isle of Man TT útvonalának adataihoz. A kit részeként az S 1000 RR műszerfalán helyet kapó, kiegészítő TFT-kijelzőn a motoros kiválaszthat egy, az adott versenypálya paramétereihez igazodó menetprogramot és vele egy elérni szándékozott, tetszőleges köridőt – amely akár az aktuális rekord is lehet!

Az ABS Pro és a DTC asszisztencia-rendszerek célzott vezérlése – amely hatással van a fojtószelepek és a hatfokozatú sebességváltó működésére is – ezredmásodpercek alatt igazodik a motor pillanatnyi helyzetéhez, valamint az útviszonyokhoz. Az eredmény: a motoros nagyszerű köridőket érhet el meglepően rövid gyakorlás után. Négyféle üzemmód áll rendelkezésre: a Kezdő, a Sportoló, a Gyakorlott és a Határtalan.

A Kezdő program a motorozásnak egy merőben újfajta világába vezeti be a versenypályával éppen csak ismerkedőket. Az optimális pálya- és időjárási viszonyokra tervezett mód még a kevés vagy éppenséggel semmilyen tapasztalattal nem rendelkezők számára is lehetővé teszi azt, hogy az adott pályán érvényben lévő rekordnál maximum nyolc másodperccel hosszabb köridőt fussanak.

A kissé eltolt fékezési pontokat alkalmazó Sportoló módban a versenypályás motorozásban már gyakorlatot szerzettek a harapósabb gázreakciók, valamint a kanyarokból való vehemensebb kigyorsítások előnyeit élvezhetik. E módban akár az aktuális rekordtól mindössze öt másodperccel elmaradó köridő is elérhető.

A Gyakorlott menetprogram már a tapasztalt pályamotorosok territóriuma. A még jobban eltolt fékezési pontoknak, az akár 7,5 fokos driftelési szöget is lehetővé tevő DTC dinamikus vonóerő-szabályozásnak, valamint az akár 12%-os kipörgésnek köszönhetően a motoros akár 1,5 másodpercre is lefaraghatja a pillanatnyi köridőrekordhoz képesti hátrányt.

A komoly hobbiversenyzőknek a Határtalan mód ad lehetőséget arra, hogy mindenféle korlátozás nélkül aknázhassák ki a teljesítménypotenciált. Amennyiben a motoros jó fizikai kondícióban van és megfelelőek a gumik, e módban akár az érvényes köridőrekord is elérhető. Mindezt a maximálisan 22,5 fokos driftelési szög és az akár 17,5%-os kipörgés teszi lehetővé.

Az automatikus kanyarodás-szabályzás is GPS-alapú. A beérkezett jeleket egy komplex giroszkóprendszerrel együttműködve a két, az első kerékvezetőre szerelt, elektromágneses aktuátor alakítja át fizikai erőhatássá. Mindez megteremti a feltételeket a hajszálpontos irányváltásokhoz – ugyancsak ezredmásodpercek alatt.

Dr. Phillip-Magnus Schalk, a BMW Motorrad autonóm versenyszimulációval kapcsolatos fejlesztéseiért felelős vezetője: „A BMW Motorrad iRace Kitek fejlesztéséhez az alapot Superbike-versenyzőink tapasztalatai szolgáltatták. Értékes programozási adatokat kaptunk tőlük, különösen a fékezési pontok vonatkozásában. Meg vagyunk győződve arról, hogy a BMW Motorrad e szabadalmaztatott rendszere a motorkerékpározás egy új dimenzióját nyithatja meg az S 1000 RR tulajdonosok többsége számára. Elképzelhető, hogy a jövőben más modellekhez is elérhetővé tesszük a rendszert.”

Rosario Fröschle (39) az Isle of Man TT-n saját maga is megtapasztalhatta, hogy milyen fokú támogatást nyújt a BMW Motorrad iRace rendszer, amely még a pályamotorozásban járatlanokat is egyedülálló teljesítményhez segíti. A tavalyi Tourist Trophy előestéjén az osnabrücki vízvezeték-szerelő négy kör erejéig – egyre feljebb lépve a menetprogramok között – kipróbálhatott egy BMW Motorrad iRace Kittel ellátott S 1000 RR-t. Tapasztalatairól így nyilatkozott: „Korábban még soha nem motoroztam versenypályán – és meg kell mondanom, az első, Kezdő módban megtett kör alatt igencsak féltem. Csakhamar azonban rájöttem, hogy az iRace mindent jobban csinál nálam, így elkezdtem bízni benne. A negyedik, Határtalan módban lefutott körön pedig az RR már szabályosan repített a pályán. Az adatnaplók tanúsága szerint alig nyolc másodperccel maradtam el a 16:50.202 perces köridőrekord mögött, amelyet egy hétre rá állított be Peter Hickman. Őrületes egy kaland volt ez – mégis abszolút biztonságos.” 

Forrás: bmwgroup.com

Jaaaa, ha nem jöttél volna rá magadtól, akkor nézd meg a dátumot. Ez is egy április elsejei BMW tréfa, amit a bajorok minden évben kimaxolnak… :)

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending