Connect with us
Suzuki

Hírek

Emlékmotorral ünnepli a CB750 ötvenedik születésnapját a Honda

Méghozzá nem is akárhogy, hanem egy erősen limitált kiadású Honda CB1000R modellel

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Nem túl nagy azon motorgyártók klubja, aki a kétkerekűek nagyjából száz éves történelme során valami igazán maradandót alkotott volna. Persze ott van a Harley-Davidson J modell, vagy az MV Agusta világbajnokságot nyerő 500 Three gépe, de a Honda Cub neve is könnyen megjegyezhető több mint százmillió darabszámos eladásairól. De most egy másik fontos mérföldkőről emlékezik meg a japán óriás. Arról, amit 1969-ben tettek le, ami alaposan felforgatta a motorok és motorosok világát: a CB750-ről.

Mára egyre többen látják úgy, hogy a modell bemutatásakor a Honda igazából a mai, modern superbike-ok alapjait fektették le, ennek pedig idén jött el az ötvenedik évfordulója. Megemlékezésül a CB1000R kap egy alapos átdolgozást, amit valószínűleg Március 7 -10 közt a Rómában megrendezésre kerülő Roma Motodays-en fognak bemutatni a nagyközönségnek.

A módosítások persze leginkább esztétikai beavatkozások lesznek: korhű kék és arany árnyalatokból álló fényezés, Y-formájú kettős kipufogó dob és fűzött küllős felni várhatóak az emlékmotoron, de a mára megszokott Honda – szárny is kapott egy kis retro átdolgozást. Aztán a ma hagyományosan használt bőrülést is alkantara anyagúra cserélték, na meg persze a 750-es felirat helyett az ezres szám virít pár helyen. Egyelőre nem úgy tűnik, mintha bármilyen sorozatgyártás is tervbe lenne véve, valószínűleg azért, mert ez a motor az Olasz Honda együttműködésével készült, és nem sok köze volt hozzá a japán főhadiszállásnak. Annyi jó hírünk azért van, hogy a kulcsát (és vele együtt a motort is) a látogatók között tervezik kisorsolni és a szerencsés nyertes haza is viheti magával a gépet.

Ehhez csupán annyit kell tenned, hogy veszel egy jegyet a rendezvényre és online regisztrálsz a sorsolásra. Ettől függetlenül persze egyáltalán nem biztos, hogy nincs készülőben egy kis-darabszámos szériagyártású ”hivatalos” emlékmotor is a japán oldalon, amiből vásárolni is lehet majd. De addig is, még nem késő: ha szerencsésnek érzed magad, irány Róma, aztán ki tudja, lehet, hogy hazafelé már két keréken kell jönnöd!

 

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending