Csatlakozz hozzánk

Hírek

Elindult a Supermoto bajnokság, első helyszín, Tököl

A húsvéti nyúllal együtt rajtoltak el az ország legjobb supermotósai. Idén minden futamon ott leszünk!

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

A húsvéti nyúllal együtt rajtoltak el az ország legjobb supermotósai. Hímes tojás helyett díszes kupákat kaptak, a locsolás izgalmait pedig egy kis gumifüstöléssel feledtették. Tökölön beindult a 2009-es Supermoto Bajnokság, aminek a TesztMotor, mint médiatámogató, minden futamán ott lesz!

Húsvét hétvégéjén az emberek általában azzal vannak elfoglalva, hogy milyen mívesen kanyarintsák rá a családtagok nevét a tojásokra, hány locsolót fogadjanak a ház hölgy lakói, vagy mennyire legyen zsíros a főtt sonka, netán torma is járjon-e mellé. A grande família látogatásának időpontját úgy sem sikerül soha közös nevezőre hozni: apu őrjöng, anyu sír – ideális ünnepi hangulat. Erre a problémára jelentett megoldást a tököli supermoto verseny. Otthon érzed magad, mégse vagy a családod körében. Bezingőz, gumifüst, és sültkolbász. Kinek kell a hímes tojás, ha ez is lehet a menü a Feltámadás napján?!

Egy nap. Nem kell egy egész hétvégét beálldozni legkedvesebb hobbinknak. Délelőtt edzések, majd időmérő, és délután jöhet máris a csontdaráló. Az ünnepi hangulat ellenére – vagy éppen ezért – sokan eljöttek a szezon első versenyére. Versenyzők és nézők egyaránt. A Prestige és az Open kategóriában is harminc nevezőt regisztráltak. A környező országok bajnokai is tiszteletüket tették Tökölön, így a szlovén, a horvát, a szlovák és az osztrák király is ott volt a mezőnyben.

Ez a magyar szíveket görcsös összehúzódásra kéztette a bal pitvarban. Pláne úgy, hogy Tóth Ádám nyakán egy csinos nyakmerevítő díszelgett. Ő csak Lánczi Sanyi barátjának segített be. Ifjabb Kökényesi György pedig élete legrosszabb kondíciójában várta a hétvégét. Versenysúlyához képest 10 kiló minuszban volt Kiskökény. Utolsó magyar mentsvárként a Motomax csapatban bízhatott a piros-fehér-zöld szív: Kecskeméti Márk, Holdonner Norbert és Ónódi Benjámin személyében. A hármas fogat közül aztán az vágta ki legjobban a rezet, akire a legkevésbé számított volna a néző.

Már az edzéseken erőt demonstrált a nemzetközi egység. A horvátok bajnoka, Viktor Bolsec négy tizedet adott a svájci Cyrill Scheiwillernek a királykategóriában. A legjobb magyar Kiskökény volt, a nyolcadik idővel kvalifikálta magát a 15 perc plusz két körös viadalokra, de az ő hátránya már két és fél másodpercnél is több volt. Vermes Sándor 12., Varga Oszkár 16., Lánczi Sándor 20., Holdonner Norbert a 21. Kecskeméti Márk a 22. legjobb időt motorozta. Az Open géposztályban svájci henger a kvalin: Alex Bruinner, Ralf Kolb, Urs Müller és Franz Rudisuli foglalhatta el az első sort. Legjobb magyarként a kilencedik rajthelyről indulhatott a 16 esztendős Ónodi Benjámin.

Ekkor még nem lehetett sejetni, de Ónodi öreg rókákat megszégyenítve csúsztatott keresztbe a nap folyamán. Az Open kategória első futamának rajtjára a Yamahás Urs Müller reagált a legjobban. Az apró svájci klasszis úgy játszadozott a mezőnnyel, ahogy nem szégyelt. Már az első kör végén megnyugtató előnyt harcolt ki magának, amit aztán ügyesen kamatoztatott a leintésig. Viszont a háta mögött kemény csata zajlott. Ónodi Benjámin Ralf Kolbot késztette kemény ellenállásra. A rutin sajnos győzött, de Beni teljesítménye elismerést érdemel. 16 évesen, a kilencedik helyről rajtolva, harmadik lett egy kemény nemzetközi mezőnyben. A második futamban annyit változott a koreográfia, hogy Urs Müller mögött Alex Bruinner és Manuel Herczog csatázott az ezüstéremért. Müller megint nagyon nyert, Bruinner második, Herczog harmadik. Ónodi a negyedik helyen futott célba, ami azt is jelentette, hogy Müller mögött a második lett összesítésben, a magyarok különversenyét pedig toronymagasan megnyerte. Valahogy így kell elkezdeni egy ígéretes karriert!

Eredmények – Open kategória:

Első futam

1. Urs Müller
2. Ralf Kolb
3. Ónodi Benjámin
4. Franz Rudisuli
5. Yres Lindegger

Második futam

1. Urs Müller
2. Alex Bruinner
3. Manuel Herczog
4. Ónodi Benjamin
5. Ralf Kolb

Összetett

1. Urs Müller
2. Ónodi Benjamin
3. Ralf Kolb
4. Manuel Herczog
5. Franz Rudisuli

A Prestige kategória résztvevői presztizst csináltak a győzelemből. Első nekifutásra Cyrill Scheiwiller és Viktor Bolsec ugrott egymásnak. Sokáig úgy tűnt, hogy a svájci színeket képviselő Scheiwiller lekoppintja Urs Müller kűrjét, de Bolsec nem hagyta magát. A horvát hondás méterről-méterre dolgozta le hátrányát, és a pálya földes részén nem is váratott sokáig magára a kifékezés. Innen már gyaloggalopp volt számára az első futam. Hat és fél másodperccel nyer Scheiwiller és Uros Nastran előtt. Kökényesi sérült motorral is a 6., Varga Oszkár a 15., Holdonner Norbert a 17., Vermes Sándor a 18., Lánczi Sándor a 22., Bohács Róbert a 27., Kecskeméti Márk TKO. “Elcsúsztam az egyik kanyarban és meglazult a kormányom. Biztonságosabbnak láttam, ha kiállok. Nehezen találtam a helyem a pályán, kevés időnk volt felkészülni a körülményekre.” – összegezte Kecskeméti az első futamot.

A második futamban Scheiwiller csípi el a rajtot, és húz el meggyőző tempóban a többiektől. Bolsec elrontja a rajtját, a mezőny közepéből kénytelen előre verekedni magát. Az összetett győzelme úszott el a rossz reakcióideje miatt. Scheiwiller magánszáma senkit sem érdekel az élen, Kiskökény ugyanis berajtol az ötödik helyre. Hamar feljön a negyedik helyre, de tovább tudja felküzdeni magát. Bolsec rohanása aztán végképp szertefoszlatja a magyar dobogó lehetőségét: előbb Kökényesin, majd a többieken is áthámozza magát a horvát bajnok, de Scheiwillert már nem éri utol. Második lesz itt is, és az összetettben is. Kökényesi végül ötödik lett. “Nem ez a reális pozícióm. Idegi alapon 10 kilót dobtam le magamról, a kondícióm a nullával egyenlő. Ha jó formában vagyok, akkor dobogóra álltam volna. Most így jött össze.” – így Kiskökény. Varga Oszkár a 12., Vermes Sándor a 14., Lánczi Sándor a 14., Holdonner Norbert a 19., Kecskeméti Márk a 21. lett a Prestige kategória második futamában.

Eredmények – Prestige kategória

Első futam

1. Viktor Bolsec
2. Cyrill Scheiwiller
3. Uros Nastran
4. Kevin Reinhardt
5. Rudi Herger

Második futam

1. Cyrill Scheiwiller
2. Viktor Bolsec
3. Uros Nastran
4. Kevin Reinhardt
5. Kökényesi György

Összetett

1. Cyrill Scheiwiller
2. Viktor Bolsec
3. Uros Nastran
4. Kevin Reinhardt
5. Kökényesi György

8 forduló, 16 futam, és két bajnokság. A klasszikus “csak egy maradhat” szállóigét így már nem húzhatjuk rá a 2009-es magyar supermoto bajnokságra. Az előzetes versenykiírás alapján két bajnokot avatunk – legkésőbb október 18.-án, Szegeden. Az egyik király a Magyar Köztársaság Nemzetközi Supermoto Bajnokság uralkodója lesz, a másik pedig a Magyar Köztársaság Országos Supermoto Bajnokság királya. A kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending