Csatlakozz hozzánk

Hírek

Elektromos Derbi

Képpel és hanggal az egyenáramú versenymotor. Nem is olyan gáz.

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

A spanyol Derbi napjainkban főleg csinos, sportos kismotorjairól híres. Hazájában jobban, külföldön kevésbé ismerik, de ez már csak így van egy spanyol népmotornál. Legújabb gépük, amivel megpróbálják magukra vonni a világ figyelmét, egy elektromos meghajtású sportmotor. A Derbi GPR EV egy igazán figyelemre méltó kis seggrakéta.


  Egy hagyományos GPR. R
ánézésre csak a kipufogó különbözteti meg.

A GPR EV tulajdonképpen egy sima GPR125-ön alapul. A benzinmotort kiszerelték belőle, és egy villanymotorral pótolták. Sokat nem kellett agyalniuk a hajtómű fejlesztésén, a probléma megoldásáért specialistához fordultak. A Sevcon nevű elektromos kiegészítőkkel foglalkozó francia cég – többek között – kifejezetten járművek hajtására készít villanymotorokat. Egy ilyen egyenáramú erőmű került a vázba, hatcellás lítium-ion akkumulátorral. Menetteljesítményeiről annyit tudni, hogy 9 mp alatt gyorsul 0-ról 100-ra, végsebessége 120 km/h körül van. Lehet, hogy már a spanyolok is a következő TTX GP-re készülnek?


Teszt a barcelonai Parc Motor De Castello versenypályán.
Tudtad-e?

Az elektromos motorok terjedése olyan ütemben felgyorsult, hogy ideje azokról is tanulnunk egy keveset. Pár év múlva már nem vezérműtengelyekről, kuplungokról és injektorokról fogunk beszélgetni, hanem kommutátorokról, forgórészekről és tekercsekről. A Derbinél is használt egyenáramú (DC) motor úgy működik, hogy a forgórész tekercsére áramot kapcsolunk, ami a mágneses állórésszel azonos polaritású mágneses teret hoz létre (taszítás), és elfordul. Eközben a kommutátoron keresztül a forgórész vezetékében megfordul az áram polaritása, és az egész kezdődik elölről. Ez a folyamat eredményezi a forgó mozgást.


A tekercs polaritása a kommutátor (narancssárga) közreműködésével folyton változik.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending