Connect with us
Suzuki

Hírek

Elektromos streetfighter motort mutatott be a Zero SR/F

Az SR/F névre keresztelt új modellt Amszterdamban mutatták be és a gyártó „komplett iparágat kenterbe verő erőt, kezelhetőséget és konnektivitást” ígér, lássuk a részleteket

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Elsőként az elektromos motorok gyenge pontját, a hatótávot és a töltési időt fejlesztették tovább, majd mindezt egy modern és éles streetfighter dizájnnal párosították – amivel azért nehéz tévedni. Ez egy újabb jelentős előrelépést jelent a kaliforniai cégnek, hiszen egy ilyen motor azért a benzinvérű motorosokban is megmozgat valamit, legyen bármekkora is az ellenkezés a felszínen a zero SR/F szerintünk sikeres lesz.

Brian Wismann, aki a cégen belül a termékfejlesztési igazgató helyettes szerepét tölti be, megerősíti a fentieket: „A dizájnereket ugyanazok a dolgok vezérelték a motor tervezése közben, mint amikor egy belső égésű motor külsejét álmodják meg. Nem szeretném, ha valakinek az jönne le a motorról, hogy úgy néz ki, mintha egy elektromos Ducatinak, vagy Triumpnak terveztük volna. Nem származott sehonnan a dizájn, inkább az általánosan és kulturálisan is szépnek tartott elemekből építkeztünk az SR/F tervezésekor.”

Erőből nincs hiány

Ahogyan azt már mindenki megtanulta, az elektromos motorok nagy előnye az azonnali, brutális nyomaték, az SR/F pedig ebből sem szenved hiányt: 110 lóerővel és 190 (!) Nm-el büszkélkedhet. Ha a lóerő elsőre nem is tűnik annyira soknak, a nyomaték értéke azért eléggé megdöbbentő. Az erőforrás az új fejlesztésű ZF75-10 villanymotor, amit egy ZF14.4 típusú lítium-ion akkumulátorhoz párosítottak, a túlhevülést pedig egyszerűen léghűtéssel igyekeznek elkerülni. A gyártó szerint egy töltéssel 320 km-es hatótávot tud a motor, igaz, hogy ezt városi sebességhatárok betartása mellett, valamint annyi csalás még történt, hogy ehhez az értékhez kellett még a 2019 őszén érkező Zero Power Tank is, ami ugye növeli a hatótávot. A másik nagy újdonság a Rapid Charge System, azaz gyorstöltő, amivel a 0-ról 95%-ra való feltöltés kevesebb mint egy óra alatt abszolválható.

Most először komplett menetbiztonsági elektronikával

Persze ilyen magas nyomaték értékekkel könnyedén megtörténhet a baj a hideg aszfalton, ezért is született meg a Cypher III-as rendszer, ami tökéletes összhangban működik a Bosch Motorcycle Stability Control (MSC) rendszerével, így kordában tartva a lóerőket, legyen bármekkora is a jobb csuklómozdulat. Szintén a Bosch szállítja az ABS és kanyarodási fékfelügyelő rendszert, valamint a kipörgés gátlót is.

Ahogy az lenni szokott, ezek a rendszerek személyre szabhatók a pofás kijelzőn, de akár a telefonos applikáción is szórakozhatunk a beállításokkal, amik között van utcai, sport, eco és eső üzemmód is, meg persze még 10 szabadon személyre szabható beállítás.

A váz térhálós, amiben teherviselő szerepet játszik a motor és az akkumulátor csomag is, a fék viszont némileg kilóg a sorból, mert elöl-hátul a kevésbé ismert J.Juan nevű spanyol cég munkahengerei dolgoznak.

Konvektivitás a köbön

Az új applikáció segítségével körülbelül bárhonnan ki lehet faggatni a motort az állapotáról, riasztásokról, töltési adatokról, rendszerfrissítésekről, a motor pontos lokációjáról, szóval igazából szinte bármiről. De paraméterezhető még a töltési gyorsaság is, valamint ha a user kedve úgy tartja, elmentheti és akár meg is oszthatja egy motoros túra során lementett sebesség, dőlésszög, nyomaték és töltés adatokat a barátaival.

Az ára viszont némileg borsos lett, amin annyira azért nem lepődünk meg: angol fontból átszámolva a 6 kW-os gyorstöltős, LCD kijelzős, markolatfűtéses és alumínium kormányvéggel szerelt prémium modell 7.3 millió forintba kóstál.

A walk round of the Zero SR/F!

Közzétette: Motorcycle News – 2019. február 25., hétfő

A ZERO SR/F elektromos meghajtású motorkerékpár előrendelhető a MotoPartsShopban, ahol mindemellett a ZERO egész modellpalettája is megvásárolható!

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending