Connect with us
Suzuki

Műhely

Elektromobil Verseny IV – 2012

Amikor Bosch szerszámgép-hajtású járművek csatároznak Miskolc utcáin…

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Forrás: High Voltage Team

Ismételten egy Kedves Olvasónk kérését teljesítjük, Borcsa Sándor Csaba marosvásárhelyi motoros azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy tudnánk-e segíteni egy versenyen való induláson. Nem akármilyen megmérettetésről van szó, hanem a Bosch által szervezett – egyre népszerűbb – miskolci Elektromobil Versenyről, amely kiváló terepe lehet az alábbi mérnökpalánták fejlődésének – ráadásul a részvétellel még társadalmi szerepvállalást is teljesítenének a srácok, hiszen az egyetemüket és egyben Erdélyt is képviselnék BAZ megye székhelyén. Nézzük, hogy…

…Mi is az Elektromobil verseny?

“2012 áprilisában újra felforgatják Miskolc utcáit az elektromos járművek, melyek meghajtását kizárólag a Bosch elektromos kéziszerszámai adják. Az idei verseny eddig nem tapasztalt érdeklődést mutat, mind hazai, mind külföldi csapatok részéről. A műszaki megoldásoknak csak a résztvevők képzelete szabhat határt, és persze a verseny műszaki kiírása”

Kik vagyunk?

Csapatunk neve “High Voltage Team”, amelyet 5 elszánt egyetemista alkot, név szerint Köntzey Olivér, Varga András Zsolt, Mihály Bálint, Borcsa Sándor Csaba és Kis Ferencz. Csapatunk minden tagja egyetemi hallgató, a marosvásárhelyi „Petru Maior” Egyetem Elektroenergetika szakán. Az egyetemünk képviseletében, egyben vezető tanárunk, dr. ing. Germán Salló Zoltán, rengeteg szakmai támogatást nyújt nekünk, továbbá segíti tervünk megvalósulását is, és rengeteg bizalommal áll ki mellettünk.

Ki szervezi az Elektromobil versenyt?

Az elektromobil versenyt a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. szervezi, ezennel negyedik alkalommal.

Kivonat a műszaki kiírásból:

– Az elektormobiloknak 8 darab BOSCH PSR 18 LI-2 akkumulátoros fúrócsavarozó gépet kell
használnia motorként
– Pontos meghatározások vannak a jármű kialakításához
– Különleges biztonságtechnikai feltételeknek kell megfelelnie minden elektromobilnak (többek közt bukósisak, bukócső és biztonsági öv használata)
– Szabályok voltak érvényesek a vázszerkezetre, a motorra, a karosszériára, a hajtásláncra, a kormányműre és a fékre is
– Kötelező volt beadni egy dokumentációt a járműről, mely tartalmazta a szerkezeti vázlatot, a részletes összeállítási rajzot, valamint a végleges összeállítási rajzot, fényképpel


Íme a High Voltage Team terve: Elektromobil V3

Miért is jelentkeztünk az Elektromobil versenyre? Mi a célunk?

Ez jó kérdés, egyik csapattagunk szerzett tudomást a versenyről, aki egyből elújságolta a hallottakat, amelyre négyen jeleztük neki érdeklődési szándékunkat, tehát így állt össze csapatunk, ezen téren való tapasztalatszerzés céljából. Ezt követően megkerestük eddigi tanáraink közül a legszimpatikusabbat, aki gondolkodás nélkül felajánlotta segítségét, kimondottan örvendve, hogy vannak diákok, akik az egyetem mellett képesek feláldozni szabadidejüket, és például ezen versenyek által képviselik egyetemüket.

Az Elektromobil Verseny által olyan értékes tapasztalatra és tudásra tehetünk szert, amelyet most, illetve a későbbiekben is felhasználhatunk. Kiváló lehetőséget nyújt az eddig szerzett tudásunk gyarapítására.

Miért kérjük a segítségedet/támogatásodat?

Amint fennebb is olvashattátok, kötelességünk volt elkészíteni egy pályázati dokumentumot, amelyben részletesen be kellett mutatni tervünket, amelyet egy 3D-s tervezőprogramban készítettük el, vagyis építettük fel elektromobilunk. A pályázati anyag továbbá mérnöki számításokat is kellett tartalmazzon, melyekben alátámasztottuk elképzelésünk, a szervezőcsapat által kiadott műszaki előírásokat betartva. Ezen pályázati anyag által sikerült továbbjuttatnunk csapatunkat a kivitelezési fázisba.

’’ From: Szoke Zsofia (McP/HRL1-Mc)

“Dear Köntzey Olivér!

The tender has been evaluated. Here are the results.

Evaluation process:

4 engineer colleague evaluated your tender from the Electromobile organizer team.
Aspects of evaluation:

Framework, seat, suspension, steering, braking, drive chain, safety instructions were
evaluated in a 10 point range. The teams, who accomplished the 60% is in the race yet.

Your team: (56 High Voltage) is IN THE RACE. Congratulation! :)

Ezen e-mail olvasása után elkezdtünk gondolkodni a kivitelezésen. Végeztünk egy megközelítőleges költségvetést, hogy mennyibe kerülne a járművünk, és hát a végeredmény ledöbbentett minket. Elektromobilunk kivitelezéséhez közel 7.000 RON-ra lenne szükségünk, ezáltal indultunk el szponzorokat keresni, mert sajnos saját zsebből nem tudjuk kivitelezni.
Ebből a célból fordulunk hozzátok, akármilyen segítséget vagy anyagi támogatást kérve, tervünk, járművünk kivitelezéséhez, hogy tudjuk képviselni egyetemünket, illetve Erdélyt Miskolcon. Kérünk Titeket, amennyiben megengedhetitek magatoknak, támogassátok azon egyetemistákat, akik az egyetem mellett probálnak, igyekeznek tapasztalatokat gyűjteni. A segítséget nagyon köszönjük!

Elérhetőségek:

Varga András Zsolt
e-mail: vargaaa09@gmail.com
Tel: 0742936706

Borcsa Sándor Csaba
e-mail: madryder_46@citromail.hu
Tel: 0748596060

Az előző (idei) Elektromobil Verseny döntője

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending