Csatlakozz hozzánk

Hírek

Egy világjáró története

Ha egy irányba ment volna, tíznél többször kerülte volna meg a Földet

Közzétéve

ekkor

ISSIMO
GRINGO Kicsi
ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Helge Pedersen valódi világjáró. Utazásai során 6 földrészen, több mint 100 országban járt, leggyakrabban teljesen egyedül, vagyis kettesben hűséges vasparipájával. Az 55 esztendő norvég négy nyelven beszél: norvégul, angolul, németül és spanyolul, jelenleg az Egyesült Államokban, Washingtonban él.

 

Helge Pedersen még egyetemi évei alatt határozta el, hogy közelebbről is szeretne megismerkedni minél több, számára ismeretlen kultúrával. Eredetileg nem kívánt 10 évet eltölteni evvel, de az események magával sodorták, és Ő hagyta magát sodródni. Úgy kezdődött, hogy 1981-ben vásárolt magának egy BMW R80 G/S endurót, és nekivágott a nagyvilágnak. Egy hosszabb afrikai útra indult vele, 2 év lett belőle. Egy darab vázlatos papírtérképpel átkelt a világ legnagyobb sivatagán, dolgozott Malawiban egy nemzeti parkban, és öt hónapot töltött a Kilimanjarón, Afrika legmagasabb hegységén. Időközben szponzorokat talált utazásai finanszírozásához, fotóit pedig nagynevű magazinok jó pénzért átvették, így soha nem ütközött anyagi korlátokba.


Egy pár helyen megfordult…

Pedersen nemsokára Dél-Amerikában találta magát. Egy évet szeretett volna itt eltölteni, spanyolul tanulni, és meglátogatni a földrész nemzeti parkjait. Három évet töltött ott… Ezután észak felé vette az irányt, ahol élete legnehezebb kalandját élte át. A világon elsőként próbált meg motorral átkelni egy panamai indián ösvényen, a dzsungelben. A mindössze 125 km hosszú útról három hét múlva került elő elfertőződött lábbal, törött csuklóval és bordával. Ezután az Egyesült Államokban megismerte jelenlegi feleségét, akivel keresztbe-hosszába átmotorozta az országot. A civilizált vidék után viszont újabb kalandokra vágyott.


A kalandokról szóló könyv borítója

A következő földrész Ázsia volt. Japán elbűvölte Helgét, a különböző szigeteken rengeteget motorozott. Ezután Dél-Korea majd Ausztrália következett, a Föld másik felén döntött úgy, hogy hazatér, és felhagy a vándorló életmóddal. 1992-ben, 10 év után véget ért a nagy kaland. Három évre rá több nyelven kiadta utazásáról írt könyvét, 10 Years On 2 Wheels (10 év 2 keréken) címmel, aminek első kiadását valósággal elkapkodták az üzletekből. A történet érdekessége, hogy Pedersen az egész utat ugyanazzal a motorral tette meg, amit később a BMW gyár visszavásárolt tőle, és kiállította saját múzeumában. Az órája 350.000 km-t mutatott!

Tudtad-e?

Helge Pedersen a GlobeRiders klub tagjaként hosszabb-rövidebb túrákat szervez másoknak, és tesz meg kísérőként. Legújabb kalandja, hogy Alaszkától egészen Dál-Amerika legdélibb csücskéig motorozik három külön részletben. Mivel neki már valóságos reklámértéke van, ezért szponzoraitól kapott egy új 1200 GS-t, és rengeteg Touratech kiegészítőt.

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Trending