Csatlakozz hozzánk

Hírek

Egy halott, két megnyomorított ember, és egy érthetetlen ítélet

A bírónő a három év letöltendő helyett, egy év tíz hónapot ítélt meg az ügyben, négy évre felfüggesztve R-t. A jogsi hét évre bevonva. Mindezt azzal támasztotta alá, ami ellen küzd a motoros társadalom! Úgy hívják, HANYAG GONDATLANSÁG, NEGLIGENCIA.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Írta: Csapó Zsolt Zoltán.

“A Veszprémi tárgyalás röviden, de a lényegi elemeket tartalmazva.
Reggel negyed kilencre érkeztem az épülethez. Elsőnek egy BMW érkezik, világkerülő Pribil Sanyi, kezet fogunk. Elkezdtek aztán érkezni minden irányból, Pécs, Debrecen, Pest, stb…

Próbálok mindenkit parkoltatni, beszélgetünk. Az épületet védő őrök segítőkészek voltak de egyértelműen előre elmondta a vezetőjük, hogy ki leszünk tiltva az épületből. Én mondom, hogy állampolgári jogunk a megjelenés a jelenlét. Mindegy, nekik ezt az utasítást adták. Ha ellenállunk a kékeket kell hívniuk, ez a szolgálati út.

Közben egyre többen vagyunk.

Tárgyalás előtti nap felhívtak a veszprémi rendőrségtől és egyeztettek velem, mit és hogyan szeretnénk, figyelmeztettek az új gyülekezési törvényre és a jogkövető magatartásra, amire én egyértelműen válaszoltam, hogy alapvető betartani ezeket. (Nem értem miért tart a magyar társadalom a motorosoktól??)

Szerintem az épület legkisebb tárgyalóját kaptuk meg, mert ugye akadálymentesített az épület, de a lift olyan kicsi, hogy nem is láttam ilyet még. Nem fér bele Niki tólószéke, sem. Megérkeznek a baleset érintettjei mindeközben, mindenkivel váltok pár szót, bemegyünk a folyosóra, hol az épület elé, beszélgetek a motorosokkal.

Elkezdődik a tárgyalás. Jelen van RTL, TV2, és egy újság. Senki más nem fér be, csak egyedül engem engedtek be a terembe az érintetteken kívül.

Iratismertetéssel indult minden.
Két órán keresztül folyt az ügy leírásának vázolása. Közben az érintett családok részéről, érthető módon az érzelmek kinyilvánítása és hangos véleményalkotás is volt, mert nem volt egy egyszerű eset ez az egész. 

Tényleg csak pár példa:

  • Miért van kettő helyszínrajz? ??
  • Ezek utólag kézzel, géppel, majd szakértő által miért vannak módosítva??
  • Miért nem tudja a rendőr a saját rajzát értelmezni, elmondani a bíró előtt anno??
  • Miért mondja az elkövető családja, hogy fel akarták venni a bajba jutott családokkal a kapcsolatot, amikor ez valójában nem történik meg??

Sorolhatnám hosszan az őrületet… Tragikusnak élem meg az emberi hanyagságot, satnyaságot, morális nulla közeli állapotot közben. Csendben ülök, némán nehezedik mindenki vállára a teher, mert meghal egy Nő, másik kettő nyomorék.

Foki Niki a szememben egy terminátor, mellé Istennő!
A frissen szerzett combnyaktörésévél, benyugtatózva (mert csontritkulása is lett) ül ott (Érted ezt??) leszíjazva a székében, néha epilepszia szerű rángásokkal és tiszta értelemmel a szemeiben. Nem túlzok.!

Hozzá képest, amit Ő és Márta megéltek az elmúlt két és fél év alatt fájdalomban, nyugodtan mondhatom, hozzájuk képest senkik vagyunk.

Pont velem szemben ül Richárd. Fiatalon, kimérten, felkészülten. Jobbra tőlem húga, menyasszonya, kb. velem korú édesapja és feltételezem édesanyja. Gondoltam magamban jobb is, hogy a két fél között ülök, mert más az energiám mint nekik a két szemben álló félnek…

Szünet következik.
Azonnal megyek ki a motorosokhoz, összehívom őket, köröttem áll mindenki és tájékoztatom részletesen őket az elhangzottakról. Elmondom, hogy R. vállalja tettét, csak éppen mást csinál láthatólag. Ez az igazság.

Kijön utánam az operatőr is, érzi, hogy jönnie kell, felvesz minket kinn, beszélgetünk vele is, kicsit próbálok “lazulni”, enni, mert sokk a hallott tény az agyamnak…

A szakértőkkel folytatódik minden.
Egyikük az alvásszakértő, tudós ember, profi kommunikációval, másikuk az orvosi igazságügyi szakértő, aki az orvosi szakvéleményt készítette. Alvásszakértőnk elmondja, elmagyarázza, mi is R. betegsége.

Kisebb fokú aluszékonyságot diagnosztizáltak nála, ami azt jelenti, hogy egyéb légúti elváltozásai miatt, este álmában felriad annyiszor, ami miatt nappal előfordulhat, előfordul, hogy néha elalszik. Az ügyvédek és a bíró, “szénné” kérdezik a szakértőt, aki profin válaszol minden kérdésre. Kiderül, hogy R-nek nincsen “narkolepsziája”, ami azt jelenti, hogy egyik pillanatról a másikra elalszik!

Szerintem ez egy igen fontos pont ebben az ügyben.
Aztán jön az igazságügyi szakértő felé az igen sok kérdés.

Kiderül, hogy szakértő Úr “elfelejtett” pár dolgot figyelembe venni vagy felhasználni a szakvéleményében, amire az ügyvédek figyelmeztetik. Pont előttem ült, látom a kényelmetlen szituációt, nem lettem volna a helyében.

A szakvéleménye és a bizalom felé, az igazságügyi szakértelmében csendesen szertefoszlik és megsemmisül…  

A két szakértő egyértelműen kimondja, hogy NEM IGAZOLHATÓ EGYÉRTELMŰEN AZ, HOGY A BETEGSÉGE OKOZTA R. TETTÉT és az elalvásnak van egyértelmű jele az elalvást megelőző pár percben. Mindez tartott kb másfél órát. Én is megértettem a betegség lényegét és szerintem minden jelenlévő.

A bírónő volt nekem legfurcsább a folyamatban.
Nem értettem a helyenként agresszív, kvázi zaklatott állapotát.
Mi zavarhatta?? A média jelenléte? A figyelem? Netán más a háttérben? Igazából már mindegy is…

Közben matekozom serényen. Adott egy autó, ami kb. 60 km/órával halad, szembe jön öt motor 70 km/órával. R. egyértelmű vallomása szerint LÁTTA a 150 méterre érkező motorosokat. Kiszámolom ott a székben, hogy a 150 méter alatt, még reagálni sincsen ideje, fékezni sem nagyon az autónak, annyira közel vannak egymáshoz. Nem hogy narkolepsziásan bealudni, amilyen betegsége ráadásul nincs is neki. Értetlenül állok a fizika tényeivel a fejemben, no dehát én itt csak hallgatóság vagyok.

Aztán megint szünet következett.
Megyünk ki ismét a teremből. Próbálok férfiként viselkedni a tőlem jobbra ülő Hölgyeket kiengedem magam előtt. Szembe találkozom R. édesapjával. Állunk egymással szemben.
Arcunk 20-30 centiméterre egymástól. Nézünk egymás szemébe, közben eltelik 1..2..3..4..5..6 másodperc.
Látom a tekintetében az elszántságot és nem értem mit akar velem? Nem kérdez.
Nekem nincs miért ne álljam a tekintetét.
Elnézek jobbra inkább a szemkontaktból, mert látom, hogy provokálna csak. Mit gondolhatott velem? Ennyire “bárgyúnak” néznek, hogy ezt megmeri próbálni velem a bíró előtt?? (Aztán megértettem az “utolsó szó jogán” kisfia felolvasásában hallottak alatt, mit szeretett volna, de erről később.)

Kimegyünk az épületből, irány a többiek. Mesélem mi van, mi történik, beszélek a provokációról is kicsit. Mindenki kijön levegőzni. Bőven kora délutánban vagyunk már.

A megjelent motorosok ritka összefogásának erejét érzem, ott vannak, nem tágítanak! Ez a lényege, annak ha valaha többet szeretnénk elérni: Az összefogás!

Következnek a vádbeszédek.
Az ügyész kezdi, elmondja, hogy az igazságügyi szakértő szakvéleménye, alaki és tartalmi hiányosságai miatt nem beszámítható az ügybe. Elmondja, hogy R. vallomásai több perdöntő ponton ütik egymást. Elmondja R. közlekedési korábbi kihágásait rövid vezetési múltja alatt és sorolja büntetlen előéletét, stb. Három év letöltendőt kér szabadságvesztésre. A megítélhető büntetés felét, ami halálos kimenetelű közlekedési baleset okozása miatt járna. A három család ügyvédje hosszan tartják a védőbeszédet, összeszedve a mai napon is elhangzottakat a tényeket felsorolva.

Itt Niki rosszul lett, nem bírta tovább. 😞 Azon is csodálkoztam, hogy idáig hogy bírta ki. Nekem sportolóként is igen megterhelő volt az egész, és nekik egészségileg, lelkileg is ott a teher. Kivitték a folyosóra, mentő, irány az intenzív. Később át kellett vinni Győrbe őt…

Következett R. védőjének beszédje.
Ő különböző taktikákról beszélt, fel nem használt elemekről az ügy során, és a felelősségvállalásról, megbánásról, amit Richárd tanúsított az ügyben. (Nekem a felelősségvállalásról más véleményem van, mint amit itt tapasztaltam, és a megbánás az némileg kívülről is másképp néz ki bármelyik szótárban az itt megélt tettekhez képest.) A teremben harapni lehet a feszültséget, nyomást.

Következett Richárd az “utolsó szó jogán”.
Két oldalas előre megírt szöveget olvasott fel, amiből minden kiderült a jövőről, majdani alapítványról, a motoros érdekvédelemről, rólam, mint hangulatkeltőről. Elmondta, hogy Ők motoros család igazából, édesapja enduro bajnok és nem értik ezt a fajta “felhajtást”, “hangulatkeltést”, amit én elkövetek róluk, fényképpel, írással a Facebookon, stb… (mindezt az “utolsó szó jogán”)

Itt értettem meg édesapja próbálkozását az ajtónál. Gondolta kiütöm?? Nekimegyek??? Ezáltal beteljesítem a vágyukat? Tényleg itt tartotok?? Ne már! Én nem a személyük miatt írtam erről az egészről! Engem nem érdekel kik ők! Teszem a dolgom, és minden kiemelt motoros ügyet bemutatok, leírok, és megvédem a motorosok érdekeit, ahol tudom. Ezt vállalom, ez a dolgom. Fura ez sokaknak, pláne, hogy nem pénzért csinálom. Épp ezért nem lehet megvenni kilóra mint egyeseket, nem tudsz provokálni , hiába fenyegettek már meg különböző érdekvédelemben vitt bírósági ügyek miatt.

No de lépjünk… Szünet megint, ítélethirdetés következett.

A bírónő a három év letöltendő helyett, egy év tíz hónapot ítélt meg az ügyben, négy évre felfüggesztve R-t. A jogsi hét évre bevonva. Mindezt azzal támasztotta alá, ami ellen küzd a motoros társadalom! Úgy hívják, HANYAG GONDATLANSÁG, NEGLIGENCIA.

Richárd tette ez volt, hiszen felelősségteljes férfi emberként, három testvérével a hátsó ülésen nem volt hajlandó megállni kipihenni magát, hogy ne aludjon el. Negligált állapotában inkább majdnem a halálba vitte magát és a testvéreit is. Mindezt tette három kívülálló ember és azok családja kárára.

Közben annyira megbánta láthatóan tettét, hogy megbánása közben gúnyosan mosolyogni is tud az elhunyt család arcába a bíróság folyosóján, amit a családok szóvá is tettek többször kedves Richárd a bíróság előtt.

(De téged ez ugye nem érdekel…)

Őszintén remélem, hogy egyszer rájönnek a negligens emberek arra, hogy ez nem valamiféle EGO bajnokság, hanem a közlekedés igen is veszélyes üzem, komoly kötelességgel.

 

Nikinek úgy tűnik az elkezdődött csontritkulása és epilepsziája miatt nem lesz jobb az állapota, inkább sokkal rosszabb. Óriási fizetség ez, amit mindennapokban kapnak a motorosok a közlekedésben, mert nem veszik figyelembe a közlekedők a KRESZ alapvető szabályait, és ebben a rendőrség még mindig segíti őket, mert még mindig csak a sebességmérésnél tartanak.

Minden erőnkkel azért fogunk küzdeni, hogy az itt is megtapasztalt “felfüggesztett” ítéletekből egyre kevesebb lehessen, mert ennek semmilyen visszatartó ereje nincsen, pont ellenkezőleg hat a negligáns egyedekre. Részemről szeretnék nem túlélőshow-t’ játszani az úton. Szeretnék hazaérni biztonsággal és elkerülni a halált és a nyomort. Nem érdekel, hogy ki hanyag és gondatlan, nem kívánok az állatságukba belehalni.

Ehhez kérem az összefogásotokat, és értsétek meg, sehogy máshogy nincs esélyünk ezen változtatni, csak a jelenlétünkkel és ha szükséges komolyabb eszközökkel. Ehhez viszont KI KELL KELNED A FOTELBÓL ÉS TENNI KELL, HA MÁR LÁTHATÓAN SEHOL MÁSHOL NEM VÉDENEK MEG!”

Forrás: Motoros Érdekképviseleti Központ

Comments

comments

Trending