Csatlakozz hozzánk

Blog

Egy emlék a MotoGP legendáinak hőskorából, avagy az első holland győzelem 500 ccm-es kategóriában, Assenben.

Térdig járunk a MotoGP szezonban, de kikapcsolódásként most nézzünk vissza egy kicsit a múltba, egészen 1977-ig, méghozzá Wil Hartog, a fehér óriás szemszögéből.

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Kár lenne kihagyni ezt a módfelett szimpatikus történetet a múltból, ezért gyorsan lefordítottuk nektek, nehogy lemaradjon valaki erről a roppant aranyos korrajzról:

Assen '77: The White Giant

The White Giant, Mr TT and Sheene's magic potion!Discover the fascinating anecdote behind the first Dutch 500cc win at Assen 🇳🇱

Közzétette: MotoGP – 2018. június 27., szerda

Wil Hartog és Barry Sheene

„Wil Hartog vagyok, 1948-ban születtem Abbekerk-ben, és a Holland becenevem de witte reus, ami fehér óriást jelent. ’77-en, Június végén, a Holland TT hétvégéjén nagyon beteg voltam, komoly gyomorproblémáim voltak. Reggeli közben, Barry Sheene, az akkor regnáló világbajnok odajött az asztalomhoz, én pedig elmondtam neki, hogy van egy ilyen betegségem. Mire ő: ”Wil, erre van megoldásom, egy gyógyszer ital, mert nálam is elő szokott fordulni.” Elfogadtam az italt, és végre bennem maradt az étel. Ez elég erőt adott nekem és tudtam menni egy időmérő kört, ami a tizenharmadik helyre volt elég, ami nagyjából a harmadik sor. Így újra csatlakozhattam a mezőnyhöz, szerencsére engedtek másnap rajthoz állni.”
 

Eközben a kommentátor, Jaap Timmer is hangot kap: ”Hölgyeim és Uraim, köszöntöm Önöket Assenben. Mindjárt indul az 1977-es, 500 köbcentis futam, amit a helyi kedvencünk, a fehér óriás, a negyedik sorból kezd.”
Ahogy a videó közben Henk Keulemans sportújságíró is megemlíti, Jaap Timmer adta Hartog-nak a fehér óriás becenevet is. Később Timmer lett a verseny bírája is, így nagy felelőssége volt, szinte mindenkit ismert a pálya körül.
Timmer folytatja: ”Ki fogja megnyerni a versenyt? Sheene,  Agostini, vagy a hazai Wil Hartog?”

Innen megint átveszi a történetet Wil: ”Akkoriban a verseny része volt, hogy be kellett tolni a motorokat, amire nekem volt egy különleges megoldásom.”
Mivel igen magas volt, Hartog három lépéssel is be tudta tolni a Suzukit, míg a versenytársainak inkább négy, vagy öt lépésre volt szükségük ehhez.

Mivel még mindig nem volt teljesen rendbe a gyomra, nem volt biztos benne, hogy most is meg tudja oldani három lépésből.

”Megkérdeztem magamtól, hogy most három, vagy öt lépésből toljam be a motort és az utolsó pillanatban eldöntöttem, hogy háromból fogom megoldani a dolgot. Mindent vagy semmit. Végül minden összejött, a jó pillanatot kaptam el.”

 

Nagyszerű rajt volt, a fehér óriás már a verseny elején megszerezte a vezetést.

“A nagy izgalom olyan adrenalin löketet ad, hogy úgy érzed, nem is vagy beteg. A legjobb gyógyszer igazából az adrenalin.”

A szpíker Jaap már biztos a győzelemben: ”Hartog az utolsó kört kezdi meg, kevesebb, mint nyolc kilométer a győzelemig! Hihetetlen, meg fogja nyerni! A rajongók is tudják, a program füzetekkel integetnek.”

 Innen megint Hartog mesél: ”Volt még időm, nem volt mögöttem senki, de nagyon izgultam. A cél előtt már hat másodperc előnyöm volt a bajnok Barry Sheene előtt, aki végül második helyen ért be.”

Timmer nem is bírta tovább: ”Wil Hartog megnyeri az 500 köbcentis Holland TT-t! Hihetetlen pillanat Assen és a holland motorsport számára!”

 

Sikerült megverni a legendás Barry Sheene-t, méghozzá egy hollandnak, hazai pályán. Tökéletes, különleges nap volt, Henk Keulemans szerint is. A közönség híres Holland győzelmi indulókat énekelt, magasan a levegőbe emelve vitték Wil-t.

”Nagyon boldog vagyok, még mindig azt mondom, hogy az volt életem legboldogabb napja.” – Az asseni győzelem megváltoztatta az életét, híressé tette. – ”Mivel Barry második lett, felvettem a hátamra, amin rendesen meg is lepődött. Később azt mondta nekem, hogy az volt az egész verseny legijesztőbb része! Szerintem kicsit magát is hibáztatta és azt kívánta, hogy inkább ne adott volna nekem a gyógyszeréből.”

“A kommentátor, Jaap Timmer nagyon beleélte magát a győzelembe: ”újra itt van a fehér óriás” – nagyon különleges élmény volt.” meséli Wil.

Hollandiában Jaap Timmer volt Mr. TT, többet nem is kell mondanom. emlékezik vissza Keulemans.

Jaap Timmer, Mr. TT emlékére (1939-2017)

Comments

comments

Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending