Connect with us

Blog

Egy 80 éves BMW hihetetlen száguldása a Goodwood Fesztiválon

Akár hisszük, akár nem, a felvételeken egy 1936-ban készült BMW-t látunk, melynek a pilótája eszméletlen tempót diktál Angliában, a sebesség fesztiválján.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Londontól 60 mérföldnyire egy több hektáros birtokon, pár napja ismét megtartották a világ legkomolyabb klasszikus sporteseményét. A három napos rendezvényen, egy város nagyságú területen minden autó- és motorsport rajongó megtalálta a számára izgalmas programot.

Az erdős területen rally versenyek, az épület központi részén kiállítások, és folyamatos légi bemutató várta az ideérkezőket. Megannyi pavilonba nyerhettek betekintést, mégis a leglátványosabb a pályán zajló, különböző korcsoportú klasszikus járművek versenye.

Ezeket a guruló csodákat vagy a tulajdonosaik, vagy egy híres sportoló, színész, vagy bármilyen ismert ember vezetheti. Így fordulhatott elő az, hogy az évek során olyan nevekkel találkozhattunk itt, mint a hajdani Nicky Hayden, John McGuinness, Valentino Rossi, Keanu Reeves, Antoni Bou, vagy akár Ewan McGregor.

Ewan McGregor

Ezek a múlt századi autó és motorcsodák – amiket máskülönben egy múzeumban láthatnánk csak felbakolva – itt komoly csatákat vívnak egymással. A virsli kerekeken guruló szivar testű, nyitott kasznis matuzsálemi korú versenyautók, itt rajthoz állnak és kis költő túlzással vérre menő harcot vívnak egymással. Szürreális látvány.

Goodwood története 1948-ig nyúlik vissza, amikor megépült a birtokon a versenypálya. Közel húsz esztendeig biztosított helyett a versenyzésnek, és annyira kinőtte magát, hogy végül az ország leglátogatottabb versenyhelyszínévé vált.
1966-ban Goodwood-ra a csend fátyola borult, mivel a fejődő technika miatt az egyre gyorsabb autók számára lassítókat kellett volna építeni a pályára, amihez a tulajdonosok nem járultak hozzá, így úgy tűnt örökre bezárta izgalmakkal teli kapuit.

A brit arisztokrata, Charles Gordon-Lennox hercegnek köszönhetően a világ vintage motorsport-rajongói nagy örömére 1993 óta újra kinyitotta kapuit, és felélesztette ezt a meseországot, aminek idén több mint 150 ezer látogatója volt.

Hihetetlen, de itt minden a múltról szól. A látogatók zöme korhű ruhában érkezik, mi több a parkolóban is rengeteg csodás veterán jármű áll. A rendezvény egész területén minden úgy van berendezve, mintha még most is 1960-at írnánk. Fantasztikus időutazást él át aki idetéved: az eget világháborús katonai repülők szelik ketté, miközben a birtokot ellepik az 1920-60-as években gyártott legendás masinák.

Minden évben más-más autógyár állít fel egy monumentális méretű szobrot az épület közelében, amik már önmagukban bámulatos látványt nyújtanak. A hatalmas területen fekvő rendezvényen mindent meg lehet találni ami bármilyen formában kapcsolódik a motor- és autósporthoz, vagy a közel 100 évvel ezelőtti életérzéshez. Találunk itt korhű benzinkutat, gumis műhelyet, korabeli TESCO-t, kirakodó vásárt, ahol rengeteg relikviát vásárolhatnak a látogatók.

A bemutatott videón láthatjuk, ahogy az ausztrál Troy Corser egykori Superbike versenyző, egy 1936-os BMW R5SS típusú motorral a kilencedik helyről a második helyre jön fel. Eszméletlen, ahogy a pilóta küzd a régi technikával, kézzel vált a tank oldalán és közben megfutja a verseny leggyorsabb körét.

Az R5SS-t, ezt az 500 köbcentis kéthengeres motort csak korlátozott darabszámban gyártotta a BMW, ebből mára már csak egy maroknyi maradt.

A Porsche szép kerek számot ünnepelhetett itt idén

A Goodwood fesztiválon való részvétel érzését nincs az fotó, vagy mozgókép ami visszaadná, de minden bizonnyal kiváltja azt a vágyat, hogy egyszer ezt át kell élni személyesen.

Gigamegaképgalériánk, mert betelni képtelenség vele :) :

 

John McGuinness

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending