Connect with us
Suzuki
just1 mx

Hírek

East-West rekord elektromos motoron

A Moto-Electra rekordidő alatt tette meg az Egyesült Államok két partja közötti távot

Published

on

moto electra
ICONSHOP 300
jgpr
RST AIRBAG

Moto-Electra LLC világrekordod ért el azzal, hogy elektromos motorkerékpárral 3,5 nap (84.5 óra) alatt tették meg az utat az Egyesült Államok két partvidéke között. Nem cserélgették az akkumulátorokat és a motor a teljes utat önerőből tette meg. (A motor akkumulátorait a kísérőkamionban magukkal vitt generátorról töltötték fel. – szerk.)
Ezt a rekordod ugyanazzal az alap motorkerékpárral érték el, amit a Moto-Electra csapat az elektromos gyorsasági motorversenyeken, a sebességi rekordok felállítására és a mindennapi motorozáshoz is használ. A motorkerékpár tökéletesen működött, sem az akkumulátorok sem az időjárás nem okozott problémát.
„Meg tudtuk volna csinálni gyorsabban is”- mondta Brian Richardson Moto-Electra alapító és csapatvezető. „Ha még egyszer nekikezdenénk, akkor nagyobb távolságot tennénk meg két töltés között és egy kicsit növelnénk a sebességet is”.


A Moto-Electra motor a Santa Monica-i mólón a transzkontinentális rekordbeállítás után.
„Az elektromos járművek technológiájának még körülbelül 20 évre van szüksége ahhoz, az üzemanyag meghajtású járművek szintjén legyenek”- mondta Richardson. „De manapság a gyors tempójú technológiai változások korában, ki tudja?”
A csapat nagyon sokat köszönhetett Will Hays-nek a James Madison Egyetem másodéves hallgatójának. „Rendkívüli volt” – mondta Richardson Hays-ről. Egy laptoppal és más eszközökkel Hays minden másodpercben gyűjtötte az adatokat, többek között a szél sebességét és irányát, a volt és amper értékeket, a hőmérsékletet és GPS adatokat: helyzet, sebesség, tengerszint feletti magasság. „Ha töltőállomások telepítésébe akarsz belekezdeni, keresztül az Egyesült Államokon, Will-nek megvan hozzá az adatbázisa.” – mondta Richardson.
Thad Wolff korábbi profi motorversenyző vezette a motort a rekord felállítása közben.
Thad már korábban is sikereket ért el motorral, a 2010-2011-es TTXGP sorozatban (elektromos motorok számára kiírt versenysorozat – szerk.), ahol a Moto-Electra 2011-ben a második volt Észak-Amerikában.


„A vicces az”, – mondta Richardson, hogy „amikor azt mondtuk, hogy képesek vagyunk megcsinálni, sokan azt mondták, hogy ez lehetetlen. Most már az emberek azt mondják, hogy ez könnyű, bárki meg tudja csinálni. Azt hiszem ez volt a legfontosabb cél – hogy megváltoztassuk az ezzel kapcsolatos felfogást.”Ha egyszer megcsinálod, akkor azzal megmutatod, hogy megvalósítható.”
Még a hét elején egy másik motorkerékpáros utazott nyugatról keletre egy másik típusú elektromos motorkerékpárral. Az ő ideje kevesebb, mint 6 nap volt és a két átkelés kombinációja mutatja, hogy az elektromos járművekkel való hosszú távú közlekedés már a látóhatáron van. (Terry Hershner – a másik motoros – nem vitt magával töltőt a kísérő kamionban, mint a Moto-Electra csapat, hanem mindig nyilvános helyeken töltötte fel az akkumulátorokat és aztán folytatta az útját – szerk.)
„A 20. század fordulóján a benzin-meghajtású járművek használhatatlanok voltak hosszú távú utazásra” mondta Richardson. „Nem voltak utak, töltőállomások és a járművek nem voltak megbízhatóak. Az üzemanyag meghajtású autók nem tudták leváltani a lovakat a hosszú távú közlekedésben. Előreugrunk 100 évet és most az a célunk, hogy megkérdőjelezzük az elektromos járművek hasznos hatótávolságával kapcsolatos szemléletet. Ezt megtettük. Azt gondolom, hogy csak idő kérdése, hogy a töltőállomások száma lehetővé tegye bárki számára, hogy elektromos járművel utazzon keresztül-kasul az országban.”

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending