Csatlakozz hozzánk

Hírek

Dráma és öröm a GP-ben

Zajlottak az események a MotoGP háza táján: Marquez ismét diadalt arat, Rossi újra a dobogón, Pedrosa a bukótérben, egy igen furcsa és ritka (bal)eset miatt – ez volt Aragón

Közzétéve

ekkor

motogp motorland aragon 2013
RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A naptár egyik legfontosabb helyszínére látogatott el a mezőny: Spanyolországban az eddigieknél is nagyobb spanyol dominanciára számíthattak a szurkolók, és ezt az időjárás sem befolyásolta a hétvégén. A Moto2 és a Moto3 kategóriák már megalapozták a szurkolók lelkesedését, ugyanis ezen géposztályokban csupán hazai versenyzők állhattak dobogóra.

A hölgyek támadása

Lassan megszokhatjuk, hogy a spanyol hölgyek vadkártyával indulnak a Moto3 mezőnyében. Habár az idei évben a pontszerzés egyelőre elmaradt, ez alkalommal ketten is próbálkoztak, mindketten hazai versenyzők. A hölgyeket nagy örömmel üdvözölték a királykategória versenyzői is, kezet rázhattak Rossival, Lorenzóval és Marquezzel is. Ana Carrasco volt kettejük közül az eredményesebb, aki a verseny folyamán többször is harcolhatott az utolsó pontszerző helyekért, ám végül a véghajrában visszaesett a huszadik pozícióba. Kolléganője Maria Herrera habár jól kezdett a pénteki napon, a kvalifikáció és a futam folyamán teljesítménye csökkent, így az utolsó helyen, de célba érkezett.


A Moto2 pontállása nyitott maradt

Habár a győzelemért e kategóriában nem igazán alakult ki küzdelem Terol kiemelkedő versenytempója végett, azonban a bajnoki tabella két éllovasa a célvonalig gyötörte egymást. Habár csupán a harmadik helyért küzdöttek, sokkal inkább a bajnoki cím lebegett a szemük előtt. Reddig – az éllovas – kitűnően rajtolt és remek tempójával sikerült kijavítania kvalifikációs teljesítményét, azonban Espargaro végig kézben tartotta az eseményeket, és így ő állhatott fel a dobogóra, pontokat hozva brit riválisán.


Dráma és öröm a GP-ben

Lorenzo továbbra is kiegyensúlyozottan teljesít, remekül rajtol és saját tempóját futva rendre elveri a doktort. Ez alkalommal azonban tempója nem volt elég a győzelemhez, ez a pálya a Repsol Hondásoknak kedvezett, akik azonban ezt az előnyt nem tudták kettős győzelemre váltani. A Yamahák kiválóán rajtoltak ezúttal is, ám Rossi tempója nem volt elég a három spanyol szemmel tartásához, és helyettük Bautistával és Bradlal kellett harcolnia. Végül így is dobogóra állhatott, de ezt nem teljesítménye végett érdemelte ki, és a dobogón sem tűnt elégedettnek.

Elégedetlen lehet továbbá a Ducati csapata, akik csupán egymással tudnak harcolni hosszú futamok óta. Az olasz gárdára egyre nagyobb nyomás helyezedik a szurkolók, a befektetők és már az Audi részéről is, azonban az év eleje óta a versenytempó inkább hanyatlik, mintsem fejlődést mutatna.


Pedrosa és Marquez szorosan tapadt a címvédőre. Pedrosa felett gyülekeznek mostanában a felhők és nő a nyomás. A spanyolnak bizonyítania kell, hiszen csapattársa rendre elveri, Stoner után pedig egy legyőzhetetlennek tűnő újonc az ellenfele. Ezúttal sem sikerült a rangidős Repsolosnak előrébb végeznie, ugyanis hirtelen Marquez elfékezte magát, Pedrosa pedig ugyanezen kanyarban dobott egy fájdalmas High-sideot. Vagyis így láthattuk elsőre. A valóságban – mint utólag kiderült – Marquez rosszul számította ki a közte és csapattársa közti távolságot, és kicsit össze is értek emiatt.

Marquez az aszfaltozott bukótérbe került, ahonnan kis időt veszítve, de gond nélkül visszatérhetett a versenybe. Pedrosa már rosszabbul járt! Mint utólag kiderült, az összeéréskor elszakadt a kipörgésgátló jeladójának vezetéke, és emiatt dobta el a vasat. Az esetet vizsgálni fogják, ám nagy valószínűséggel csak akkor lehet ebből büntetés, ha az egyik felvételen látszódik, ahogy Marquez a féktávon egy célszerszámmal előre megfontolt szándékkal elvágja a vezetéket…


Marquez az eset után nem vett vissza, sokkal inkább motiválta őt a hiba. Utolérte a versenyben vezető Lorenzót, megelőzte és megnyerte a futamot. Az újonc lelkesedését nehéz megtörni. Marquez felszabadultan és nagy kedvvel versenyez, és nem törte meg őt az sem, amikor Lorenzo előtte végzett pár futam során, így a riválisoknak komolyan el kell gondolkodniuk azon, van-e valami gyengéje a GP új supermanjének.

Az előnye lassan már 40 pont, amit nehéz lesz ledolgozni, főként hogy a fiatal spanyol ritkán hibázik és elképesztően gyors. Pedrosa esésének következtében már lemaradt a második Lorenzótól is 20 ponttal, sőt akár Rossi is utolérheti őt, ha nem kapja össze magát. A következő futamra 2 hét múlva kerül sor Malaysiában, és ezzel együtt már csak négy helyszín várja a versenyzőket.


Szöveg: Varga Róbert Képek: motogp.com

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending