Csatlakozz hozzánk

Hírek

Dolce vita Piaggio módra

Az édes élet kellékei: három kerék, robogókormány, elektromotor, vászontető.

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Virágzik a retro, a ‘60-as évek olasz romantikáját élteti tovább a Piaggio háromkerekű, négyszemélyes utasszállítója, az Ape Calessino. Ráadásul a dolce vita, vagyis az édes élet ezentúl környezettudatosan is élvezhető, ugyanis a cég bemutatta a bulijármű elektromos változatát. Igaz, mindössze száz példány készül belőle és méregdrága.

Lám, lám, miből lesz a cserebogár! A második világháború után a háromkerekű, platóval vagy dobozos felépítménnyel ellátott Ape olcsó áru- és személyszállító járműnek készült, Vespa műszaki alapok felhasználásával. Később, az 1960-as években az olasz robogók már életmódjárműként vonultak be a köztudatba, ami a filmiparnak, főleg a Fellini által rendezett La Dolce Vitának volt köszönhető. Az Ape személyszállító változatát 2007-ben élesztette újjá a Piaggio, most pedig megérkezett az elektromotoros Ape Calessino Electric Lithium.

A jármű lelke a 24 lóerős elektromotor, amelyet lítium-ion akkumulátorok látnak el energiával. Az Aenerbox névre hallgató rendszer súlya körülbelül kétharmada a hasonló teljesítményű, de hagyományos akkukból álló telepekének. A feltöltés feleannyi időt vesz igénybe, az Ape kevesebb mint 4 óra alatt „szívja tele magát” az otthoni, 220 voltos hálózatból. A sajtóanyag szerint további előny, hogy az akkuk hosszas állás alatt sem merülnek le, élettartamuk pedig 15 év, ami a Piaggio számításai alapján több mint 800 töltési ciklust illetve 60 ezer megtett kilométert jelent.

A zéró károsanyag-kibocsátású verzió ugyanúgy hófehér karosszériát és vászonajtókat kapott, mint a dízelmotoros alapmodell, vízálló vászonteteje viszont bordó helyett sötétkékben pompázik. Hasonló az utastér színösszeállítása is, az ülések krémszínű huzatát kék cérnával varrták. Az oldalsó fabetétek a jachtokat idézik, a fehér oldalfalú gumik pedig szinte kötelező retroelemek. A fémből készült karosszériarészek speciális felületkezelést kaptak, hogy jobban ellenálljanak a korróziónak a párás, sós tengerparti levegőben.

A menetkészen 520 kg-os masina legnagyobb sebessége 50 km/h, hatótávja 75 km, persze ez utóbbi nagyban függ a vezetési stílustól és attól, hogy mekkora súlyt kell cipelni. A Piaggio szerint az elektromos Ape szállodák, turistaközpontok és városnézéseket szervező utazási irodák számára ideális választás, mert beengedik a robbanómotoros járművek elől elzárt városrészekbe is, könnyen manőverezhető (a fordulókör sugara csupán 3 méter), utasai pedig teljes csendben élvezhetik a mediterrán panorámát.

Igen, csak azt, hiszen a mindössze száz, sorszámozott példányban készülő Ape Calessino Electric Lithium csak Itáliában kapható. Az árképzéskor nem voltak szívbajosak az olaszok, nettó 19 900 eurót, vagyis nagyjából 5,3 millió forintot kérnek érte. Ez főleg annak tükrében durva, hogy az ugyanilyen felszereltségű, de 422 cm3-es dízelmotorral hajtott alapváltozat mindössze 9150 euróba (2,4 millió Ft) kerül. Ja, kérem, az édes élet sosem volt olcsó mulatság!

Galéria: Piaggio Ape Calessino Electric Lithium

Egy kis Ape történelem

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending