Connect with us
Suzuki

Akciók

Dobozold fel a motorod!

Hasznos infók a világelső GIVI túradobozokról, a SHOX kínálatából

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Szöveg, képek: SHOX

Az oldaldobozoktól válik igazi túramotorrá bármelyik vas. De hogyan?

A GIVI-nek majd’ három évtizedes tapasztalata van a “dobozolás” terén, tehát ha nem szeretnél mellényúlni csomagtartórendszer vásárlásánál, akkor csakis az eredeti olasz túrafelszerelések között válogass. De neked japán motorod van? Jó ha tudod, hogy a japánok jórészt a GIVI-vel fejlesztetik ki és gyártatják le a „gyári” csomagtartórendszereket és dobozokat!

Oldaldoboz rögzítésénél a GIVI egyszerűbben jár el, mint a topcase-ek esetében, csak Monokey (lásd keretes írásunkat) rendszerű doboz szerelhető fel oldalra. Cserébe viszont külön platnira nincs szükség, így tehát bármelyik Monokey doboz feltehető oldalra. Ettől függetlenül vannak kifejezetten erre a célra kifejlesztett, formatervezett, praktikus oldaldobozpárok is. Ezek mind esztétikailag, mind aerodinamikailag különböznek a hátsó dobozoktól.

Ugyanúgy, ahogy a hátsó dobozok rögzítésére szolgáló Monorack karok, az oldaldoboztartó keretek is a gyári rögzítési pontokat használják. A tervezők gondosan ügyeltek arra, hogy a segédvázat ne érje túlzott terhelés, valamint a motoron semmiféle maradandó átalakítást ne kelljen végrehajtani. Egyes típusoknál ugyan az indexek útba lehetnek a dobozok felszerelésénél, ilyen esetekre a GIVI mindig kínál az áthelyezésükre, kiváltásukra megfelelő megoldást. Minden GIVI oldaldoboztartó hátsó doboztartóval együtt is felszerelhető.


Egy szépen “felöltöztetett” túramotor

Sportos túramotorokhoz és naked bike-okhoz kínálja a GIVI „R”-es oldaldoboztartóit. Ezek ugyanúgy néznek ki, mint a többi tartó, de a csőváz, ha éppen nincsen rá szükség, pillanatok alatt leszedhető, ha pedig kell, akkor ugyanilyen gyorsan vissza is szerelhető. Doboztartó keret nélkül mindössze pár apró rögzítőszem marad a motoron, ami nem befolyásolja az esztétikai élményt. Természetesen ha az oldaldobozok fent vannak, és kulccsal le vannak zárva, akkor a tartókeretet nem lehet leszerelni, így nem kell félni a tolvajoktól.


GIVI PLA és Wingrack háromdobozos csomagtartórendszer, áthelyezett, illetve kiegészítő indexekkel

A GIVI csupán néhány motorhoz ajánl „PLA” és „PLB” jelű oldaldoboztartókat. Ezek sajátossága, hogy Monorack kar nélkül, közvetlenül kapcsolható hozzájuk hátsó doboztartó, így olcsóbban kihozható egy komplett, háromdobozos rendszer. A Wingrack név egy ízlésesen formatervezett, univerzális alumínium „szárnyat” takar, amit típusspecifikus „Y” kit segítségével lehet az adott motorhoz rögzíteni. Ebből is létezik három túradobozhoz kifejlesztett változat.


GIVI E41 oldaldoboz, a számzáras „kisablakon” is be lehet nyúlni, ha a doboz a motoron van


Speciális GIVI szerszámmal másodpercek alatt leszerelhető a tartókeret

Milyen kiegészítőkkel tudsz GIVI topcase-t felszerelni a motorodra?

Ha jártál már a SHOX Áruház műszaki osztályán, akkor tudod, hogy az ott dolgozó srácok felkészülten, gyakorlati tapasztalatok birtokában tudnak segíteni, javaslatokat tenni Neked, ha a motorod felmálházásáról van szó. De mi van, ha neked nincs kedved, időd, vagy lehetőséged felkeresni Szentendrei úti üzletet? Semmi gond, mindent megvehetsz a SHOX webshopban is, csak tudnod kell, hogy pontosan mire van szükséged. Ehhez nyújtunk most segítséget.

A GIVI dobozait rögzítésük szerint két csoportba osztjuk. Vannak az úgynevezett Monolock rendszerűek, amely kisebb kapacitású, kevésbé aprólékos kidolgozású, olcsóbb modellek. És vannak a Monokey rendszerűek: ezek között nagyobb, szebb, erősebb dobozokat találni, amelyek nagyteljesítményű, gyors motorokhoz készültek, és sok esetben igény szerint extrázhatók. Mindkét típusnál másféle platnira van szükség, ezért előre kell eldöntened, melyiket szeretnéd felszerelni.

Vannak olyan robogók/motorok, amelyek gyárilag el vannak látva csomagtartóval. Ezekhez mindössze egy speciális, típusonként eltérő „E” jelű platni szükséges, amit felszerelve, a kétkerekű alkalmassá válik GIVI doboz  biztonságos, kulccsal való rögzítésére. Az „M” jelű  platnik a különböző speciális doboztartó karokkal együtt használhatóak.

Elsősorban robogókhoz és maxirobogókhoz kínálja a GIVI „SR” jelű típusspecifikus tartóit. A kisméretű fém alkatrészek egyáltalán nem zavarják a motor összképét, mind Monolock, mind Monokey dobozhoz való platni szerelhető rájuk. Motorkerékpárokhoz olyan speciális karokat fejlesztett ki a GIVI, amelyek – hosszú erőkarjuknak köszönhetően – jól bírják a terhelést és a nagy sebességet, és nem terhelik túl a motor segédvázát. Ezeket az „F”, „FL” és „FZ” jelzésű speciális Monorack karokat külön-külön fejlesztették ki minden egyes típushoz, tökéletesen illeszkednek az idomokhoz, kapaszkodókhoz, és mindenféle átalakítás nélkül felszerelhetők.

SHOX MOTOROS ÁRUHÁZ
Motoros ruházat, bukósisak, alkatrész, kiegészítõk 900nm-en!
Cím: 1033 Budapest, Szentendrei út 89-93
Tel.: (ruházat): 439 0554, (műszaki): 439 0555, (bukósisak): 453 0219
e-mail: info@shox.hu
web: www.shox.hu

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending