Csatlakozz hozzánk

Hírek

A Dakar hazatérhet Afrikába?

Azt pletykálják, hogy 2020-ban a Dakar visszatér az anyaországához

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Az elmúlt évtizedben (pontosan 2009-től) Dél-Amerikában tartották a világ legkimerítőbb sivatagi tereprali versenyeit. Az eredeti Dakar ralit (vagyis Párizs-Dakart) 1979-ben rendezték meg először Párizs és Dakar között a francia Thierry Sabine főszervezőnek köszönhetően. Először autók és motorok indulhattak csak, majd bekapcsolódtak a kamionok, s utána a quadok is.

A történet a milliárdos fiatallal, Thierry Sabine-nel kezdődött, mikor egy autóversenyen eltévedt a sivatagban. Ez a kaland majdnem az életébe került, de végül is hazatalált Franciaországba és elhatározta, hogy másokkal is megosztja az amúgy számára élvezetes élményt. Az először 1978-ban elindított túra útvonala eredetileg a franciaországi Párizs és a szenegáli Dakar között vezetett, azóta politikai és más tényezők miatt ez többször is változott. A versenyzők kezdetben csak saját szórakoztatásukra indultak, de néhány év alatt megjelentek a rangos gyári csapatok is (Porsche, DAF, japán márkák).

Thierry Sabine

Megszületése óta 2008-ban először töröltek Dakar-ralit, miután 2007. december végén terroristák megöltek négy francia turistát és három katonát Mauritániában. A szervezők a francia kormány kérésére lefújták a 2008-as versenyt, s így került át 2009-ben Dél-Amerikába.

Idén először zajlott egyetlen országban a verseny, mivel a környező országok mind nemet mondtak, csak Dél-Peru volt az egyetlen aki állta a sarat és egyedül is megrendezte ezt a kiemelkedő eseményt amire sokan egész éven át készülnek.

Dakar 2018

Hogy ennek a példátlan kitartásnak köszönhető-e, vagy valami másnak a háttérben amiről mi földi halandók nem szerezhetünk tudomást, elkezdtek fölreppeni olyan pletykák (például az Angolai Motorsport Szövetségétől), hogy új útvonalat terveznek 2020-ra a Dakarnak. Az útvonal Dél-Afrikától Angolán át, Namíbia, Botswana és Lesothon keresztül fut végig.

A pletyka nagyon úgy tűnik nem is pletyka, mivel a FADM tárgyalásokat folytatott a Dakar szervezőivel (ASO) az esemény Afrikába való visszahelyezéséről. A Szaharán kikerülve a támadásokat a kontinens déli része felé vennék az irányt, ami elég vonzónak tűnik.

Hogy végül az útvonal valósággá válik-e, kiderül ha türelmesen várunk a rendezvény részleteire, de az biztos, hogy a Dakar készen áll a változásra és ezzel talán egy újrakezdésre is.

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending