Csatlakozz hozzánk

Hírek

Chrobák is Alpok-Adria bajnok

Chrobák János szoros csatában nyerte el az SST600 nemzetközi bajnoki címét (onboard videóval)

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Véget ért az idei Alpok Adria szezon, az utolsó futamokat az elmúlt hétvégén rendezték az olaszországi Adria Raceway pályán. Közép-Európa legrangosabb nemzetközi versenysorozatának végeztével Gyutai Adrián 125GP-s sikerén túlmenően újabb összetett elsőségnek örülhetünk, amit a Superstock 600-asok között Chrobák János szállított. Jöjjenek most a mindent eldöntő utolsó forduló történései, méghozzá az újdonsült bajnok szavaival.

A kategóriámban, SST600-ban három ember volt még esélyes a bajnoki cím megszerzésére. Én a második helyen álltam a ponttáblázatban öt pontos lemaradással. Prasek vezetett a pontversenyben, mögöttem egy pont hátrányban a hazai Tomasini tanyázott. Szóval mindhármunk számára nyitott volt még a bajnokság…

“Ha kicsit számolgatunk, akkor nekem akkor van esélyem a bajnoki címre, ha nyerem az utolsó futamot és Prasek  a harmadik. Ha Prasek második, akkor nekem szükséges még egy pont. Tehát vagy szerzek a pontjaim mellé még egy pole poziciót, vagy egy versenyben futott leggyorsabb kört. Ezekért jár 1-1 plusz pont. Ha pontegyenlőség alakul ki a legvégén, akkor Prasek a bajnok, mert neki több futamgyőzelme van. Szóval esélyem az van, csak nem szabad hibáznom” – ez volt a helyzet a verseny előtt.

A végső verseny

A rajtom jól sikerült és az első kanyarban harmadik helyen fordultam. Elsőnek fordult egy helyi olasz srác, Tibaldo, másodiknak a pontversenyben 1 ponttal mögöttem álló szintén olasz Tomasini. A  kanyar második felében már sikerült szűkebben tartanom a motort és egyszerre gyorsítottunk ki . A második visszafordító kanyarhoz Tomasinivel egymás mellett érkeztünk  de egy rövidebb féktávval sikerült másodiknak elfordulnom a helyi Tibaldo mögött. A célom az volt, hogy minél hamarabb meg kell őt előznöm! A második kör végén sikerült is, szintén egy féktávon. Innentől tudtam a saját tempómat motorozni ami egész jóra is sikerült az új gumival. 3-4 kör alatt 30-40 méter előnyre tettem szert, amikor sikerült Praseknek is megelőznie Tibaldot. Innentől ő nagyon igyekezett, mert meg kellett volna valahogy fognia engem. Mivel sikerült hiba nélkül igen gyors tempót, 1.17,3-as köröket diktálnom, így Praseknek a salyát határait kellett feszegetnie. Nagyon lassan közeledett is, de a 10. kör környékén be is csúszott neki egy hiba a feszített tempóban és az egyik féktávon elfékezte magát és kicsit besokalt. Az előnyöm megint megnőtt és tovább folytathattam a zavartalan motorozást, egy céllal, hogy nem szabad hibázni!

Prasek újból kezdte a felzárkózást, de a verseny vége előtt 2 körrel a nagy igyekezetben szintén hibázott és most el is esett. Egy igen lassú kanyarban csúszott el, így azonnal vissza is tudott állni, de közben visszaesett a 9. helyre. Az utolsó körben többszöri hátranézés után vált biztossá számomra, hogy nincs veszély, célba kell érni. Ez sikerült is, és amikor beértem a parchfermébe, akkor mondták, hogy pontosan mi is történt mögöttem és hogy Prasek hátrébb végzett. Így a 25 pont megszerzésével a bajnokságot is sikerült megnyernem. A verseny végén a dobogós helyen végzett motorokat ismét ellenőrizték. A hátsó futómű felfogatásánál lévő alkatrészeket mérték, hogy gyáriak e? Mindenkinek stimmelt, így a hivatalos végeredmény is ez maradt.

Nagyon boldog voltam, hiszen reméltem, hogy meg tudom nyerni a futamot, és akár még a bajnokságot is az élen fejezhetem be…és sikerült! Mindezt, illetve az ehhez szükséges támogatást szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített ebben.

Nagyon jó érzés az Alpok Adria sorozat bajnokának lenni egy igen erős 600-as kategóriában. Az idei évben 65 versenyző szerepel a ponttáblázatban, aki elindult AA-versenyeken. Végig nagyon szoros volt a bajnokság állása, és ettől még jobban örülök ennek a címnek, hiszen kemény ellenfeleket sikerült magam mögé utasítanom.


Innen nézhette Chrobák Jánost mind a 64 Superstock-versenyzőtársa a szezon végén…

Szöveg, képek: Chrobák János #119

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending