Csatlakozz hozzánk
HYPERSPORT

Műhely

Café Kedd: Elkezdődött az elektromos motorok átépítése?

Habár a képek alapján itt nem egészen állja meg a helyét a café racer elnevezés, nevezzük is át inkább future racerre ezt az átszabott Zero-t

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

– Café Kedd néven új sorozatot indítottunk, melyben a Café Racer kultúra enciklopédiáját igyekszünk fellapozni. Hétről-hétre láthattok nálunk keddenként racer-csemegéket, de tanácsokat is adunk, illetve alkatrészeket is javasolunk a motorátépítéshez. A célunk, hogy hazánkban is minél nagyobb nyilvánosságot biztosítsunk ennek az arra érdemes műfajnak.

Legelőször a „The One Moto Show” nevű rendezvényen bukkant fel ez a különlegesség, amit egész hamar ki lehetett szúrni a sok analóg, karburátoros, króm fényű, kézzel tökéletesre csiszolt benzinüzemű társai között.

Már akkor is elég sok tekintetet vonzott magára, majd nem sokkal később már tőle volt hangos a fél motoros média is. Így már mindenképpen segítségül kellett hívni az építést elkövető Huge Moto cég főnökét, Bill Webb-et, hogy mesélje el a sztorit.

Látva a cég korábbi munkáit, a Zero kereste fel őket, hogy csináljanak pár közös projektet, szóval nem kizárt, hogy a közeljövő modelljeiben is feltűnik pár megoldás a Huge Moto dizájnnyelvéből.

Na de vissza a jelenbe: a sikeres együttműködést követően Bill felvetette, hogy csak úgy mellék projektként építene egy egyedi motort. Kapott is a gyártól egy 2018-as FXS modellt, amihez járt egy rakat géprajz, meg egy csomag CAD fájl is.

Maga az FXS modell  a Zero belépő modellje, ami igazából egy városi közlekedésre tervezett, mindössze 130 kilós supermoto stílusú gép, alapesetben 160 km-es hatótávval, ami egy nagyobb akku csomaggal tovább bővíthető.

Bill és csapata nem sokat tököltek, hamar nekiálltak CAD-ben tervezgetni ami egyre nagyobb érdeklődést váltott ki a Zero fejeseiben is.

Ha valaki már elképzelte, ahogy egy piszkos műhelyben nekiálltak fémet flexelni meg farigcsálni, azt sajnos ki kell ábrándítanom, a munka nagy része ugyanis egy PC előtt ülve történt, amibe szintén irgalmatlan sok órát bele lehet ölni. És a srácok legalább ennyit valószínűleg bele is öltek.

A cél egy olyan motor megépítése volt, ami eltereli a szemet a vázról és az akku csomagról, és inkább a letisztult, áramvonalas fej és oldal idom felé tereli a tekintetet.

A végeredmény egyszerre lett futurisztikus, könnyed és folytonos, amit Bill szerint valamilyen szinten a legendás Bruce Lee ihletett, szálkás izomzatával, mozgékonyságával, robbanékonyságával és sebességével. Ha ő mondja, elhisszük neki.

Az első alap dizájn a CAD-ben született és ABS műanyagból valósult meg, de persze kellett még pár verzió a végleges (és tökéletes) forma megtalálásához.

A nem létező benzintank némileg emlékeztet a Husqvarna Vitpilen és Svartpilen formáira, de ezt elnézzük. Már csak azért is, mert hagyományos értelemben vett blokkról itt nem beszélhetünk, így másképpen kellett megoldani az esztétikát.

Ott, ahol normál esetben krómozott hűtőbordák, leömlők, karburátorok, vagy légszűrők lennének, csak egy nagy, matt fekete tégla formát, sima, töretlen felületeket találunk. Így maradt a színekkel és árnyalatokkal való játék, valamint pár utólagos alkatrész kitalálása, mint például a (nem létező) kartervédő.

Ha már a motorhoz nem nagyon lehetett nyúlni a szó hagyományos értelmében, maradt a többi alkatrész tuningolása illetve cseréje, mint például a FOX futómű, a 17”-os Sun felnik és a Zero FX-ről átpakolt off-road kerékagyak, amik könnyebbek az FXS azonos alkatrészeitől.

Aki már próbálta, csak áradozik a Zero FXS-ről, ami gyári külsővel sem mondható egy csúnya motornak, de egy ilyen profi szépészeti beavatkozás után még jobban esik ránézni.

Még azt is ki merem mondani, hogy hiába villanymotorról van szó a fene vigye el, de kiváltotta a birtoklási vágyat!

Forrás: Bike Exif

Ha motorépítő vagy és bármire szükséged van, keresd a Szilágyi Erzsébet fasor 17.-es szám alatt lévő MotoPartsShopot.
Akár még ötleteket is tudunk adni!

MPS AUTOMAG
MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Trending