Csatlakozz hozzánk
HYPERSPORT

Műhely

Café Kedd: Éjsötét luxus 981 Yamaha tr1 Budapestről

Fényűző építéssel lepett meg minket a Budapesti NEUGA csapata, amire bizony a híres Bike Exif épített motoros oldal is felfigyelt

Közzétéve

ekkor

MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

– Café Kedd néven új sorozatot indítottunk, melyben a Café Racer kultúra enciklopédiáját igyekszünk fellapozni. Hétről-hétre láthattok nálunk keddenként racer-csemegéket, de tanácsokat is adunk, illetve alkatrészeket is javasolunk az építéshez. A célunk, hogy hazánkban is minél nagyobb nyilvánosságot biztosítsunk ennek az arra érdemes műfajnak.

A 981-re keresztelt éjsötét Yamaha a háromtagú, BMX-es gyökerekkel rendelkező alapítók saját munkája, így ha eddig nem ismerték volna őket, most már tuti felkerültek a radarra.
Ti már ismeritek, ők a NEUGA.

Magyar motorépítők: NEUGA

A megrendelő Szendrő Péter belsőépítész, aki a két éves projekt elejétől egészen a végéig aktív résztvevője volt a megvalósításnak. Persze két év nem kevés idő, de mivel nem ez a csapat első custom projektje, Eszteri Benedek tisztában volt a várható akadályokkal és kihívásokkal. Ezekből akadt egy pár, például volt olyan része az építésnek, amit a 15. hónap után változtattak meg teljesen.

Talán innen a legszebb

Benedek és a csapat másik két tagja, Králik Dániel és Tóháti Róbert a 75°-os hengerszögű V2-es Yamaha blokkjánál vágtak bele a nagy építkezésbe és nem aprózták el a dolgot.

Mivel alapfeltétel a megbízhatóság, így új dugattyúgyűrű, új olajpumpa, új vezérműlánc, vezérműtengelyek, tömítések és új o-gyűrűk kerültek beépítésre, de a hengerfej is kapott egy frissítést, szóval egy darabig nem lesz baj a Yamaha szívével, annyi szent. A 37 éves blokk kapott egy polírozást és persze a festés se maradt ki.

Ha nem is egyszerűen, de erről enni lehetne

A következő lépés az első villa cseréje volt, hogy azért fordulni is tudjon a japán műremek. Így került a képbe egy Yamaha R1 első fertálya, amiről aztán kiderült, hogy 10 centivel rövidebb a kelleténél. Itt segített be idősebb Szőke Károly verseny legenda, aki egy olyan egyedi kormánybefogót készített a fiúknak, amin előkészítette a műszerek és a fényszóró helyét is.

Jól áll neki a szín

Ahogy az a műfajban elvárható, tervbe volt véve a szélesebb gumi is, de ehhez meg kellett szabadulni a némileg keskeny gyári felniktől is. Helyüket egy Suzuki GSX1000 agy és felni páros vette át, amik némi fémmunka és esztergált szélesítők után helyére rakták a megjelenést. A kép persze csak a rozsdamentes acél küllők után lett teljes.

A gyári váz hátsó fele is elbúcsúzott, helyette a tank vonalait követő csövezés érkezett, aminek a végébe integrálták a LED hátsó lámpát. Ez ezért elég nagy szívás volt, nem is tagadják a srácok.

Az ilyen finom részletekért szenvedni kell

Az elektromos kábelköteg teljesen új, aminek működtetéséért egy Motogadget m.unit felel, az egész rendszert pedig egy 12 cellás Antigravity akksi látja el naftával, ő egy külön kis lézervágással készített dobozkában lakik.

Ami inkább hamar feltűnik, az a 2-1-es rendszerű rozsdamentes acél kipufogó rendszer, ami szélesre húzott dobban végződik. Benedek elmondása szerint elegendő ellennyomással és elég kemény hanggal rendelkezik: „Alacsony fordulaton kellemes, fent viszont brutálisra vált át a karaktere.”

A kipufogó inkább harsona, de ez így van jól

Nyolc hónapnyi polcon pihenés után a benzintank is újra lett szigetelve belülről, de még mielőtt visszakerült volna a helyére kapott egy sötét, füstös-króm hatású fényezést is.

Ha már a fékekről eddig nem esett szó: nem nagy meglepetés, hogy a gyári hátsó dobfék kevésnek bizonyultak, így azt is lecserélték egy modernebb hidraulikus egységre. A hátsó rugó is egy Wilbers egységre cserélődött, amit külön a tulajdonos súlyára állítottak be.

Műszerezettségre sincs panasz

Jó látni, hogy a számtalan külföldi építés után hazai srácok is felkerültek a világ legnagyobb és leghíresebb épített motorok oldalára. Nagyon büszkék vagyunk rájuk!

Ha a csapat többi műve is érdekel, ITT megtalálod őket.

 

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Trending