Csatlakozz hozzánk

Műhely

Café Kedd: Dani Pedrosa új motorja

Nem lehet kis munka hírességnek motort építeni, főleg ha a megrendelő Dani Pedrosa, az egyik leggyorsabb motoros a világon

Közzétéve

ekkor

MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

– Café Kedd néven új sorozatot indítottunk, melyben a Café Racer kultúra enciklopédiáját igyekszünk fellapozni. Hétről-hétre láthattok nálunk keddenként racer-csemegéket, de tanácsokat is adunk, illetve alkatrészeket is javasolunk a motorátépítéshez. A célunk, hogy hazánkban is minél nagyobb nyilvánosságot biztosítsunk ennek az arra érdemes műfajnak.

Habár tavaly már elbúcsúzott a MotoGP versenyzéstől a legenda, attól még ott van mögötte 54 megnyert futam, amivel a hetedik legtöbb győzelmet bezsebelő versenyző, Mick Doohannel mellett. És hát egy ilyen karrier után kijár egy jóféle búcsúajándék is, amit Michael Woolaway dobott össze, a Red Bull közreműködésével.

A Woolie becenévre hallgató amerikai Deus garázs vezetője tud egyet s mást a motorok építéséről, mivel jelenleg is egy Ducati Hypermotard-ot épít, amivel már második alkalommal vág neki a Pikes Peak hegyi felfutó versenynek.

Mivel Pedrosa a komplett MotoGP karrierjét kizárólag a Hondánál töltötte el, így nem okozott túl nagy fejtörést a megfelelő donor kiválasztása, ami egy egyhengeres, kétütemű CR500-as lett.

Pontosabban csak egy CR500-as blokk, amit egy 1985-ös modellből szereztek, a gyári váz helyett pedig Jeff Cole mesterépítő dobott össze egy króm-molibdén ötvözetből épített mesterművet.

Amellett, hogy baromi erős, annyit még illik tudni erről a blokkról, hogy önindító hiányában szinte lehetetlen volt berúgni, így némi kutatómunka után Woolie arra jutott, hogy kicsit módosítani kell a szívó oldalt. A szívócső polírozást nyugodt szívvel bízták Jim Wood mesterre, mivel fényidejében több mint 200 ilyen blokkot tökéletesített tovább.

Ezután kicsit módosítottak a berúgókar elhelyezésén is, de mivel még így is olyat rúgott vissza a motor, hogy azóta is foltos Woolie talpa (pedig csizma volt rajta), szóval mindenképpen új megoldást kellett keresni. Végül egy automata dekompresszort épített a hengerfejbe, ezzel rövidre zárva a kérdést.

A motor frissítéséből nem maradhatott ki a gyújtás felújítása sem, de előkerült még egy szett homokfújt HRC dekli védő, valamint egy kézzel készített hűtő is, de a biztonság kedvéért odapakoltak még egy Lectron karburátort is.

Persze, hogy a futómű se maradt ki, így került előre újraépített Öhlins villa állítható kormánykiflivel, hátulra pedig egy Race Tech rugó, egyedi adatok alapján összeépítve. A 19” méretű felniket a Dubya szállította, az abroncsok pedig utcán is legálisan használható, de igazából dirt track célú darabok.

A fémlapos rajtszámok, a benzintank és a farok rész mind Woolie műve, inspirációként a klasszikus amerikai flat tracker motorokból merített. A nyeregbe a gyártó Saddlemen neve mellett Pedrosa rajtszáma szerepel, természetesen igényesen rávarrva.

Egy ilyen kategóriájú motornál nyilván kizárt volt az olcsójánoskodás, így minden egyes alkatrész a legfelső polcokról lett összeválogatva: kezdve a kipufogó rendszertől, a kormányon és kezelőszerveken át, egészen a fékrendszerig. És mivel a szinte az egész motor a nulláról lett megépítve, rengeteg a borzasztó igényes, egyedileg tervezett és készített részlet, mint például a fékmunkahengerek felfogatási pontja.

Közelebbről nézve pedig olyan részletek is feltűnnek, mint a 26-os rajtszám a motor elején, a Red Bull logó a benzintankon, vagy a Honda szárny a farok részen.

Eléggé adja a végeredmény összképe, építője szerint is egy nagyon gonosz kis motort sikerült összedobni, ami könnyen meg tudná tréfálni az átlagos motorost, de hát nem is nekik készült ez a szépség, hanem az egyik legjobb motorosnak a Földön.

Forrás: Bike Exif

Ha motorépítő vagy és bármire szükséged van, keresd a Szilágyi Erzsébet fasor 17.-es szám alatt lévő MotoPartsShopot.
Akár még ötleteket is tudunk adni!

 

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Trending