Csatlakozz hozzánk

Műhely

Café Kedd – Bármennyire kuszának tűnik, valahogy mégis egyben van

Jogos a feltevés, miszerint az igen népszerű BMW átépítések is bizony képesek elfáradni, legyen bármennyi variáció belőlük

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

– Café Kedd néven új sorozatot indítottunk, melyben a Café Racer kultúra enciklopédiáját igyekszünk fellapozni. Hétről-hétre láthattok nálunk keddenként racer-csemegéket, de tanácsokat is adunk, illetve alkatrészeket is javasolunk az építéshez. A célunk, hogy hazánkban is minél nagyobb nyilvánosságot biztosítsunk ennek az arra érdemes műfajnak.

Egyfajta hasonlóság nyilván elkerülhetetlen ilyen sok építés után, hiszen a meglévő vázra és blokkra bizony véges számú kombináció létezik. Viszont az osztrák Titan Motorcycles-nek sikerült valami tényleg egyéni építést produkálnia, ami bármennyire is kuszának tűnik elsőre, valahogy mégis egyben van. Az építés a mélyen tisztelt, 1970-es évekből való BMW R90/6-on alapul, ami 898 köbcentinyi léghűtéses boxer jóságot jelent.

Beltéri szobornak sem utolsó…

A projekt egyik résztvevője, Michael Siebenhofer meséli a kezdeteket:
„Használt motorokat kerestem amikor ráakadtam az alapra. Alkatrészként árulták a jócskán hiányos BMW-t.” 
Emberünk elsősorban csak blokkot keresett, mivel a két szelepes levegős verziók egyre ritkább kincsnek számítanak Európában. Körülbelül a semmi közepén találkozott a nyugdíjas tulajdonossal, majd percek múlva büszke tulajdonosa lett egy öreg blokknak, egy váznak, egy pár villának meg még pár alkatrésznek. Miután visszatért a szajréval Grazba, azon morfondírozott, hogy eladjon pár alkatrészt az eBay-en, vagy inkább költ rá, és talpra állítja az R90/6 bömbit.

…mondjuk egy kávéházban

Szerencsénkre, ahogy azt a képek is tanúsítják, inkább az átépítés mellett döntött. A blokk megkapta egy R75/5 váltóját és egy R45-ös lengőkart, de a biztonság kedvéért a kardántengelyt is lecserélte egy R80/7-es darabra. Ahogy teltek-múltak a hónapok, a BMW kezdte elnyerni a formáját. Amilyen alkatrészt nem tudott megrendelni online, azt kirámolta a saját raktárukból, de fel kellett tankolni pár tartalék alkatrészből is, amiben egy helyi BMW kereskedés volt a segítségére.

Azért az elég menő, hogy a németeknél szinte polcról kapni mindenfélét még egy 70-es években épült motorhoz is, nem?

Ilyet utoljára szövőszéken láttunk

Közben kezdett formát ölteni egy elképzelés Michael fejében: „Volt egy 1920-as benzintank elképzelésem. Mint egy múzeumi darab, vagy mint egy háború előtti versenymotor tankja. De sajnos a BMW váza nem igazán passzolt ehhez a koncepcióhoz.” Végül a lelkes építő talált egy tényleg múzeumi darabot (1930-as benzintankról beszélünk) amit passzentosra alakított és egy mutatós, vintage BSA festéssel látta el. Az ülés tartója közvetlenül a tankra van hegesztve, a vezető súlyát pedig a gyári segédváz tartja.

Márka fanatikusok most forduljanak el

Az igazi show-stopper elem viszont maga az ülés. Bécsi kávéházak ülőgarnitúráján szokás ilyet látni, csak itt annyi a különbség, hogy ezt egy 50 mm vastag tölgy keret fogja közre. Nem csak mutatós, de állítólag nagyon kényelmes is, és Michael szerint teljes mértékben hozza az Osztrák café racer hangulatot. A kiegészítők és műszerek viszont már mind az újkorból származnak. Zsír új kábelköteg fut be a Motogadget m.unit control box-ba, ami a Motoscope Mini kilométerórát, m.switch gombokat és a Kellermann indexeket működteti. A kormány pedig egy LSL féle 22 mm-es Drag bar.

Ízléses minimalizmus

A ”Stunning Sigrid” (Csodás Sigrid) névre keresztelt motor épp időben készült el a júniusi Club of Newchurch motoros fesztiválra, ahol meg is nyerte a legjobb Custom motor díjat a profi kategóriában. Igen, van ahol szentségtörésnek számít BSA tankot tenni egy BMW vázra, de lehet, hogy már éppen erre volt szükség a műfaj felrázáshoz. Reméljük egyre több ízlésesen egyedi építésre is számíthatunk a közeljövőben!

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

ALPINESTARS OFF ROAD

Trending