Csatlakozz hozzánk

Brno után új motor kell(ene) Sebestyénnek

MotoGP 125cc – Peti 26. lett, a csapat sem tudja, miért gyenge a KTM

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Forrás: Faster Management Fotó: Nyúl Eszter, Benkő Zsolt

Vegyes érzésekkel hagyja maga mögött a Cseh Nagydíjat Sebestyén Péter, aki a 26. helyen zárt a 125 köbcentisek brno-i futamán.

A Forward Racing pilótáját nagyon sok ismerõse és barátja elkísérte a MotoGP csehországi helyszínére, ami a megközelíthetõség szempontjából szinte „hazai” pályának számít. Sokan szurkoltak Petiért, ám a várva várt siker csak nem akart összejönni. Hogy ennek mi az oka, sokan találgatják, mert bár idén tanulóévrõl beszélünk, a hetedik futamon sem sikerült elõrébb kerülnie a 17 éves pilótának.

Peti a Forward Racing színeiben egy KTM motorral versenyez, amivel sokan vártuk, hogy elõbb-utóbb összeszokik. Ám a gépen hiába próbáltak már ki a csapat mérnökei minden lehetséges beállítást, újabb és újabb problémák merülnek fel, majd vasárnap reggelre a brno-i pályán a szakemberek is beismerték, hogy ebbõl a motorból nem lehet kihozni több teljesítményt és nem találják a problémát. Miután a Cseh Nagydíjon sem derült ki, hogy mi okozza a motorerõ hiányát, ezért Sebestyén Peti menedzsmentje végsõ elhatározásra jutott: a szeptember 2-a és 4-e közötti futamra megpróbálnak mindent megtenni, hogy a pilóta egy másik motorral állhasson rajthoz. Talán ezzel sikerül túljutni a holtponton és Peti végre bizonyíthat a kudarcok után. 

„Õszintén szólva, jobb eredményben reménykedtem itt Brnoban” – nyilatkozta Peti a futam után. “Számomra ez nagyon fontos verseny volt, hiszen sokan eljöttek megnézni, szurkolni, segíteni és ezt pedig szerettem volna ezt egy jó eredménnyel meghálálni. Rengeteget küszködtünk a motor beállításával. Mind motorikusan, mind pedig futómû-szempontból. Az viszont talán egy kicsit megnyugtat, hogy mások is látták a technikai problémákat és a végsõkig tartották bennem a lelket. A következõ futam Indianapolisban lesz, amit már nagyon várok. Továbbra is keményen fogunk dolgozni, mindent megteszünk a jó eredményért. Végezetül szeretnék mielõbbi gyógyulás kívánni egy nagyon jó barátomnak, Böröczky Pepinek. Nagyon sajnálom, hogy nem tudott itt lenni, és ezt szerintem az összes magyar motoros nevében mondhatom, mivel rengeteget tett a magyar motorsportért. Én is rengeteget köszönhetek neki. Jobbulást Pepi!”


Bár tanulóév, de nem így tervezte… Az új motor megolás lehet

Roberto Favaro, Peti menedzsere a következőket mondta: „Nagyon örülök, hogy ezen a versenyre több hozzáértõ szakmabeli is kilátogatott és személyesen is tapasztalhatták a helyszínen, hogy milyen problémával küzdünk. Sajnos hét verseny után nem tudtunk elõrelépést mutatni, megtalálni a beállításokat. Nehéz így jól dolgozni, hiszen hiába szántuk tanulóévnek az idei szezont, sajnos a tanulás mellett túl sokat küzdünk a technikával, ami egyre inkább Peti fejlõdésének kárára van. Azt tervezzük, hogy Misanoban egy másik motort próbálunk ki Petivel, mert ez a motor továbbra sem mûködik. Ha minden jól megy, szeptemberben kipróbálhatunk egy RSW Apriliát és meglátjuk, hogy azzal milyen eredményre jutunk”


Peti motorja szemre és fülre is lassabb volt a mezőnynél az edzéseken!
Szombati előzmények

A pénteki száraz idõjárás után szombaton hideg, esõs nap fogadta a Cseh Nagydíj versenyzõt a Brno-i ringen. A grand prix mezőny egyetlen magyar indulója, Sebestyén Péter próbált javítani előző napi eredményén, de motorprobléma miatt az idõmérõn is csak a 34. helyet szerezte meg. A péntek esti heves esõzések következtében jelentõsen lehûlt a levegõ és az edzés megkezdésekor is esett az esõ, így mindenki esõgumikkal vágott neki az etapnak, mely alatt több beállítást is kipróbáltak, ezek azonban nem bizonyultak igazán megfelelõnek…

A stombat délutáni idõmérõre aztán – ahogy az már szinte megszokott ebben, az állandó idõjárási változásoktól tarkított szezonban – kisütött a nap, a levegõ is felmelegedett – slick gumikkal zajlott az edzés. Peti többször kijött, hogy finomítsanak a motoron. Már pénteken és szombat reggel is érezte, hogy nincs meg az a teljesítmény, ami elvárható lenne, az edzés vége felé pedig beragadt, így le is állt a motor, a magyar versenyzõ így csak a 34. rajtkockát szerezte meg a futamra.


Még a szokásosnál is több a gond a motorral – pont a “hazai” versenyen…

„Nem erre számítottam, nagyon szerettem volna itt jól szerepelni, de sajnos sokkal több probléma van most ezen a versenyen, mint eddig bármelyiken. Ettõl függetlenül készülünk a holnapi futamra, megpróbálom a legjobbat kihozni magamból. Köszönöm mindenkinek, aki eljött és élõben szurkol nekem!” – nyilatkozta csalódottan Peti.

„Teljesen máshogyan képzeltem el ezt a tanulóévet. Nagyon sajnálom, hogy mindig van valami, ami nehezíti a munkánkat, és sajnálatos módon ezen a „hazai” versenyen még az átlagosnál is több probléma adódott. De sem én, sem Peti nem kudarcként fogjuk ezt föl, hanem tapasztalatszerzésnek” – mondta Roberto Favaro a szombati nap után.


Jobbra Robert Favaro menedzser beszéli meg versenyzőjével a történteket


A magyar közönség a 125-ösök futamát 11 órakor tekintheti meg a DigiSport csatornán élõben

Talmácsi “királyi” sisakjában Zarco

Múlt héten Talmácsi Gábor és a MotoGP 125cc kategóriájában jelenleg 2. helyen álló Johann Zarco közös edzést tartott a Talmácsi-ringen. Johann már akkor jelezte, hogy a brnoi versenyre egy magyar vonatkozású meglepetéssel készül, melyet világbajnokunkkal közösen találtak ki, de ennél többet akkor nem árultak el. Talmácsi Gábor pénteken utazott ki a cseh verseny helyszínére, ahol az első edzésnapon mutatták be  a francia motoros új sisakját. Az Avan-AirAsia-Ajo versenyzője tisztelete, elismerése és köszönete jeléül változtatott bukója festésén.


A koronás sisak Talmának szerencsét hozott anno – Zarco is eredményes lesz benne?

“Nagyon jó érzés látni a korábbi sisakom festését, mellyel Zarco a magyar szurkolóknak is próbált kedveskedni. Számomra a mai napig a koronás dizájn a kedvencem, ebben a sisakban szereztem meg a világbajnoki címet is. Remélem Johannak is szerencsét hoz és szívből kívánom neki, hogy a jelenlegi 2. helyét az összetettben a bajnokság végén az elsőre cserélje. Segíteni fogok neki, amiben csak tudok és vasárnap szurkolok, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön álmai megvalósításához, hiszen remek motorversenyzővé érett” -nyilatkozta Talma. (Forrás: Talmácsi Gábor Média)

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending