Csatlakozz hozzánk

Blog

Böröczky Pepitől búcsúztunk

Végső búcsút vettünk Böröczky Pepitől – Várhegyi Ferenc jegyzetével

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Képek: Szécsi István

Szűk egy hónappal ezelőtt, szeptember 17-én, szombaton szomorú hírnek kellett elterjednie a motoros, művész és egyáltalán, az egész magyar társadalomban. Hosszas küzdelem után a gyilkos kórral, elhunyt Böröczky József humorista, színművész, de nekünk elsősorban motorsport-kommentátor – és jóval több annál.

Talán nem véletlen, hogy pont ezen a szombat reggelen vette kezdetét hazánk egyik leghangulatosabb motoros eseménye, a balassagyarmati Bátrak Versenye, melyet mostantól Böröczky József emlékversenynek hívnak. Ha nem lett volna beteg, idén is Pepi konferálta volna az eseményt, így azonban csak odafentről lehetett büszke a bátor versenyzőkre. De vasárnap már biztosan az Eurosport stúdiójában ült volna, szívvel-lélekkel szurkolva a magyar versenyzőknek a WSBK imolai fordulóján – Tóth Imre itt szerzett világbajnoki pontját Pepi emlékének ajánlotta.

Böröczky József búcsúztatását október 5-én tartották a Fiumei úti temető szóróparcellájában. A gyönyörű, napsütéses kora őszi időben lassan hulltak a falevelek, az elmúlás talán – ha lehet ilyet mondani – legszebb szimbólumai. A szép időnek köszönhetően néhányan motorral érleztek, mi is így tettünk: a fekete cruiser alkalomhoz illő volt, sajnos. A családon, a szoros barátokon kívül számos motoros szakmabeli és természetesen sok ismert művész is megjelent. Heller Tamás színész a Mikroszkóp Színpad és a humorista-szakma, míg Várhegyi Ferenc, Pepi kommentátor társa és Talmácsi Gábor világbajnokunk a motoros társadalom nevében búcsúzott Börőtől, illetve Pepitől. Utóbbi kettő a magyar motoros élet utánozhatatlan egyéniségéről emlékezett meg, aki nem csak szórakoztatott, hanem sokat segített is, akinek és ahogy csak tudott. A beszédek után Frank Sinatra My Way c. zenéjére szórták szét a hamvait, amit azonnal a “húzatás” követett: rendhagyó módon egy GSX-R 600-as versenygép üvöltésétől volt hangos a sírkert. Ezzel vettünk végső búcsút egy GP-világsztárok által is ismert és szeretett embertől, aki szenvedélyesen szerette a motorsportot, és ami még fontosabb, mások számára is élvezetesen osztotta meg e szenvedélyét. Böröczky József 63 évet élt. Nyugodj békében Pepi!  


“Csak az hal meg, akit elfelejtenek” – mondta Ő is több alkalommal


Talmácsi Gábor a közös élményeket elevenítette fel


Egy versenymotor hangja kísérte végső nyugalomra Böröczky Pepit

In memoriam

1996-ban, a magyar nyelvű Eurosport indulásakor azt mondta Lapajnak, azaz Dávid Sándor kollégánknak, hogy ha nem jöhet motorversenyeket közvetíteni, abba ő belehal. Tréfás mondat volt, de illett komolyan venni, hiszen Pepi köztudottan élt-halt a motorsportért. Szenvedélyesen szerette a motorosokat és a motorsportot. Tudta, kihez kell fordulni, ha baj van, kihez kell fordulni, ha információ kell, tudta kit érdemes és kell segíteni.

Amikor Brnóban végigsétáltam Vele a paddockban, egy órán keresztül tartott az út. Mindenütt megismerték, volt, aki Bill Clintonként üdvözölte (ez volt az egyik kedvenc, a nemzetközi motoros világban is ismertté vált paródiája), de a legtöbben csak Pepiként köszöntötték. Valentino Rossi és Loris Capirossi jó ismerőseként üdvözölte, Lukas Pesek odajött hozzá, és megkérte, ha az első háromban végez, Pepi menjen föl vele a pódiumra.

Névre szóló boríték várta a MotoGP versenyeken, benne hivatalos belépőjegyek, melyekkel magyar barátait vitte be a futamokra.

Amikor a 100. vb futamán vett részt, a nemzetközi sajtó emberei és a csapatok egy tortával lepték meg.
Szerették, és ő is szeretett.

Giacomo Agostini, minden idők legeredményesebb motorosa, a tizenötszörös világbajnok világsztár, akivel oly sok emlékezetes napot töltöttek együtt, egyszer csak felhívta: ”Pepi, gyere el hozzám, lesz egy kis rendezvényem a Comói-tó partján.” A „kis rendezvény” egy gazdag üzletemberek számára megrendezett luxusestély volt. Amelynek a csúcspontján Agostini bejelentette az est sztárfellépőjét, Böröczky Józsefet. Pepi ott is elbűvölte a közönséget.

Néhány évvel ezelőtt a legendás német pálya, a Sachsenring nagyszabású születésnapi ünnepségén több tízezer néző előtt ő készített színpadi beszélgetéseket a meghívott motoros sztárokkal. Nem valamelyik német riporter, hanem Böröczky József. S ez csak néhány történet a sok közül.

Amikor 2007-ben együtt közvetítettük Talmácsi Gábor világbajnoki aranyát, Pepi elsírta magát. Őszinte, és nem színészi könnyek csordultak ki a szeméből. Egy olyan ember könnyei, aki Szabó II. Lászlótól kezdve, Drapál Jánoson, Juhász Károlyon át Talmácsiig nagyon sok motorosnak segített. Ha kellett alkatrészt szerzett, ha kellett kapcsolatokat gyűjtött, ha kellett ruhát, sisakot vásárolt nekik. Számára ez a közvetítés és ez a magyar siker volt a tetőpont, a motorsportban és a motorsportért eltöltött évtizedek megkoronázása.

Örülök, hogy a társa lehettem.

Betegágyánál sorban álltak az emberek. Barátai, ismerősei, színész és tévés kollégái, motorosok, rajongók. Elhalmozták a szeretetükkel. Megpróbálták visszaadni azt, amelyet oly sokáig Tőle kaptak.

Május 28-a nemcsak Talmácsi Gábor születésnapja, hanem a mindenkori elhunyt magyar technikai sportolók napja is. Kozma Endrétől, Drapál Jánosig sok fantasztikus sportolóra emlékeznek ezen a napon a rajongók.

Most még felfoghatatlan, de jövőre már Rá is emlékezni fogunk. A komédiásra, a motorsportot szenvedélyesen szerető barátra, arra a kollégára, aki most is ugyanazt mondaná, mint tizenhat évvel ezelőtt:

„Belehalok, ha nem jöhetek!”

Ezért lett az, aki.

Nyugodjon békében!

Eurosport – Várhegyi Ferenc

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending