Csatlakozz hozzánk

Blog

Ez a motorozás jövője – a BMW szerint

Tényleg ilyenek lesznek a motorkerékpárok 30 év múlva? Tényleg így motorozunk majd a nem is annyira távoli jövőben? A bajorok szerint igen. A BMW elképzelése a jövő technológiáját illetően (videóval)

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

A BMW Group 2016-ban ünnepli fennállása századik évfordulóját, centenáriuma alkalmából elkészített négy különleges járműtanulmányával pedig minden korábbinál előrébb tekint a jövőben, hogy egyfajta járműtechnológiai vízióként reális megoldásokat kínáljon az emberiség három évtized múlva jelentkező mobilitási szükségleteire. A vállalatcsoport járműtanulmányai arra az alapvető feltevésre épülnek, hogy az emberiség jövőbeni mobilitását az egyre okosabb eszközök, a digitális intelligencia és a hálózatba kapcsolt járművek határozzák majd meg.

Kiút a hétköznapokból

„A BMW NEXT 100 motorkerékpár-tanulmánnyal a BMW Group azt kívánja előrevetíteni, hogy milyenek lesznek a motorkerékpárok harminc év múlva, egy minden részletében hálózatba kapcsolt világban – a digitális korszak egyfajta kézzelfogható, tradicionális élményfaktoraként. A motorozás mindig is a szabadságról és a hétköznapokból való kiszakadásról szólt: amikor motorra ülsz és meghúzod a gázt, teljesen szabad vagy. Ezt kínálja a NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány is. Kiutat a hétköznapokból” – fogalmazott Edgar Heinrich, a BMW Motorrad járműtervező részlegének vezetője, kihangsúlyozva a kétkerekű divízió jubileumi koncepciója mögött megbúvó járműtervezési alapelveket.

A BMW VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány olyan lényeges elemei, mint a háromszög alakú fekete váz, a fehér csíkok és a boxermotor klasszikus formavilága, hamisítatlanul egyedülálló BMW-stílusjegyekként teszik azonnal felismerhetővé eme különleges modellt, amelyet mindeközben zéró emissziójú elektromos meghajtással szereltek fel a mérnökök.

Miként képzeljük el a motorkerékpározás jövőjét?

„Alapesetben, amikor egy motorkerékpár kifejlesztésén dolgozunk, 5-10 évet tekintünk előre. Ez esetben azonban sokkal messzebbre néztünk, amely különösen izgalmas feladatnak bizonyult. Nagyszerű kilátások állnak előttünk. Meggyőződéssel vallom, hogy a BMW VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány ikonikus mérföldkőként új fejezetet nyit a BMW Motorrad kétkerekű sikertörténetében”-
mondta Edgar Heinrich, a BMW Motorrad járműtervező részlegének vezetője.


A motorkerékpár-tanulmány megtervezésekor a fejlesztőkből álló csapatnak évtizedeket kellett előre gondolnia. A mobilitás jövőképében a járműkapcsolati hálózat és a digitalizáció a legapróbb részleteket is áthatja majd. A legtöbb járműnek nem lesz szüksége vezetőre, az élet a digitális szolgáltatások köré szerveződik, a világ népességének egyre nagyobb százaléka pedig nagyvárosokban él majd.

Digitális technológiák a motorozás hamisítatlan élményéért

A digitális világ nyújtotta előnyöket kihasználva a NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány vadonatúj szintre emeli a motorkerékpározás eredeti, hamisítatlan élményét. A motoros, a jármű és a környezet közötti intelligens járműkapcsolati hálózatnak köszönhetően a szabadság felülmúlhatatlan élménye új értelmet nyer, s mindeközben a balesetveszélyes forgalmi szituációk is jó előre megjósolhatók lesznek. A folyamatosan dolgozó aktív vezetést támogató rendszerekkel együttműködve a jövő járműtechnológiája gondoskodik róla, hogy a BMW VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány motorosa minden szituációban maximális kontroll alatt tartsa a járművet. Azon túlmenően, hogy képes lesz előre látni a motorkerékpár előtti útakadályokat és ezekről időben figyelmeztetést is küld, a jövő járműtechnológiája minden pillanatban aktív biztonsági rendszert garantál, amely a múlt emlékeivé teszi a napjainkban használatos olyan alaptartozékokat, mint például a bukósisak vagy a protektorokkal bélelt motoros ruházat.

Önegyensúlyozó technológia és aktív, intelligens vezetést támogató rendszerek

Az automatikusan működő önegyensúlyozó technológiának köszönhetően a jövő aktív vezetést támogató rendszerei utazás közben és álló helyzetben is fokozzák majd a motorkerékpár stabilitását és biztonságát. A kezdő motorosok élményét a kiegészítő rendszerek minden vezetési szituációban támogatják, amelynek a soha fel nem boruló motorkerékpár is fontos alappillére.


A motorkerékpár-tanulmány álló helyzetben még azután is függőleges marad, hogy motorosa leszállt a nyeregből. Az önegyensúlyozó technológia motorozás közben ugyanakkor kimagaslóan agilis és dinamikus élményt kínál, minden korábbinál könnyedebb kormányzást biztosítva, amelyet a vezetést támogató rendszereknek köszönhetően a tapasztaltabb motorosok is nagyra értékelnek majd. A tanulmány nem csupán a maximumot hozza ki minden motorosból, de a motorozás átfogó élményét is újabb szintre emeli: minden egyes kétkerekű élményt a határtalan szabadság lebilincselő érzése jár majd át, az első métertől az utolsóig.

A Digitális Társ, mint a hálózatba kapcsolt, minden részletre figyelő intellligens partner

A koncepciómotort és a hozzá kapcsolódó felszerelést egy funkcionális központi egységre építve alkották meg a tervezők: a Digitális Társ (Digital Companion) elnevezésű intelligens partner a vezetéssel kapcsolatos összes információt egyesíti és eszerint működteti az innovatív vezetést támogató rendszereket. A koncepció digitális intelligenciája mindvégig a háttérben dolgozik és minden szituációban a motorozás élményét helyezi a középpontba: habár folyamatosan aktív, észrevétlenül dolgozik a háttérben mindaddig, amíg figyelmeztető jelzésre vagy aktív segítségnyújtásra nincs szükség. Amíg a motoros vagy a vezetés szituációja nem igényli, a Digitális Társ csendes partnerként van jelen.


„A NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány megalkotásakor kulcsfontosságú szempont volt, hogy az átfogó és minden részletre kiterjedő digitalizáció megjelenése, illetve folyamatos jelenléte szemernyit se csorbítsa a motorozás élményét. A kijelző- és vezérlési koncepció a motorkerékpáros maximális bizalmát kiérdemelve, folyamatosan működik a háttérben, teljes körű biztonságot és a szabadság abszolút élményét garantálva. Tervezőmérnökökként az a dolgunk, hogy megfelelő mennyiségű információval lássuk el ügyfeleinket, pontosan úgy és akkor, ahogyan és amikor arra szükségük van”– fogalmazott Holger Hampf, a BMW Group felhasználói élményekért felelős részlegének vezetője.

“Tökéletes kapcsolat” ember és gép között

A motoros és a motorkerékpár közötti állandó, interaktív információcsere nagy részét a szélvédőként is funkcionáló, a motoros teljes látómezejét kitöltő integrált digitális felület, az ún. „adatszemüveg” biztosítja, amely utazás közben mindvégig a szükséges információkat jeleníti meg. Azon túl, hogy a szélvédő szerepét is betölti, négy különböző megjelenítési felületet kínál, amelyet a motoros szemmozgása vezérel. A jövő rendkívül fejlett járműtechnológiája a motorkerékpár beindítása és leállítása között mindvégig folyamatosan figyeli a motoros tekintetét, és attól függően változtatja a megjelenített tartalmat, hogy a motoros éppen a kijelző felső vagy az alsó része felé néz. A kijelző azonnal kikapcsol, ha a motoros közvetlenül előre tekint, hogy semmilyen tartalommal ne zavarja meg a motorozás élményét. Mint ilyen, az intelligens kijelző csak akkor aktiválódik, ha a motoros rápillant, vagy ha a vezetést támogató rendszerek balesetveszély kockázatát érzékelik.


„A motorkerékpár központi digitális intelligenciája a jármű körüli teljes környezetet figyeli és folyamatosan elemzi, a háttérben dolgozó vezetést támogató rendszerekkel együttműködve pedig minden pillanatban előre látja a jármű előtti útszakaszt. Az adatok egyesítésével a motorkerékpár minden egyes kanyarhoz érkezve képes előre mutatni az ideális ívet és az optimális dőlésszöget, balesetveszély esetén pedig időben figyelmezteti a motorost” – mondta Holger Hampf. Az ideális ívet és az optimális dőlésszöget a Digitális Társ egy, a motoros látómezejének alsó harmadába vetített fordított háromszög képében mutatja, amely a repülőgépek pilótafülkéjében használt technológiához hasonlóan jelzi a jármű aktuális helyzetét és az ahhoz viszonyított ideális szöget. Amennyiben a jármű nem az ideális íven vagy a technológia által javasolt dőlésszögben halad, a motoros könnyed mozdulatokkal korrigálhatja. Ha azonban a motoros nem, vagy csak túl későn reagál, a technológia a kritikus szituáció előtt automatikusan beavatkozik. A Digitális Társ ideális ívre és optimális dőlésszögre vonatkozó javaslatainak köszönhetően nem csupán a kezdő motorosok kapnak pontos visszajelzéseket saját képességükről és a motorkerékpár kvalitásairól, de a tapasztaltabbak is egyre dinamikusabbá válnak általa.

Ha a motoros felfelé pillant, a kijelzőn a hátrafelé néző kamera képe jelenik meg, lehetővé téve, hogy a motoros a háta mögötti forgalmat is figyelemmel kövesse. Lejjebb tekintve az operációs rendszer központi menürendszere ugrik fel, az egyes ikonokat pedig érintés nélkül, gesztusokkal lehet aktiválni. Még lejjebb tekintve a navigációs rendszer térképe jelenik meg, amely a jármű aktuális helyzetét és a választott útvonalat is folyamatosan mutatja.

Intelligens, aktív és alkalmazkodó: a motorkerékpáros felszerelése

A motoros által viselt felszerelés a BMW NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány által kínált átfogó motorozási élmény szerves része. A tervezők a klasszikus fekete-fehér árnyalatú, légáteresztő és időjárásálló anyagból készült motoros ruházatot divatos viseletként álmodták újra, amely a motorozás szabadságát minden korábbinál közvetlenebb élménnyé emeli. A jövőbe mutató viselet az időjárás függvényében melegíteni és hűteni is képes viselőjét. Miközben a mellrészen keresztülfutó átlós cipzár a hagyományos motoros ruházatokat idézi, a test alakjához alkalmazkodó sávszabásnak köszönhetően a ruha és a lábbeli is képes felvenni az izmok formáját, hogy a könnyed kialakítás mellett optimális tartást nyújtson viselőjének.


Nagyobb sebességnél a motoros ruházat nyaki része automatikusan felfújódik, hogy némileg tehermentesítse a motoros felső csigolyáit és még kényelmesebb utazást nyújtson. A légáteresztő anyaghasználat eközben mindvégig optimális szellőzést biztosít. A mai motoros ruházatokkal ellentétben azonban a NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány motorosának innovatív viselete semmiféle biztonsági felszerelést nem tartalmaz, a koncepció maximális biztonságot garantáló járműtechnológiája mellett ugyanis nincs rájuk szükség. A ruházatot ehelyett különböző szenzorokkal szerelték fel, amelyek folyamatosan figyelik a viselő pulzusát és testhőmérsékletét, s eszerint automatikusan szabályozzák a ruházat melegítő vagy hűtő rendszerét.

A jövőbe mutató motoros ruházat karjaiba és lábszáraiba rezgő funkciót is integráltak a készítők, a jármű navigációs rendszere így apró rezgésekkel is mutathatja a motorosnak az előzetesen kijelölt úti célhoz vezető irányt, az önegyensúlyozó technológia pedig ugyanígy képes jelezni, ha a kanyarban a dőlésszög kezd kritikussá válni. A motoros és a motorkerékpár egy tökéletes harmóniában együttműködő egységet alkot, minden korábbinál intenzívebb élményt ígérve. Ahogyan Edgar Heinrich, a BMW Motorrad járműtervező részlegének vezetője összefoglalta, „a BMW Motorrad VISION NEXT 100 motorkerékpár-tanulmány a digitális világ és a kézzelfogható valóság legjobb aspektusait egyesíti, hogy egy felülmúlhatatlan élményt kínáljon. S kiutat a hétköznapokból”


– autós és motoros BMW gyári alkatrészek kedvező áron a MotoPartsShop-ban

Comments

comments

Trending