Csatlakozz hozzánk

Tesztek

BMW K 1600 GT – Vadkártyával Kakucson!

Videós teszt: Varga Gergő versenyző segítségével vallattuk a GT-t a KakucsRingen (is)…

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Persze, tisztában vagyunk vele, hogy nem pályára szánták, de a sportmotorokat is lehúzzák a városi használhatatlanságuk miatt, akkor miért ne tegyük meg ugyanezt fordítva? 2011 egyik nagyágyúját, a túrázók álmát, a sorhatos BMW K 1600 GT-t a szűk KakucsRingen kényszerítettük, hogy mutassa meg mit tud a sportágról – ez alkalommal nem az extráira voltunk igazán kíváncsiak…

A K 1600 GTL-t már tesztelték a srácok, így arra gondoltunk, hogy kicsit extrémebb körülmények között is kipróbáljuk, mit tud a GT verzió. Kivittük a gépet a kakucsi versenypályára, ami a gokartoknak nagy, de a hathengeres, 1.6-os túra BMW-nek már nem annyira – de a rázókövek szegélyezte csíkon még könnyebben fény derül a német nagyvas képességire, mint a szalagkorlátok között. Persze ettől még a pályanap többi résztvevőjének olyan látvány volt a nagy bálna-Bömös a kacskaringós ‘Ringen, mint az a bizonyos elefánt a porcelánboltban.

Úgy gondoltam, hogy a teszt előtt nem akarok tudni semmit a GT-ről, majd kialakul bennem egy kép függetlenül a „prospektus” adatokból. Ez félig jött csak be: amikor elmentem a motorért a BMW vecsési garázsába, a nulladik másodpercben komoly marketinget kaptam az engem fogadó sráctól. Annyi gomb és kapcsolgatni való volt rajta, hogy kénytelen voltam rákérdezni erre-arra …

Külső – Megjelenés: 10/8

Kezdjük a külsőségekkel. Minden részlet kidolgozása nagyon magas szintű. Szemből egy markáns tekintek fogad minket, ezek a gülü szemek nekem nagyon bejöttek. A kipufogót nevezzük inkább divatosnak. Ha viszont levesszük hátulról a dobozokat, nekem egy kicsit megszűnik az összhang, túl „slank” lesz a hátulja. A bordó szín szerintem elég konzervatív, de egy túramotor nem lehet túl csicsás. Összességében ha ránéztem, engem büszkeség töltött el, hogy ennek a gépnek a kulcsa bizony az én zsebemben volt.

Mostantól alkalmanként Varga Gergő motorversenyző is besegít nekünk a tesztelésbe. Geri jó pár versenykilométeres tapasztalatával segíti munkánkat – hogy mi van vele mostanában, mikor és hol láthatjuk versenyezni, azt megtudhatod az alábbi filmből. A videóban jövőbeli tervei mellett elmondja első két tesztgépéről szerzett benyomásait és megnézheted, hogyan terelgeti a kis szöcskét és a nagy bálnát a technikás KakucsRingen. Előbbi tesztje (Yamaha WR125X) három nap múlva következik. “Stay tuned!”

Dávid és Góliát a KakucsRingen: Yamaha WR125X és BMW K 1600 GT
Motor/Váltó – 10/9

Az 1600-as blokk komoly teljesítményt tud felmutatni, már a hangja alapból elég sportos és a rendelkezésünkre álló nyomaték komoly fegyver. Sportmotorokat megszégyenítő módon tudunk vele gyorsulni és tempót menni. A kanyarokból kifelé a hatalmas nyomaték szinte kilövi a gépet, oda is kell figyelni, nehogy túl korán tekerjük el a gázt. A kipörgésgátló segít ilyenkor, komoly gondom nem adódott, a hátsó gumi nyüszített a féktávig. A hátránya viszont az, hogy nem engedi, hogy az első kerék a levegőbe emelkedjen. Amikor ezt érzékeli az elektronika, egyből elveszi a gázt. Ha felpattan az első kerék (sín, rázókő…, úthiba miatt), komolyan bezárja a gázt az akaratom nélkül. A nyomatékleadás egyenletes és szinte alapjárattól kellő nyomatékkal gazdálkodhatunk. A váltó nálam jól vizsgázott, utcai használatnál határozottan kell kapcsolni, de tökéletesen veszi a sebességfokozatokat. A szűk kakucsi pályán a 2-es fokozat kimerítette a pályát, a hátsó egyenesben majdnem leforgott, a szűk kanyarokat nyomatékból megoldotta. Persze váltogattam azért, felfelé veszi könnyen a fokozatokat, akár kuplung nélkül is, a féktávokat jól bírta, a fokozatok elosztása jó, nem áll meg a hátsó kerék visszakapcsoláskor. Ez a váltó nagyon nagy előrelépés a korábbi BMW túramotorokéhoz képest.


Sportos hang, sportmotoros gyorsulás – 6 henger, 160 lóerő
Váz – Futómű: 10/9
A K1600GT első gumijának mérete 120/70-17, a hátsóé  pedig 190/55-17. A BMW luxustúrázójához a Bridgestone a BT023GT-t ajánlja.

Ha komolyabb tempót megyünk, vagyis inkább jobb minőségű úton haladunk, akkor érdemes átkapcsolni a Sport fokozatba a futóművet. Elöl kevéssé érezhető, de hátul a feszesebb futómű rossz úton jelentkező pattogása kicsit zavaró lehet. Az egyenesekben és a gyorsabb kanyarokban kimondottan jól lehet menni vele, élvezetes, szórakoztató volt vele a kanyarvadászat. Engedélyt kaptunk a BMW-től, hogy letehetjük lábtartóig a gépet, ez eddig nem sikerült senkinek, jelentem nekünk igen! 🙂 A futómű partner a keményebb tempónál is, elöl Duolever felfüggesztés, hátul Paralever lengővilla dolgozik. A futómű specialitása, hogy nem bólint be az eleje nagyobb fékezésnél. Ez igényel egy kis megszokást, mert más a visszajelzése az elejének, mint egy normál villa esetében. Ekkora súlynál nagy előny, hogy kiküszöbölték a folyamatosan változó súlypontot. Főleg szűk kanyarokban és kanyarokban történő fékezéskor érezhető a rendszer előnye. Hozzá kell tennem, lefektetett géppel egyedül a szűk kanyarokban éreztem némi bizonytalanságot az elejét illetően, de ha gyorsabb tempóval megyünk, ez megszűnik. Valószínűleg a nagy súlynak köszönhetően érezzük az első kerék becsuklásának veszélyét. A kanyarokban stabil, nem himbi-limbizik, elfojtott sportossága ilyenkor felszínre kerül.


Sport módban a versenypályán sem hintázott a bálna méretű BMW
Fékek: 10/8

Ezt a BMW-t kombinált fékkel szerelték, azaz az első fék használatakor némileg fékeződik a hátsó kerék is. Ez tökéletesen működik, a hátsó féket meg nyugodtan taposhatjuk, az ABS gondolkodik helyettünk. Nem lehet a gépet keresztbe tenni, én próbáltam… Nyikkan egyet a gumi, elkezd dolgozni az ABS és teljes stabilitás mellett tudunk fékezni tovább.  A féktávokat is szépen veszi, a főleg a kakucsi hátsó ugratós féktávot (lásd a mellékelt ábrát), ahol néhány sportmotornak is sikerült beszúrni (a fékhatásról és a stabilitásról tanúskodnak képek is)! Nagy előnye, hogy hosszas használat után sem melegszik, határozottan és jól fogott végig, a visszajelzése megfelelő. A kanyarokban érdemes a hátsó fékkel játszani, ha ki akarnánk sodródni. Próbáltam kihozni a sodrából, ehhez ki kellett volna kapcsolni az ABS-t, de ez nem sikerült. Ez bizony egy mínusz pont a szememben.


A kakucsi hátsó “ugratós” féktáv – a BMW monstruma (és Geri) megoldja…
Kezelhetőség – Menettulajdonságok: 10/8

A motorra felülve azonnal érezzük a tekintélyt parancsoló méretét, ám ezt el is felejtjük amint elindulunk vele. A kanyarokat felháborítóan jól veszi, akár két személlyel is. Egy dologra kell odafigyelni, mégpedig arra, hogy nem érezzük mekkora tömeget terelgetünk és ez becsapós lehet, ha rossz minőségű esetleg kavicsokkal borított útra vagy csak egy szűk kanyarhoz tévedünk. Ilyenkor rájövünk, hogy az utassal együtt közel 450 kilót terelgetünk. Ez a súly egy kis megszokást igényel, főleg ha két személlyel forgolódunk kis helyen.  A gázkar nagyon érzékeny, elég nyers gázrekciókkal, köszönhetően a digitális gázkarnak (ride by wire). Relatíve nagy gázt kell adnunk az elinduláshoz és bevallom, egyszer-kétszer lefulladtam vele, amikor forgolódtam két személlyel.


“A kanyarokat felháborítóan jól veszi…”
Kettesben – utascipelés: 10/10

A kakucsi teszt előtt túráztam utassal Dobogókőn.  Azt gondolom, érdemes az ajánlott módba tenni gépet, azaz a magyar utakra a „Comfort”, „két sisak” a leginkább nyerő. A BMW hibátlanul teljesít így is, van bőséges helykínálat, kényelmesen ülünk hátul is, felszállni könnyen fel lehet, a dobozokban elférnek a túra cuccok. Az utas is állíthatja magának az ülésfűtést. A plexit legmagasabbra emelve a szélvédelme is példás, elöl-hátul egyaránt. Az utast is ilyen esetben éri a legkevesebb turbulencia és viszonylagos csend van mögötte. Persze legmagasabb plexi-állásnál, nagy tempónál a szél tudja rángatni a motort – ideálisnak 160-as tempót mondanám.


Geri felavatta a szűz lábtartó tüskéket a kakucsi aszfalton…
ÖSSZEGZÉS: 60/52

A BMW GT “fun-faktora” (hogy mekkora mosollyal szálltam le a gépről és mennyire jól szórakoztam vele függetlenül attól, hogy mire szánták) simán megér hét pontot egy tízes skálán. Viszonylag magas pontszám ez egy túramotorhoz képest. Itt plusz pontot adok a rádióra, a GPS-re és a különböző fűtési, motor- és futóműkarakterisztika kapcsolási lehetőségeire, azonban le kell vonnom a nagy súly és a sok elektronika miatti tehetetlenségre. Egy „rendes” versenypályán bevállalnám vele azért a gyors csoportot is. Nagyon pozitívan csalódtam a K1600-ban, a csopperek után egy tehén túramotorra vágyom a legkevésbé, de egy ilyen Bömöst azért szívesen hazatolnék…


A technikai információkat a BMW Motorrad weboldalán találod


Hamarosan a Yamaha WR125X-szel folytatjuk Dávid és Góliát kakucsi küzdelmét…

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending