Connect with us

Hírek

Rajtol a GS Trophy: a legprofibb amatőrverseny

Idén a mezőny 19 csapatának 57 indulójával a világ nem kevesebb, mint 25 nemzete képviselteti magát az egy héten át tartó megmérettetésen, amely kalandos utazásra, különleges feladatokra és nem mindennapi csapatmunkára invitálja a versenyzőket

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

A február 28-án rajtoló idei felvonás során a résztvevőket a thaiföldi Chiang Mai tartományban elterülő, hegyvidéki „Arany Háromszög” esőerdeinek élményekben gazdag útvonalai várják, az érintetlen természet ölén motorozva a BMW R 1200 GS-el.

„A technikás szakaszoknak és a különleges feladatoknak köszönhetően a résztvevők minden korábbinál jobban átérzik és megértik majd, hogy a GS Trophy nem a versengésről szól” – mondta Tomm Wolf. „Figyelembe véve a klímát – amely szerint a nagyfokú hőség és a magas páratartalom kettősére számítunk -, valamint a versenyzők kiforrott vezetői- és állóképességét, kijelenthetjük, hogy egy teljesíthető, ugyanakkor roppant kemény hét vár az indulókra” – tette hozzá.

A BMW Motorrad International GS Trophy 2016-os, Délkelet-Ázsiában megrendezett megmérettetése az egyedülálló versenysorozat immáron ötödik felvonása: a nemzetközi döntő 2008-ban Tunéziába, 2010-ben Dél-Afrikába, 2012-ben Dél-Amerikába, 2014-ben pedig Kanadába kalauzolta a résztvevőket.

„A GS Trophy minden kétséget kizáróan egy nemzetközi sportesemény, amelyen amatőr versenyzők mérik össze tudásukat, a világ minden tájáról” – fogalmazott Mathias Horn, a BMW Motorrad szervezője. „A verseny felépítése nagyon hasonló az olimpiai rendszerhez: a motorosok regionális versenyeken vesznek részt, a kvalifikációk legeredményesebb indulói pedig a nemzetközi döntőben. Három új csapattal is gazdagodunk: eggyel Kínából, egy másikkal Délkelet-Ázsiából, idén először pedig egy nemzetközi női csapat is rajthoz áll a versenyen. Ez utóbbi miatt rendkívül izgatottak vagyunk. A nők eddig is kiemelt szerepet játszottak az egyes futamok gördülékeny megszervezésében, és noha egy-egy alkalommal maguk is nyeregbe szálltak, az idei lesz az első alkalom, hogy a mezőny egy nemzetközi női csapattal vág neki a versenytávnak” – tette hozzá Mathias Horn.

A motorok

A versenyzők a legapróbb részletekben is megegyező, előre felkészített BMW R 1200 GS-ekkel  állnak rajthoz a GS Trophy 2016-os felvonásán. A 114 átalakított GS-ből 100-at a versenyzők, a riporterek, a szervezők és az esemény különleges vendégei használnak majd, miközben a verseny bírái 14 darab GS Adventure kétkerekűvel közlekednek (diszkrimináció, előnyhöz juttatják a bírákat :) – a szerk.).


A verseny rajtja előtt néhány apróbb módosítást hajtottak végre a 114 motorkerékpáron, egytől egyig a versenykörnyezet igényei szerint. Mindegyik GS-t alumínium enduro motorvédővel, acél bukócsővel, szelepfedél-védővel, fényszóró-védővel, szélesebb enduro lábtartókkal és állítható lábfék-karral szerelték fel, az olajbetöltő-nyílást pedig biztonsági csavarral látták el. A motorok Metzeler Karoo 2 gumiabroncsokon gurulnak.

A rendhagyó fényképverseny

A GS Trophy versenysorozat egyedülálló fényképversenyét első ízben 2010-ben hívták életre a szervezők, és azonnal óriási sikernek bizonyult. A versenyzők alkotásaira több mint 20 000 rajongó adta le voksát néhány nap leforgása alatt, így a különleges kihívás az esemény egyik alappillérévé vált. 2016-ban a versenyzők a második és a negyedik napon készítenek majd fényképeket megmérettetésükről. A szervezők nem határozzák meg a fényképverseny témáját, az indulók így teljesen szabadon dönthetnek arról, hogy mit örökítenek meg az aznapi futamból: csapattársaikat, a lélegzetelállító tájat vagy a helyi élet egy-egy különleges mozzanatát. A legjobb fényképeket mindegyik csapat leadja a nap végén, a szervezők pedig közzéteszik azokat a GS Trophy hivatalos weboldalán. A szavazás eközben a www.bmw-motorrad.com/voting weboldalon lesz elérhető.

Akárcsak korábban, a szervezők ezúttal is képaláírás és szerző-megjelölés nélkül publikálják majd a weboldalon a legjobb alkotásokat, így a rajongók anélkül adhatják le voksukat, hogy tudnák, a kedvenc csapatuk készítette-e a fényképet. Az elmúlt évek során azonban azt tapasztalták, hogy a versenyzők ennek ellenére megtalálják a módját annak, hogy a rajongók rájuk ismerjenek egy-egy adott képen…

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending