Csatlakozz hozzánk

Hírek

BMW Concept 6

A keddi nap szenzációja az EICMA kiállításon egy hathengeres BMW

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Erre aztán tényleg senki sem számított. Még csak halvány pletykák sem terjengtek arról, hogy a BMW-nél ilyesmin törnék a fejüket. Márpedig eléggé egyben van a kiállított szerkezet, vagyis a hathengeres soros BMW koncepciómotor. Mondhatni menetkész állapotban van, bár egyetlen métert sem tettek meg vele.

 

 

A BMW hét évtizedes tapasztalattal rendelkezik hathengeres motorok gyártása terén. Természetesen nem motorkerékpár motorokról, hanem autó motorokról van szó. Ez idő alatt viszont született több, hathengeres motorkerékpárok (legismertebbek a Kawasaki KZ1300 és a Honda CBX1000), de ezek inkább különlegességük miatt voltak érdekesek, mint hogy valódi előnyökkel járt volna a beléjük adoptált, bonyolult konstrukciójú blokk. A BMW most látta elérkezettnek az időt, hogy előálljon a téma saját megközelítésével. Azért vártak eddig, mert a modern technológia csak mostanra tette lehetővé, hogy egy ilyen blokk annyira kompakt és könnyű lehessen, hogy értelme legyen motorkerékpárba építeni.

A hat henger a BMW K sorozat négyhengereseihez hasonlóan 55 fokban előre van döntve, ezáltal rendkívül alacsonyan tartható a súlypontja, a hengerek viszont hosszú löketűek, így a blokk alig szélesebb, mint egy hasonló négyhengeres. És most jöjjenek az előnyök, tudjuk meg miért érdemes hathengeressel próbálkozni. A 120 fokos gyújtáselékelésű motor rendkívül finom járású, kiegyensúlyozott, míg megfelelő hangolás mellett szinte alapjárat környékén megjelenik az a hatalmas nyomatékhullám, ami egészen a fordulatszámskála végéig kitart. Ez a karakter igazán egy túramotornak állna jól, feltételezéseink szerint az első modell, ami megkaphatja a hathengereset, a K sorozat csúcsa, a GT lehet.

A bemutatott koncepció a BMW hagyományosnak számító Paralever és Duolever felfüggesztésével, valamint a legmodernebb kiegészítőkkel kiegészülve (ride by wire, hatdugattyús fékek, computer) van felszerelve. Az ötletes kipufogórendszer valószínűleg nem felelne meg az EURO3 követelményeinek, de ebben az esetben erre még nincs is szükség.

BMW Concept 6 bemutató videók

 

Comments

comments

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

MPS AIRFORM

Trending