Csatlakozz hozzánk

Hírek

A jövő jövőre kezdődik: BMW C Evolution

Új C evolution robogójával a BMW új fejezetet nyit történetében: az elektromos hajtásrendszerű gép a motorozás dinamikáját a nulla károsanyag-kibocsátású járművek előnyeivel párosítja

Közzétéve

ekkor

bmw c evo 2014
RST AIRBAG

Erőteljes hajtásrendszer folyadékhűtésű elektromos motorral és léghűtésű nagyfeszültségű akkumulátorral; a gyakorlatban is jól kihasználható 100 kilométeres hatótáv
A C evolution hajtásáról – fogasszíj és bolygóműves sebességváltó segítségével – folyadékhűtésű állandó gerjesztésű szinkronmotor gondoskodik, mégpedig a motort és sebességváltót is magában foglaló lengőkar-konstrukció formájában.

Az elektromos gép, amelynek névleges teljesítménye 11 kW (15 LE), maximális teljesítménye pedig 35 kW (47,5 LE), akár 120 kilométer/órás sebességik (elektronikus úton leszabályozva) gyorsítja a C evolution modellt, s olyan gyorsulási képességgel ruházza fel, amely sok 600 köbcentiméteres vagy még nagyobb belsőégésű motorral szerelt nagyrobogóét is felülmúlja.

A léghűtésű, nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátor bőséges, 8 kWh kapacitása akár 100 kilométer hatótávot is lehetővé tesz, mielőtt a háztartási elektromos hálózatra csatlakoztatva esedékessé válna töltése. A teljesen lemerült akkumulátor feltöltése a megszokott 220 voltos hálózati csatlakozó 12 A áramerősségén mintegy négy órát (220 V/16 A esetén három órát) igényel.

Intelligens rekuperáció és négy üzemmód

C evolution modelljében a BMW Motorrad a fékezési fázisok alatti energia-visszatáplálás (rekuperáció) az egy nyomon haladó járművek körében mindeddig egyedülálló formáját valósította meg. A folyamat a sebességszabályzó markolat visszaengedésekor, illetve konkrét fékezéskor egyaránt önműködően aktiválódik.

A C evolution vezetője mindjárt négy üzemmód segítségével, egyéni igényei szerint határozhatja meg a menetdinamika és gazdaságosság kívánt ötvözetét. A „Road” üzemmódban maximális gyorsulás, lassításkor mintegy 50, míg fékezéskor száz százalékos energia-visszatáplálás áll rendelkezésére. Az „Eco Pro” módban korlátozott a gyorsulási képesség, s ezzel az energia-felvétel, maximális rekuperáció mellett. A „Sail” menetprogramban lassításkor nincs energia-visszatáplálás, így a markolat visszaengedésekor a C evolution csaknem minden fékezőnyomatéktól mentesen gördülhet tovább. A különösen dinamikus közlekedéshez készült „Dynamic” üzemmódban a maximális gyorsulásokat erőteljes rekuperáció egészíti ki.

Magas fokú biztonság

A C evolution fejlesztése során a BMW Motorrad tervezői a BMW csoport tagjaként a BMW személyautó fejlesztési mérnökeivel is szorosan együttműködtek. A töltéstároló modul és a BMW i3 modellekben alkalmazott további elektromos komponensek átvétele mellett a közös munka főként a személygépkocsik magas szintű elektromos biztonsági követelményeire összpontosított. A C evolution az első olyan elektromos hajtású kétkerekű, amely a vezető autógyártók által elfogadott szabványoknak (az üzemi biztonság terén az ISO 26262, a magasfeszültségű biztonság tekintetében pedig az ECE-R100) is megfelel.

Futómű-technikájának különlegessége, hogy a C evolution már nem rendelkezik a hagyományos értelemben vett vázzal. Központi elemként itt a magasnyomású öntési eljárással készült alumínium akkumulátorház szolgál, amelyhez elöl az acélcsőből kialakított kormányagy, hátul pedig a szimpla lengőkar és az ugyancsak acélcsőből kiformált hátsó vázkeret csatlakozik. A rugózás és a csillapítás feladatát elöl fordított (upside-down) teleszkópvilla, hátul pedig a bal oldalra beépített rugóstag látja el. Mint a BMW Motorrad minden modellje, a C evolution is már alapkivitelében kínálja a blokkolásgátló berendezés (ABS) és az erőteljes tárcsafékek biztonságát.

Torque Control Assist (TCA) kipörgésgátló

A belsőégésű erőforrással szerelt BMW motorkerékpárok Automatikus menetstabilizáló rendszeréhez (Automatic Stability Control; ASC) hasonló technikaként az új C evolution a Torque Control Assist (TCA) berendezéssel készül. A TCA a hátsó kerék hajtásból eredő megcsúszásának (kipörgésének) függvényében csökkenti automatikusan az elektromotor forgatónyomatékát.

A forgatónyomaték vezető általi optimális szabályozhatóságának érdekében az elektromos gép szabályzóegysége folyamatosan ellenőrzi a kerekek fordulatszám-eltérését, s egy bizonyos küszöbérték felett korlátozza a motor forgatónyomatékát. A TCA elsősorban induláskor könnyíti meg a motoros dolgát, de mérsékelt tapadási tényezőjű útfelületen (például nedves macskakövön) is hatékonyan veszi elejét a hátsó kerék szabályozatlan kipörgésének.

A Torque Control Assist emellett intenzív energia-visszatáplálás mellett is időben előzi meg a hátsó kerék – fokozott rekuperációs fékező hatása eredményeképpen, síkos úton fenyegető – megcsúszását.

Színes TFT-képernyő és LED-es nappali menetfény

A C evolution további igényes megoldásokkal is kifejezésre juttatja innovatív karakterét. Felszereltségében a tolató-segédrendszer is megtalálható, amely a lépésben végzett manővereket könnyíti meg. Újdonságként immár LED-technikájú nappali menetfénnyel rendelkezik, amely tompított formában helyzetjelzőként szolgál. A hideg napokon a markolatfűtés fokozza a kényelmet.

A vezetőt nagyfelületű, színes TFT-képernyő látja el információk sokaságával. A motoros így nem csupán a sebességről, hanem olyan adatok felől is tájékozódhat, mint az átlagos energiafogyasztás (kWh/100 km), az összfogyasztás, az akkumulátor töltöttségi állapota (kWh), az átlagsebesség, a fedélzeti, illetve a nagyfeszültségű elektromos hálózat feszültségszintje, valamint a rendelkezésre álló hatótáv éppen választott üzemmódtól függő értéke (km). A pillanatnyi energia-felvételről illetve az energia-visszatáplálás (rekuperáció) folyamatáról szemléletes oszlopdiagram tájékoztat.

Inspiratív formavilág

Végül, de korántsem utolsósorban a C evolution forma- és színvilága terén is új utakat jár. Dizájnja ezzel együtt harmonikusan illeszkedik a BMW Motorrad modellcsaládjába, miközben fehér (Light white) és zöld (Electric green) árnyalatokból összeállított színkombinációja a lehető leginkább környezetkímélő üzem mellett kínált színvonalas menetdinamikára utal.

– még több videó és infó korábbi cikkünkben, illetve a BMW oldalán

A különlegességek áttekintése

Innovatív elektromos hajtásrendszer folyadékhűtésű, állandó gerjesztésű elektromos szinkronmotorral, fogasszíjjal, bolygóműves sebességváltóval, valamint a motort és a sebességváltót is magában foglaló lengőkar-konstrukcióval

11 kW (15 LE) névleges (homologizáció az ECE R85 előírásai szerint) és 35 kW (47,5 LE) maximális teljesítmény
72 Newtonméter maximális forgatónyomaték
120 kilométer/óra végsebesség
0-50 km/h gyorsulás 2,7 másodperc alatt
0-100 km/h gyorsulás 6,2 másodperc alatt
Magas, akár 100 kilométeres gyakorlati hatótáv
Négy, a vezető által válaszható üzemmód: „Road”, Eco Pro”, „Sail” és „Dynamic”
Tolató-segédrendszer a könnyű manőverezés szolgálatában
Kiprögésgátló (Torque Control Assist; TCA)
Nagyfeszültségű akkumulátor, jelentős, 8 kWh kapacitással és innovatív léghűtéssel
Lassításkor és fékezéskor intelligens energia-visszatáplálás (rekuperáció)
Töltés a háztartási elektromos hálózatról
Teljes feltöltési idő: 220 V/12 A: mindössze négy óra (220 V/16 A: három óra)
Együttműködés a BMW személyautó fejlesztési mérnökeivel
Elektrotechnikai biztonság a személygépkocsik szintjén
Hibrid-futómű az alacsony tömegközéppontnak köszönhetően agilis menettulajdonságokkal
Erőteljes fékrendszer blokkolásgátló berendezéssel (ABS)
Nagyméretű, színes TFT-képernyő
LED-technikájú nappali menetfény és helyzetjelző világítás
Inspiratív szín- és formavilág

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending