Connect with us
Suzuki
just1 mx

Műhely

BMW S1000RR Talmácsi módra

Adunk egy friss 2020-as receptet nektek, ha pályáznátok Ti is, akkor ezzel a konfigurációval nem nagyon lőhettek mellé, már csak ugyanazt a köridőt kell villantanod, mint a széria motorral Talma. BMW S1000RR Talmácsi Gáborral fékpadon teszteltünk

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

13 éve lett 125-ös Világbajnok, háromszor volt a VB dobogón összetetben, most pedig a saját brandjét és vállalkozás csoportját menedzseli és irányítja. A BMW S1000RR Talmácsi Gábor idei pályamotorja, amelyet most közelebbről is megismerhetek.

Amikor a VB-n ment, az ország motorversenyzője volt Gábor. Mindenki tudta, hogy ki Ő és mi is az a gyorsasági motorversenyzés. Még jó pár évig így is maradt ez, mert a VB cím után is szállította az eredményeket. A MotoGP-be sajnos csak a Scott Hondával motorozhatott, amiről elmondhatjuk, hogy sem a csapat, sem a motor nem volt versenyképes az elit kategóriában, ezért következő évben már az újonnan indult Moto2-ben Andrea Iannone mellett húzta a gázt. Ebben a középső kategóriában is sikeres volt, majd jött a Supersport 600 kategória, ahol a súlyos lábsérülése miatt abba kellett hagynia a versenyzést. De mivel tölti az idejét mostanában?  Megkerestem, beszélgettünk és egy remek teljesítménymérés is lett belőle.

Amire lehet büszkének lenni

Ha követitek az Instagrammon vagy a Facebookon, akkor láthatjátok, hogy a BMW és a Shell hazai nagykövete, a Lotus Cleaning motoros arca és nem mellesleg edzősködik is (elvégezte a testnevelési egyetemet is) ha megkeresitek páran, ad a tudásából egy-egy pályamotorozás alkalmával. Ott van Hernádon még a Talmácsi Ring is, ahol az utánpótlásképzés folyik és nem mellesleg idén még apuka is lett Gábor. 

Tehát nem unatkozik. Pályára egy BMW S1000RR-rel jár, amely idén kissé késve érkezett meg a Covid miatt, de felszereltünk rá egy SC-Project kipufogót, hogy még jobb legyen. És ha már rajta volt szerettük volna tudni, hogy mennyit számít EURO5-ös motoron még egy kipufogódob csere és milyen változtatásokkal/tuninggal motorozik Gábor.

Ilyen szép az SC-Project S1 kipufogódob

Az Agomotors fékpadjára állítottuk fel a BMW-t, ahol három mérést végeztünk. Az eredeti kipufogóval, az SC-vel DB killer nélkül és DB killerrel is, hogy tudjuk mennyi lóerőt és hangot vesz le ez a picike betét, amelyet a kipufogó végébe lehet helyezni. Az eredmény borítékolható volt. A csúcsteljesítményt nem nagyon befolyásolja már egy kipufogódob, mindössze 4 tized lóerővel lett erősebb a csúcsteljesítmény, de a középtartomány meglepett minket is, ahol a legtöbbet használunk egy ilyen utcai motort 10%-kal erősödött.

A fenti videón láthatjátok a mérési eredményeket is.

A szépség és a súlycsökkenés már csak másodlagos eredmény, az SC-Project S1 beváltotta a hozzá fűzött reményeket Talma BMW-jén. A DB killer is működik, ahogy a videón is láthattátok a hangja a határérték alatt marad és a teljesítményből is csak picit vesz le.

De ha már ott voltunk megkértem Gábort, hogy áruljon el néhány titkot, mi az amit érdemes még kicserélni egy utcai motoron, hogy pályázni is jobb legyen vele. Fontossági sorrendben ezeket a változtatásokat érdemes elvégezni, ha pályázni szeretnél:

Íme a recept:
  • Gumiabroncs a jobb tapadás miatt
  • Fékbetét, hogy jobb legyen a fékhatás
  • Fékmunkahenger, hogy ne csökkenjen a fék teljesítménye, ha túlmelegszik a rendszer
  • Tapadós ülés és tank, hogy a kezeidre eső terhelést csökkentsd
  • Állítható helyzetű lábtartók, hogy pályára alkalmasabb testhelyzetet tudj kialakítani és ne érjen le a gyári
  • SC-Project kipufogódob, amely nem csak a nagyobb teljesítmény, a kisebb súly és a szépség miatt kell, hanem azért is, hogy megfelelj a hangkövetelményeknek olyan pályákon, ahol már nem lehet hangos kipufogóval motorozni

Mindössze ennyi átalakítás van amit Gábor használ és ezzel is bitang gyors még mindig a pályákon. Nézzétek meg ezeken az OnBoard felvételeken, hátha tanultok valamit amitől gyorsabbak lehettek!

…a Hungaroringen, ahol 1.52,7 köridőt ment 

…és a Pannóniaringen is ahol pedig 1.58,7 a -as köridőt hasít ezen a videón, ahol nem volt nagy formában, ezzel a szinte széria 2020-as BMW S1000RR-rel.

Az OnBoard videókat Pentz Tamás készítette, köszönjük neki!

Motorozás után le is kell takarítani a gépet, nem csak azért mert piszkos lesz, hanem azért is, hogy megfigyeld az alkatrészek állapotát! 

Nem véletlen, hogy a VB-n minden edzés után minden porszemet lepucolnak. Ez azért van mert, ha valami sérülés lenne az alkatrészeken az a takarítás alkalmával kiszűrhető és cserélhető. Nekünk egyszerű pályamotorosoknak elég egyszer letakarítani alaposan a gépet a pályanap végén, amelyhez Gábor a Lotus Cleaninggel közösen kifejlesztett a motorosok részére egy motorkerékpár tisztító termékcsaládot. Én láttam, hogy mennyire szép tiszta a gép és a karbon kerekeken sem volt egyetlen lánspray csepp se.

Azt elfelejtettem megkérdezni Gábortól, hogy Ő pucolja-e a saját motorját, de talán itt a hozzászóláskoban megírja és kérdezhettek is tőle.

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending