Connect with us
just1 mx
Suzuki

Tesztek

BMW RnineT Racer – Premier teszt

A másik 2017-es BMW Heritage újdonságról derítettük ki, hogy van-e létjogosultsága a zseniális modellcsaládban, vagy sem…

Published

on

jgpr
RST AIRBAG

Ami hiányzott a NineT Pure-ból az vajon megvan-e a Racerben? Ez a gondolat keringett végig a szürkeállományomban, amíg a régi idők versenymotorjaira emlékeztető, jellegzetes BMW kék-piros csíkozást magán viselő NineT-val motoroztam.

BMW-től tesztmotort elhozni mindig egy kisebb városi túra nekem, északnyugat Budáról kell eljutnom Vecsésre majd vissza. Általában a városi képességek ezen az útvonalon mindig kiderülnek viszonylag gyorsan, ahogy ez történt most is a Racerrel. A gyorsforgalmi úton befelé már éreztem, hogy egy igazi hasalós, csuklón támaszkodós versenygépnek álcázott motoron ülök. Sajnos a tempó nem volt akkora, hogy a lapos szélvédő plexiről leváló menetszélre ráhelyezhessen a felső testem, így az első benyomás nem épp úgy alakult ahogy szerettem volna. Kényelemről a Racer esetében nem beszélhetünk. Nem csak a hasalós pozíció miatt, hanem a tank is elég széles combközépnél és ahogy szorítod lábbal a benzintartályt, úgy vág egy kicsit a combtőnél.

A látszólag ugyanolyan kipufogója sem szól olyan jól, amit azért sem értek, mert a Racernek kellene recsegősebb hangúnak lennie, nem az utcai változatnak. Sokkal kulturáltabb hangja van a versenygépnek, nem durrog és nem rotyog annyira mint a Pure, pedig külsőre látszólag nincs különbség a két euro4-es kipufogó között.

Dehát mégis jelentős a különbség ezen a téren. A gumik sem egyformák voltak, nekem jobban tetszett a Pure Metzelere, mint ezen a Bridgestone, már már úgy tűnik, hogy teljesen Pure lett a kedvencem, amely talán igaz is lehetne, ha csak a használhatóságot vennénk figyelembe. Azonban ez a Racer egy design tárgy amely olyat domborít, hogy csírájában folytja el a használhatóság felőli megközelítést. Ezt nem lehet aszerint vizsgálni. Ezután a gép után nem volt olyan ember aki nem fordult volna meg az utcán aki mellett elmentem, pont úgy nézelődtek utána, mint az MZ-s korszakban amikor egy nyugati motor megjelent az utcán. Még mutogattak is, főleg akkor amikor Zsófi a fotómodellünk hajtotta a boxert. Az volt az igazi űberlátványosság! Egy igazi nő, egy igazi motoron akinek még gondolatai is vannak:

Blokk tompábbnak tűnik a Pure nyers erejénél, de a fölső fordulatszám-tartományban azért nagyon elindul. Talán csak azért nem érződik olyan erősnek, mert az üléspozíció miatt sokkal több súly van az első keréken, mint a Pure esetében.

Kipufogó sem szól olyan jól, amit azért sem értek, mert a Racernek kellene recsegősebb hangúnak lennie, nem az utcai változatnak. Sokkal kulturáltabb hangja van a versenygépnek, nem durrog és nem rotyog annyira mint a Pure, pedig külsőre látszólag nincs különbség a két euro4-es kipufogó között.

Szerelem első látásra – Zsófi itt látta meg először a napi feladatot

Innentől Fenyvesi Zsófié a szó, aki a modellünk és tesztpilótánk volt a fotózásnál

A motorozás nekem általában egy elég absztrakt élmény. Fura, poetikus gondolataim támadnak, miközben az érzékszerveimmel folytan az utat figyelem és a motort, aminek minden kicsi zörrenésekor végigfut az agyamban az összes általam ismert hibalehetőség és azok megoldásai is. Lehetetlen nem a pillanatban lenni ilyenkor és valószínűleg pont ezért, egy sisakból kitekintve, onnan egy képernyőn át szemlélve a világot jönnek elvont gondolatok és ötletek.

A motorjaim mind egy másik világból jöttek, szinte időgépek. 1970-ben más érzések és hangulatok jellemeztek egy motorozást, mint ma, így mondhatjuk, hogy tényleg az elején kezdtem a történetet és egyelőre nagyon élvezem az időgépeken az utat. A motoros vizsgám kivételével nem vezettem karburátoron túli motort, így a BMW NineT Racer nekem mindenképpen egy teljesen más bolygóról jött, mint amit ismerek.

Nem szerettem volna felkészülni rá túlságosan, nem olvastam utána, nem tudtam hány köbcentis, mit kell tudni róla vagy az elődeiről, semmilyen összehasonlítási alapom nem volt, annyit tudtam, hogy gyors és arra gondoltam előtte, hogy ha meg tudok érteni egy 1970-es működést, akkor egy 2017-es logika csak egyszerűbb lehet.

A motorozásban kétségtelenül léteznek női szempontok, nekem fontossági sorrendben ez így néz ki:

Súly és méret

Női riderként fontos, hogy ne legyen nagyon nehéz egy motor, mert nagyobb fizikai erő kell hozzá és sokkal jobb egyensúlyérzék. A NineT elég nehéz motor, de érezhetően igen jól megtervezett súlyponttal, így a nagy köbcentihez képest fordulékony, mondhatnám egész könnyed, amint megéreztem kicsit. Ha már gurul akkor jó, de amikor beparkolsz egy kicsi lejtőre, majd próbálod kirángatni kicsit később, már kevésbé egyszerű a mutatvány. Az ülés magassága pont kényelmes volt, egy-két kör után igazán otthon éreztem magam rajta, bár izgultam, hogy a tologatásnál vagy lassú fordulónál ura maradjak.

Kezelhetőség

Fontosnak tartom, hogy egy motort akármilyen stílusban lehessen vezetni, amit hangulatomhoz képest szeretnék megválasztani.

A NineT olyan, mint kés a vajban. Kellemes érzés a hangja, nem éreztem a motor kínzásának a lassú menetet, inkább olyan volt, mint egy magabiztos, bátor vadmacska, aki szívesen hajt végre párducugrást egy közeli galaxisba, ha a vezetőnek ahhoz van kedve, de nem akaratos, vagy követelőző, inkább figyelmes és finom. A boxer motor nekem teljesen új élmény volt, meglepett az első gázadásnál az oldalirányú kicsi kilengés, de hamar rájöttem, hogy mikor és miért történik, így később nem zavart már, csak számítottam rá.

Design

Tervezőként és nőként ez is egy fontos szempont. Szeretem a szűk és inkább hosszú motorokat, a buboréktank és széles motor egyáltalán nem az én világom, áramvonalas ívek és jóleső szögletek vonzák a szememet, tiszta geometria, olyan formák amik sebességnél egy színes csíkként mosódnak össze a képen. Ez a motor egy fantasztikus forma és színvilág, szerettem az egyszerűségét, az ülés és kormány póz inkább sportos, de épp emiatt sebességnél még inkább rá lehet feküdni és beleolvadni a színes csíkba, ez nagyon tetszett.

Sebesség

Óriási élmény volt gyorsan menni vele, szerettem, ahogy könnyedén történnek a dolgok, erőlködés nélkül. Ebben a témában viszont én mindig nagyon óvatos vagyok, ismerem a határaimat és szívesen feszegetem őket, de csak annyira, amennyire jó érzés még. A vakmerőséget nem kedvelem, bátorságra viszont mindenkinek, nőknek különösképp folyton szüksége van, lehet benne fejlődni, de a fejlődés iramát nem szabad siettetni. Ha valamitől félek általában abba az irányba indulok, érdekelnek a nehezebb utak.

Ha valaki pár éve megmutatja magamról ezeket a képet egy ilyen motoron, biztosan elmondtam volna, hogy nem én vagyok, de ha mindig csak a következő kis lépést tesszük meg, egyre több dologra lesz rálátásunk és magasabbra jutunk!

Ride on, ride safe!

Zsófit az alábbi elérhetőségeken követhetitek:

Ugye én mondtam! És mennyivel jobban néz ki a Raceren mint én a láthatósági cuccaimban… Atya úristen!!!

Na szóval visszatérve a teszt tematikához, illene valamit mondanom, hogy mégis melyiket választanám ha ott állnék a szalonban kitömött buxával. A Racer ára 4.390.000 Ft amely még szabad szemmel a Holdról vizsgálva is egy jól látható összeg, de azt hiszem erre voksolnék. A boxer mint motorblokk szerintem nem motorkerékpárba való, bár kétségtelenül egyedi a koncepció a BMW-től, de nekem sosem lett a kedvencem. A Pure használhatóságát és hangját nagyon élveztem, de azt hiszem feláldoznám a design oltárán a használhatóságot és a Racert vinném haza.

Olyan ez mint amikor párt kéne választanod egy pár évre és ott áll a gyermekkori barátnőd akiről mindent tudsz már és minden stimmel, mellette pedig például, hogy a Németeknél maradjunk Claudia Schiffer akinek a választása színtiszta izgalmat kínál. Te melyiket vinnéd haza?

(Kérlek alul a hozzászólásban írd meg, hogy melyiket választanád! A Pure-t, vagy a Racert?)

További BMW cikkeinkért KATT ide!

Ha a Tesztmotor.hu cikkei segítettek a felszerelések és motorkerékpárok kiválasztásában, akkor a kérünk benneteket, hogy a vásárlásnál tegyetek erről említést a kereskedőknél is!
Ezzel támogathatjátok a Tesztmotor.hu működését. Köszönjük!

Galéria:

Köszi Zsófi!!!

Lóra!

Csak menni és menni… Ezt váltja ki belőled a Racer

Zsófi szemeit is a BMW festette kékre :)

Roland Sands kesztyű, eredeti BMW kabát és Biltwell bukósisak a napi jelmez része

Persze Zsófi párja Gáspár sem maradhatott ki a gép kipróbálásából…

Stílusból jeles!

Még mindig hatalmasak ezek a bukógombák…

Az üléspúp egy kis dobozkát rejt

A Bridgestone T30R gumikon az irányítás nem volt olyan egyszerű, mint a Pure Metzeler gumijain

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending