Csatlakozz hozzánk
HYPERSPORT

Hírek

BMW Motorrad Concept R18

A BMW Motorrad hagyománya és jövője egyetlen tökéletes formájú Custom Bike-ban.

Közzétéve

ekkor

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

A Concorso d’Eleganza Villa d’Este hagyományt és modernitást elegyítő, pezsgő háttere előtt a BMW Motorrad bemutatta a gyors technológiai változások korának magával ragadó alternatíváját. Tekinthetünk rá úgy is, mint a márka visszatérésére a gyökereihez, egy modern csavarral: a BMW Motorrad Concept R18 a nagy BMW Motorrad klasszikusok esszenciáját ülteti át a jelen korba, vagy más szavakkal egy történelmi motorkerékpár-formát ruház fel modern, egyedi hangulattal.

Dr. Markus Schramm, a BMW Motorrad vezetője a dizájnt így írta le: „Ezzel az álommotorral a BMW Motorrad a nagy cruiser szegmens emocionális és eredeti megfogalmazását tárja elénk.”

A BMW Motorrad Concept R18 megmutatja, hogyan nézne ki az 1960-as évek boxermotorja napjainkban: egy purista custom bike, amely magán hordozza a BMW Motorrad dizájn klasszikus és ikonikus elemeit.

„A letisztult vonalait nyíltan a világ elé táró Concept R18 számomra a motorozás legbelsőbb értékét testesíti meg. Az érzést a gondolkodás helyett, amelyben a technológia a magamutogatás helyett arra szolgál, hogy teret engedjen a képzeletnek. Ez a koncepciómotor a nagyon mély érzelmekre hat – csak fel akarsz ülni rá és elhajtani. Amikor pedig újra leszállsz róla, akkor nem rejted egy garázsba és hagyod ott – hanem hátrafordulva még egy utolsó búcsúpillantást vetsz rá” – magyarázza Edgar Heinrich, a BMW Motorrad Design vezetője.

Következetesen letisztult dizájn időtlen arányokkal.

A BMW Motorrad Concept R18 a motorozás esszenciája, egy motorkerékpár a maga eredeti, természetes formájában. Az igazi custom stílusnak megfelelően ünnepélyesen levetkőz magáról minden feleslegest, hogy a lényegre koncentrálhasson. „A tervezés során a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy mindent láthatóvá tegyünk. Minden alkatrésznek funkcionális célja van. Kevesen vannak, akik ennyire abszolút őszinte megközelítést választanak” – mondja Bart Janssen Groesbeek, a koncepciómotor tervezője. A BMW Motorrad Concept R18 azonnal igazi BMW-ként azonosítható: boxermotor, bölcsőváz, kardán és csepp alakú, feketére fényezett üzemanyagtank kézzel festett kontrasztvonallal – ezen elemek mind a BMW Motorrad klasszikusainak ikonikus elemeit idézik, egyben a modern stílusú vonalvezetésbe vetett magabiztos hitet is sugározva. A kiegyensúlyozott arányok olyan klasszikusokat idéznek, mint a BMW R5, és még távolról is azt az időtlen szépséget sugározzák, amit csak a végletekig lecsupaszított dolgok képesek előidézni. A váz és a tank egyetlen vonalat alkotnak a kormánytól a hátsó kerékagyig, lendületes eleganciát adva a motornak oldalnézetből. A nagy méretű (elöl 21”, hátul 18” méretű) küllős kerekek biztos kiállást nyújtanak és tökéletesen egyensúlyozzák ki a domináns erőforrást. A gumiabroncsok is a múltat idézik: mint annak idején, most is Metzeler gyártmányúak.

A BMW boxer hagyománya új látványosságot teremt.

A BMW Motorrad Concept R18 szíve egy nagy, újonnan tervezett, kéthengeres, 1800 cm3-es boxermotor. Külsőre tudatosan utal azokra a kéthengeres boxerekre, amelyeket a BMW Motorrad az 1960-es évek végéig épített – csak jelentősen megnövelt lökettérfogatot és modern levegő/olaj hűtést kapott. A nagy prototípus boxer a legapróbb részletekig megtervezett: a motorblokk és a sebességváltó üvegporral fújt alumíniumból készültek, ami ideális alapot teremt a kézzel polírozott alumínium elemeknek, valamint a szíjvédőnek és a szelepfedeleknek. A motor logója a koncepciómotor nevét viseli és kihangsúlyozza a magas minőséget. A Solex dupla karburátorok – hasonlóan a BMW 2002-ben használtakhoz – a márka építési történetére utalnak vissza, és egy újabb részletekkel gazdagítják a motorkerékpár eredeti megjelenését. Egy másik látványos elem a fedetlen, krómozott főtengely, ami a hátsó kereket köti össze a meghajtással. A motorkerékpáron nincsenek további takaróelemek, így a műszaki megoldások jól láthatók. A koncepciómotor elektronikája sem áll többől, mint az indítómotorból és a lámpákból, szintén kihangsúlyozva a letisztult dizájnt. A BMW Motorrad Concept R18 a nagy boxermotor harmadik, a BMW Motorrad által házon belül kivitelezett értelmezése. Múlt decemberben a prototípus erőforrás köré a japán CUSTOM WORKS ZON által épített motor mutatkozott be a Yokohama Hot Rod Shown. A „Departed” az esemény legrangosabb díját, a „Best of Show Motorcycle’ elismerést nyerte el, és a motorozás rajongóit klasszikus formáival, modern gyártási technológiáival és részletekbe menő kézi megmunkálásával hódította meg. A második kört a Revival Cycles értelmezése jelentette. A texasi Austinból származó építők a „Revival Birdcage” látványos modellel rukkoltak elő, ami ideális platformot jelentett a nagy boxer blokk bemutatására. A speciális tervezésű titán váz minden szögből akadálytalan betekintést enged a motorra és a meghajtásra. Az amerikai dizájn elsöprő népszerűséget szerzett a múlt havi Handbuilt Show-n is, amelyet Texasban rendeztek meg.

Minőségi részletek kifinomult custom formában.

Színét tekintve a BMW Motorrad Concept R18 igazi klasszikus. A fényezési séma tipikus BMW: a villa és a tank fehér, kézzel festett vonalai a fekete alapszínnel a BMW klasszikus fényezését idézik. A diszkrét sárga/arany árnyalat exkluzív felhangot kölcsönöz a világos dupla vonalaknak, míg a tank és a villák speciális fekete fényezése a legjobb custom stílusnak megfelelően szokatlan mélységekben pompázik, ahogy a Nap fénye a nagy fém részecskékre esik a fényezés különböző rétegeiben. A dombornyomott, egyszemélyes bőrülés stílusa az 1950-es évekre utal. Az újraértelmezett és még kényelmesebben kialakított ülés minőségi dombornyomása tökéletesen illik a purista és minőségi dizájnba. A fényszóró dizájnjának grafikái szintén az 1950-es éveket idézik. Az eredeti üveg elemek klasszikus U alakja ezúttal LED-es elemekként köszön vissza. A részletek mindegyike hozzájárul a koncepciómotor egyedi karakteréhez és kiemeli annak mondanivalóját. A BMW Motorrad Concept R18 a hagyományos és történelmi dizájnnyelvet ötvözi a BMW Motorrad modern funkcionalitásával, egyetlen koherens és következetes egészben. Az exkluzív és stílusos dizájnt kapott lóbőr kabát – amely szintén a kor esztétikumát idézi –, kifejezetten a koncepciómotor bemutatójára, a Concorso d’Eleganza Villa d’Este-re készült. A bőrkabát igen sima felületű, az integrált protektorok pedig szinte láthatatlanok.

A modern idők ellenpontja.

„Számomra egy, a BMW Motorrad Concept R18-hoz hasonló motorkerékpár a motoros közösség egyre fokozódó igényére adott válasz: a technológia helyett a fókusz az egyszerűségen, az eredetiségen és az átláthatóságon van. Szinte romantikus rajongás figyelhető meg a valódi mechanikai mérnöki megoldások iránt. A koncepciómotorral a célunk ezen igény kielégítése, egy analóg kinyilatkoztatás a digitális korban. Gazdag történetünk tele van ikonikus motorkerékpárokkal, amelyek mind azonos dizájnkaraktert képviselnek. Hiszünk abban, hogy ezek ma, a mai technológia mellett is működnek” –mondta Edgar Heinrich lezárásként.

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Astone

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

ALPINESTARS OFF ROAD
MPS RAM MOUNT

Trending