Connect with us

Vezetéstechnika

Biztonságos cordurában motorozni?

Ha olyan a ruha, mintha ránk öntötték volna, akkor talán…de ha nem…

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

A cordura anyagától most elvonatkoztatva, az ilyen jellegű, vitathatatlanul kényelmes és praktikus ruhák legnagyobb veszélyforrását az esetlegesen “elmászkáló” protektorok jelenthetik. Erre érdemes odafigyelni, hiszen “csálé protikkal” a cordura dzseki vagy nadrág csak félmegoldás. Jobb félni, mint megijedni alapon van egy tippünk, hogyan biztosíthatod be magad.

Napközben még gyönyörűen süt a nap, de reggel és este már hűvös, ködös idő fogadhat, mikor motoroddal elindulsz otthonról, vagy éppen hazafelé tartasz. Azt mondani sem kell, hogy a motorozás különleges, minden figyelmet lekötő tevékenység, így ha azzal foglalkozol, hogy a motoros ruhád nyom, szorít, vagy csak a hideg széltől vacogsz, nem tudsz a motor kezelésére és a forgalomra úgy koncentrálni, ahogy bizony kellene.

A bőr és a cordura ruhák közt alapvető különbség, hogy a cordurák akár több rétegből épülhetnek fel, amelyek tetszés szerint ki-, illetve vissza szerelhetőek. Magától értetődik az is, hogy a cordura ruhákban a protektorok nincsenek annyira szorosan a testedhez igazítva, mint egy bőrruhában, így kiemelten fontos, hogy jó helyen legyenek. Mivel egy cordura dzseki sokkal lazább szabású, így lehet, hogy észre sem veszed, hogy a protektor nincs jó helyen, de egy esésnél könnyen elfordulhat – és a lyukas könyököddel hónapokra kivonod magad a forgalomból…

A másik probléma a cordura anyagú ruhák tisztítása. A sokszor lélegző membránnal és ún. impregnáló anyagok felhasználásával készített ruha legnagyobb ellensége a hagyományos mosógép és a mosópor. Ugyanakkor a cordura jobban ki van téve a kosz támadásának, hiszen amikor a bőrruha már régen pihen, a cordurába még javában motorozol, akár vizes, saras időben is. Mindkét problémánkat megoldja a Katayunga, ahol nem csak a bőrruhákat, de a cordura anyagból készült nadrágokat és dzsekiket is méretre igazítják. Természetesen a vízzáró rétegeket is tudják kezelni, valamint a tisztításnál odafigyelnek, hogy a vízzárás mellett az anyagok “lélegző” tulajdonsága se sérüljön. 


Ha elmászik a protektor, az – rosszabb esetben – olyan, mintha ott se lenne – érdemes testre szabatni, hiszen azért veszünk fel motoros ruhát, hogy baj esetén védjen…

Ha esetleg már túl vagy egy esésen, akkor is érdemes felkeresni őket, ahol szakszerűen kijavítják a bukta nyomait, és akár egyedi dizájn elemeket, feliratokat is elhelyeznek a ruhádon.

Az árak igen kedvezőek, így még egy olcsóbb dzsekivel is érdemes felkeresni őket, hogy még a hidegebb időkben is kényelmesen és megfelelő védelemmel tudj motorozni. 


A cordura kabátok tisztítása ugyan könnyebb, mint a bőrruháké, de ahhoz, hogy az anyaga megtartsa a tulajdonságait, érdemes lehet profi segítséget igénybe venni


A Katayunga készítette a MOL Motoros Angyalok kabátjainak díszítéseit is

Forrás: Katayunga

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending