Connect with us
Suzuki

Hírek

Bitti a nagyok között: külföldi interjú

Az Irish Racer magazinban két oldalt szántak Bitter Sanyinak. A vele készült interjút olvashatjátok.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Szöveg: Irish Racer Magazine

Bitter Sándor neve talán kevésbé ismert az utcai versenyzés szerelmeseinek, pedig a magyar motoros komolyan rászolgált a hírnévre az elmúlt évek során. A korábban kétszeres Supersport és Superbike bajnok 2006-ban debütált a TT-n, és azóta folyamatosan javítja a köridejeit, illetve eredményeit.

 A 2009-es TT-n a top harmincban végzett, ráadásul két kategóriában, a Superstockban és a Seniorban is. Sajnos azonban a 2010-re tervezett előrelépés a szigeten nem valósult meg, mivel Sándornak nehéz döntést kellett hoznia: családi okok miatt abbahagyta az egyeztetéseket az indulás feltételeiről.

2006-ban láthattuk debütálni a Távol-Keleti Macau GP-n, az aktuális Endurance Világbajnok csapat, a Yamaha Austria színeiben. Habár mind az R1-es, mind az extrém környezetet nyújtó Guia pálya ismeretlen volt a számára, Sándor az elismerésre méltó 20. helyre hozta be a vasat. 2008-ban tovább növelte utcai versenyekkel kapcsolatos tapasztalatát, amikor először kilátogatott Írországba, az Ulster GP-re. Igaz, esőzés nehezítette a versenyeket, de ez a próbálkozás azért messze volt a sikeres szerepléstől. Habár a nagydarab magyar ismét készen áll, hogy bevegye Dundrod pályáját – visszatér(t), hogy sikeresen teljesítse az utcai versenyek egyik etalonjának számító ír GP-t.


Nem akármilyen megtiszteltetés egy ilyen magazinban két oldalon szerepelni

2010 nem túl rózsás kilátásokkal kezdődött: miután összetűzésbe került a csapatával, versenyzés nélkül otthagyta a Le Mans-i 24 órás versenyt. Még a warm up-ot is félbe kellett szakítani, miután pár szerelőjének hibájából adódóan összeolajozta a pályát, aminek következtében Stephen Thompson el is csúszott. Bár a Penz13 csapat vezetőjével, Rico Penzkofer-rel megmaradt a jó kapcsolat, Sándor nem vállalta a szereplést. Később a viharfelhők eloszlani látszódtak, amikor a hét folyamán megemlítette a csapatnak, hogy mennyire szeretne indulni a NorthWest 200-on. Pár hirtelen telefon és már úton is volt Írország felé! Sándor számára hamarosan létrejött a megállapodás, miszerint – a Penzkofer-ékkel történő szakítás után – Billy Barron BTS nevű alakulatánál fogja húzni a gázt.


Valószínűleg következő Kezdő Motoros Napunkon, a KakucsRingen személyesen is találkozhattok Bittivel!

Az edzésen Sándor Superstock motorjának felrobbant a blokkja, de egy hatalmas szívesség gyanánt sikerült kölcsönkérnie Mar-Train tartalék Suzukiját. Ezzel a géppel Sándor újoncként három, nagyon is tiszeteletre méltó helyezést ért el a villámgyors északi parti pályán – olyan tapasztalt NW200-veteránokat maga mögé utasítva, mint például Paul Cranston és Michael Rutter.

Miután nem sikerült az idei TT-részvétel, Sándor teljes mértékben az Ulster GP-re való visszatérésre koncentrálhatott. Amikor az utazás lehetséges alternatíváit kutatta, Sándor rájött, hogy túl drága lenne 1600 mérföldet utaztatni a motorját Budapesttől Dundrod-ig, így az Ulsterre kölcsönkérte régi barátja, Paul Shoesmith Yamaháját. A Speedfreak Ice Valley Racing színeiben indul a sikeres TT-újonccal, David Johnsonnal az oldalán – az ausztrál most mutatkozik be az Ulster Grand Prix-n.

Június óta Sándor saját Suzukiján visszatért a versenypályákra, a csehországi Brno-ban és a magyar Pannonia Ringen különböző futóműelemeket és motorblokk alkatrészeket tesztel – hogy visszanyerje a formáját, mivel a májusi NorthWest 200 óta nem versenyzett. Habár sosem ment az Ice Valley Yamahájával, Sándornak mégis van tapasztalata a géppel kapcsolatban, ugyanis néhány alkalommal rajthoz állt már ilyennel az Országos Bajnokság Superstock futamain, még 2008-ban. Az Ulster GP után Sándor a novemberi Macau Grand Prix-re való visszatérést tervezgeti. Ezután már a 2011-es szezonra fog összpontosítani, azzal a céllal, hogy az ír nemzeti utcai versenyek mellett részt vegyen legfontosabb nemzetközi megmérettetéseken is. Továbbá 2011-ben a brit bajnokságban is szeretné megvillantani a tehetségét.

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending