Csatlakozz hozzánk

Hírek

Bitter Sanyi elindult az OB-n. Videón az első kör 12 előzéssel!

Bitti odacsapott a hétvégi OB-n egy széria R1-essel. Beszámoló, videó és R1 teszt Sanyitól

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG

Bitti odacsapott a hétvégi OB-n egy széria R1-essel. Beszámoló, videó és R1 teszt Sanyitól

Nem volt jobb dolgom a múlt hét szombaton, kimentem hát a Hungaroringre csorgatni a nyálam. Ezen a hétvégén megint egymás hegyén hátán indultak a különféle versenysorozatok, mint a három OB, a Yamaha R-széria két kategóriája, a női Dunlop Ladies Trophy, meg az Aprilia kupa. A boxok újra dugig voltak bőrruhás egyénekkel, na meg agyonmatricázott, festett versenymotorokkal, melyek szinte kivétel nélkül paplanba bugyolált kerekekkel várták az indulást. Én a Yamahánál vendégeskedtem, most ott éreztem magam a legjobban és az R-szérián szállt csatába a legtübb ismerősöm. Talán egyszer idén én is eljutok oda, hogy induljak, de most megint csak szurkoltam.

Én a többieknek, a többiek meg annak, hogy a meterológusok szavával ellentétben kegyesek legyenek az égiek a hungaroringi néppel. Egyetlen egy valaki volt most Mogyoródon, aki esőért imádkozott, még pedig Bitter Sándor. A nap hőse díjat ezen a napon ő kapja tőlünk, hogy miért is, az jön most. Helyszíni tudósítás szombatról.

9:00

Száraz az idő és a box egyöntetűen boldog. Bitti is, mert lehetőséget kapott a Yamahától, hogy birtokba vegye az egyik R1-est a versenyhétvégére. A tervek szerint indul vele az R-szérián, és ha már így, miért ne menne az OB-n is. Persze széria motorral, különösebb edzés nélkül, ráadásul idegen géppel nem várhatunk komoly eredményt, ámbár mint mindig, Sanyi nagyon szeretné megmutatni, mire képes, ha formában van. Már pedig abban van, hiszen a Man-szigeten is hihetetlen jó eredménnyel zárt. Egy hete beszélgettünk vele erről, azt itt megnézhetitek.

Bitti nem véletlenül teszi össze a kezét az esőért. Nagyon megy neki a vízen motorozás, egész egyszerűen azért, mert sokat edz ilyen körülmények között is. Az OB pénteki edzésén esett és övé is lett a második legjobb idő. Olyan nevek mellett, mint Rizmayer Gábor, Kispataki Viktor és Juhász Dávid, hogy csak az ismertebbeket mondjam, már ez is fantörpikus. Nemsokára viszont kezdődik a második időmérő, immár szárazon. A részünkről annyiban tudtunk segíteni Sanyinak, hogy felragasztottunk egy TesztMotor matricát az R1-re. Figyeljétek meg, ettől lesz gyors.

13:00

Sanyi először ment szárazon az R1-gyel és 1:59 lett a vége, ami a 15. helyre volt elég. Nem ment rosszul, sőt akkorákat döntött, hogy még a bukógomba is elkopott, ami persze le is került róla. Nem rossz ez így elsőre, de valamit elő kell még húzni a kalapból és ezt Bitti is így érzi, viszont érez is magában még pár másodpercet. Széria a motor, de az OB edzés után a versenyképesség miatt előre eggyel kisebb lánckerék került. Túl vagyunk a R-széria edzésén is, ahol már így leáttételezve kvalifikált. 1:58.484-re szűkült az idő ezzel az apró módosítással, de még ez is édeskevés az OB-n. Az első egyébként Rizmayer Gábor lett 1:52.2-vel, 1,1mp-cel megelőzve Juhász Dávidot. Űűridő. Viszont hirtelen nagyon leszakadt az ég, Bittiiiiiii, nőőőőnek az esélyek egy szép eredményre az OB-n!

15:00

Most folyik a 600-as OB. Sokan estek, komoly a verseny. A pálya vizes, de már süt a nap és nem esik. Sanyi motorjára felkerültek a vizes gumik, nem bíz semmit sem a véletlenre, nem valószínű hogy a rajtig felszáradna a pálya. A motorra felszereltünk egy kamerát, fel lesz véve az egész verseny, vagy amennyit a technika engedélyez. Kérdeztem Sanyitól, hogy „ez most neked a legjobb nem? Vizes a pálya, de nem esik.” Azt mondta, neki teljesen mindegy, csak induljanak már. Szerintem az első ötben lesz, de erre ő azt mondta, hogy előbb. Az elsőnél is előbb? :O Úgy legyen…

Bitti első köre a félig vizes pályán. Jó sok előzéssel…
Bitti az új R1-ről

Először is szeretnék köszönetet mondani a Yamahának elsősorban Hirtling Gabi barátomnak és csapatának, hogy biztosítottak számomra versenyzési lehetőséget egy új, 2009-es csontszéria Yamaha R1-el az elmúlt hétvégén rendezett Köztársaság  kupán és a YamahaR1-es kupán is. Ez a lehetőség teljesen váratlanul de a legjobbkor jött. A Man szigeti szereplésem után csak kilátogattam a ringre, hogy szurkoljak a haveroknak, de nagyon bánatos voltam, mert a verseny időpontjában a motorjaimmal Rosivall Ágoston barátom végezte az elengedhetetlenül fontos Cadvell parki teszteket készülvén már a BSB superstockra. Tehát ott álltam a ringen túlsúlyosan, motor nélkül de nagyon szerettem volna motorozni.

Megkérdeztem a Gáborékat, hogy nincs-e lehetőség arra, hogy legalább egy pár kört tudjak menni valamilyen motorral, mindegy, hogy milyen. A válasz igen volt és máris ott találtam magam újra a versenypályán. Az új Yamaha széria állapotban nagyon jól motorozható, hihetetlen, hogy miket meg lehet vele csinálni a kanyarokban, bár a széria futómű a nagy dög testemhez igencsak puhának bizonyult 🙂 Konkrétan az első száraz edzésen az gátolt meg egy igazán gyors kör produkálásához, hogy jobbra is és balra is fordulás közben leértek a bukógombák.

Kicsit trükköztem a futóművel, ami nagyon jó visszajelzéseket adott a motor minden egyes rezdüléséről. Hihetetlen jól lehet vele féktávokon keresztbe csúszkálni, az első fék kifogástalan volt, viszont a széria állapotban a motor ereje a Suzukim után nagyon kevés, illetve más vezetést igényel. Kicsit úgy kell vele menni, mint egy ducati-val. Az alsó fordulatszám tartományban még ok a motor, de amikor várnám a nagy erőt magas fordulaton akkor csak búg és nem nagyon halad. Összességében azt gondolom, hogy egy nagyon jó alapmotor, stockra felkészítve pedig ütőképes a kategóriájában.

Arra nagyon büszke vagyok, hogy az OB-n jó versenyzők és nagyon gyors motorok ellen, esőben a verseny utolsó köréig harmadik tudtam lenni ezzel a széria paripával. Aztán sajnos Kipataki Vikinek bejött a gumi póker és leszorított a dobogóról. Az nagy durranás lett volna, ha sikerül egy széria bolti Yamahával a dobogóra állnom. Az R1 kupát nagyon élveztem, ott már száraz beállításokat használtam, utolsó helyről rajtoltam és megnyertem a versenyt. Természetesen versenyen kívül, így nem zavartam a Yamaha kupa résztvevőit.

Nekem az Ob volt a fontos esőben, ott az első pár körben mindent beleadtam, a Yamaha kupán mivel úgy sem értékeltek, csak egy nagyon jó öröm motorozást csináltam magamnak és arra is figyeltem, hogy sértetlenül tudjam visszaadni a motort a verseny után. Annak azért örülök, hogy kipaccsintottam egy 1.58-as köridőt az örömmotorozás közben.

Úgy érzem nagyon könnyen összehaverkodtunk a motorral, de szerintem ez a haverkodás bárkinek könnyen menne az új R1-sel.

Köszi még egyszer, hogy mehettem!
Bitti11

17:00

Sokan mentek fel a pályára vizes gumikon, de többen a stock mellett döntöttek. Szárad a pálya, ami például a célegyenesben látható a legjobban. Azért a hátsó részeken erősen vizes még az aszfalt, a sikán után még vízátfolyás is van. Sanyi iszonyatosan koncentrál, a Yamaha izgul.

A rajt borzalmasan sikerült, ettől függetlenül nem hittem a szememnek, amikor a kör végén a mínusz kettőben harmadikként láttam elfordulni Bittit. 12 helyet ugrott fel! Ezt a videón is láthatjátok. Előtte Juhász Dávid és Bezzegh István (a boxban csak Tyű) csatázott (egészen a verseny végéig), Kispataki Viktor az elején nem húzta neki annyira, Rizmayer Gábor pedig sajnos rögtön az első kör közepén bukott. 4-5 körön keresztül Bitti végig ott volt az első kettőn, már vártam, hogy mikor szúr be. Aztán –mint utólag megtudtam- direkt lassult, hogy az esőgumik bírják a végét is. Muszáj volt, mert a pálya rohamos tempóban száradt és ez rövid úton kinyírja az abroncsokat.

Azok, akik stock gumival jöttek ki, mint például Kispataki Viktor, folyamatosan gyorsultak. Igaz Viktor kicsit későn kezdett észbe kapni, annyira mindenesetre elég volt a ritmusváltás, hogy felérjen Sanyira és elvegye tőle a harmadik helyet. Így végül Bitti negyedik lett, Viktor és Juhász Dávid előtt, az első pedig a Kawasakis Tyű. Sanyi csalódott volt, szeretett volna dobogóra állni, pedig ez szerintem fantasztikus eredmény. Újra mondanám, hogy számára idegen és széria állapotú motorral művelte mindezt! Le a bukóval előtte. Nem megmondtam, hogy jó ómen lesz a TesztMotor matrica?Ha ti is szeretnétek magatoknak, írjatok, rögtön gyorsultok tőle 1 másodpercet.

A pályás képeket köszönjük Mike Tamásnak!

MPS RAM MOUNT

Comments

comments

Trending