Connect with us
Suzuki

Tesztek

BenZso 2013-as sisakjai. Nyúzópróba a köbön

Abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy idén három új sisakot is tesztelhettem. Egy Nolan N44-et, egy Scorpion EXO2000-et és egy MD Jet Yamaha fejvédőt…

Published

on

benzso 2013-as sisakjai gallery
ULTRABOLT
RST AIRBAG

2009-ben volt utoljára új sisakom egy Shoei X-Spirit személyében, idén pedig úgy hozta az élet, hogy mindjárt 3 db is hozzám került. Az én választásom idén a Nolan N44-re esett, mert mivel többfunkciós fejvédő így abban szinte az összes tesztet meg tudom csinálni, kivéve a HP4 és az afféle sportmotorokat amelyekből manapság azért nem sok jut mifelénk…
Tehát ez adott volt, hiszen már tavasszal kiválasztottam, aztán valamikor nyár elejére jött meg az a szállítmány amelyben a kiválasztott láthatósági (tesztmotoros) szín és a méret is stimmelt, amely ebben az esetben XS-es lett. Ezért is fontos mindig üzletben sisakot vásárolni, mert a Neten én biztos S-est választottam volna, mert eddig szinte mindig az volt a jó méret.
No most már ez nem működik… Valamiért minden gyártónál mást jelent az 56 cm. Ha már a méretnél tartunk, akkor megírom azt is, hogy a Momoból S-es, a Scorpionból pedig M-es lett jó a fejemre.

Rendhagyó módon alább képaláírásokon írom le az eddig szerzett tapasztalataimat róluk, amelyeket akár kinagyítva is végignézhettek a jobboldali képgalériára kattintotok.

  Nolan N44  

A Nolan lexanból készítette a héjat, amely elég biztonságot nyújt, teljesíti az összes szabvány előírást a sisak úgy, hogy közben leszerelhető állvédővel rendelkezik. Ilyen nem nagyon van a többi gyártónál, de engem nem ez a része fogott meg mert egyszer sem vettem le az állvédőjét. Én jobban szeretem azt érezni ha bármi történik, akkor megmarad a fogsorom a helyén és nem kell utánpótlásról gondoskodnom. Egyébként jó ötlet és biztos van aki csak így használja állvédő nélkül. Nekem legjobban a plexi leszerelése és a kis sild felhelyezése után tetszett a legjobban. Ilyenkor ha csak a városban közlekedtem, akkor a saját napszemüvegével, városon kívül pedig egy motocross szemüveggel használtam.
A gyári videón az egész Nolan története mellett az is megfigyelhető hogy mit tud ez a Crossovernek titulált sisak.

Ez az a sisak amely szinte mindenféle motorra használható. Kissé nehéz, ezért egyedül behajolt tartást követelő speed motorokra nem ajánlanám, amelyeken egyébként is elég bután néz ki… mondjuk én a HP4-el is ebben közlekedtem, amikor csak lehetett. Sőt ezt használtam a szezon 80%-ában annyira megszerettem.

Alapára 72.500 Ft az Euromotornál amelyre rájön még az N-COM kihangosító, ami minden pénzt megér és a pinlock amit kár, hogy nem adnak hozzá szériában, mert anélkül használhatatlan annyira párásodik. Ebben az UV színben 92.500 Ft, a hozzávaló N-Com pedig 49.500 Ft.

Kissé furcsa a forma, de nekem elhihetitek, hogy a variálhatóság sokkal fontosabb szempont ennél. Nekem meg amúgy is tetszik, hogy ilyen nyújtott az eleje
Mivel beköszöntött a hideg idő, előkerült a szériatartozék szélvédő plexi is, amely lenyúlik egészen az állvédő aljáig, de csak pinlockkal együtt használható, annyira párásodik

Tölteni elég hetente egyszer, úgy, hogy napi 3-4 órát be van kapcsolva a kihangosító. A töltésről micro USB kábellel lehet gondoskodni, de nem fér be a csatlakozó aljzatba csak az eredeti kábel, így figyelni kell rá, hogy otthon ne maradjon ha hosszabb túrára megyünk.
N-Com Edisün :) … amiért idén ezt a sisakot hordtam a legtöbbet
Nagyon igényes az N44 belső kialakítása/kárpitozása. Ha kézbe vesszük és kicsit megnyomkodjik akkor a nyekergő hang már nem tetszik ennyire…

A napszemüveget ezzel a mechanizmussal lehet mozgatni. A hosszú sínen lévő kar előretolásával lehet lenyitni, a gomb megnyomásával pedig visszaugrik a sisak homlokánál kialakított üregbe
Ahol a GoPro dolgozik menet közben. Én itt a sisak oldalán szeretem legjobban használi a kamerát, mert szerintem itt a legjobb a képe.
Nyolc alapfényezéssel, két láthatósági fényezéssel és három dekorfényezéssel vásárolható meg, 81.000 és 89.500 forint közötti áron
Az N44 az N-Com kihangosító miatt többet nyom a mérlegen, mint ami meg van adva gyárilag. 1465 gramm helyett 1561 lett lemérve. Lehet, hogy a bögöly is emelte a súlyát, de a a plusz majdnem 100 gramm egy kihangosítóval és egy lakótársal együtt egyáltalán nem sok.
  SCORPION EXO 2000  

A Scorpion sisak úgy jött a Superzoneból, mint derült égből a villámcsapás. Meglepett, hogy ilyen még van?! Tomi egyszer csak megjelent az irodában, hogy ezt küldték az üzletből. Ez kb augusztusban lehetett, így nem teljes szezon használtam, de a tapasztalatok azért gyűltek rendesen. Használtam robogón, MT-09-en és még túramotoron is. Az ötrétegű üvegszál erősítésű kompozit héjjú sisak legjobb tulajdonsága a szellőzés, amely melegben igencsak jól jött, de ez nem csoda hiszen erre is van tervezve. A plexi mechanikája ellipszis pályán működik, így amikor lecsukjuk a plexit csak rányomódik a gumicsíkra nem nyomja félre. A gyári videón jól látszik mennyi mindent tud az újdonság:

Versenypályán a MotoGP-ben Bautista népszerűsíti a márkát, az Endurance VB-n pedig minden negyedik sisak ilyen volt. Mondjuk meg is értem mert súlyban, minőségben, védelemben tudja amit a nagy nevű gyártók fullos sisakjai is tudnak, de árban azért jóval kedvezőbben. Ez a típus 120.000 Ft a Superzone-ban úgy, hogy kapsz hozzá egy igényes sisakzsákot, de olyat amilyet a többieknél még sosem láttam, egy sötét plexit(!) amit máshol 15-20.000 ft-ért kell külön megvenned és egy Pinlockot is ami máshol szintén külön fizetős. Ugye értitek, hogy miről beszélek.
Az pedig, hogy mi a különbség az EXO 1000-hez képest leírhatatlan, olyan mintha kicserélték volna az egész tervezőgárdát ennél a típusnál.
Ha valaki versenysisakot szeretne ezt nagyon tudom ajánlani!

Új korában…

Akár teljesen be is lehet zárni a plexit és résnyire is nyitva lehet a kis kar elforgatásának a segítségével. Alapállásban teljesen becsukódik a plexi
A jól bevált dupla D gyűrűs megoldás, ami rendkívül szépre sikerült. Nem hiába, az apró részletek is nagyon sokat számítanak. Az arcpárnák egy mozdulattal kivehetőek, bárcsak tudnák ezt a mentősök is, ha ilyennel találkoznak, nem kell rángatni a sérült fejét, hanem könnyedén levehető a sisak ezek eltávolításával. A felfújható alsórész pedig a szélzaj csökkentésében játszik főszerepet, de azért azt elárulom, hogy nagy csodák nincsenek. Fölfújva is hangos marad a sisak, de a teljes csend egy versenysisaktól nem is várható el szerintem.
Az EXO2000 belsejének a kialakításakor figyeltek még arra is, hogy a szemüveg is elférjen. Viszont az arcpárna rendkívül magas és nagyon szoros, ezért elsőre furcsa viselni a sisakot, de a védelem így maximális.
Huzatgyár… A sisak tetején lévő szellőzőknek köszönhetően még a legnagyobb hőségben sem főtt a fejem a Scorpionban. Igazi versenyre tervezett szellőzés amely utcán is nagyon jól tud jönni a hőségben. Most hogy már hidegebb van most érzem csak igazán, hogy mennyire jól bevezeti a levegőt, még a füleim körül is huzat van, pedig teljesen körül van párnázva. Zseniálisan oldották meg ezt a feladatot és ahhoz képest nem is olyan hangos. Persze nem egy halk sisak, de amire ki van fejlesztve arra első osztályú. Mondom ezt Arai RX7 és Shoei X Spirit sisakjaim használata után
A kidomborított logót elég nehéz megpucolni a bogaraktól de azért amint látjátok nem lehetetlen küldetés
Egyénre szabva a design…
Mike Tomi kezelés után
A régi Araim emlékére majdnem ugyanazt a designt kapta a Scorpion is, csak most nem fényeztettem, hanem csak matricáztattam ami miatt sokkal jobban kell figyelnem amikor a zsákjába teszem, nehogy beleakadjon a matrica szélébe.
Ha ezt a sisakot látjátok előttetek, nyogodtan állítsatok meg és megmutatom nektek az egészet…
Kicsit kevesebb a súlya, mint amit megadnak gyári értéknek. Pontosan 1204 gramm 1350 helyett, amely érződik is menet közben. A nyakizmokat egyáltalán nem veszi igénybe.
  MD Jet Helmet Speedblock Yamaha  

A Yamaha Importőrétől pedig két db MOMO Design sisakot kaptunk, egyet Tomi az X-Max 400 teszthez egyet pedig én nyertem az X-Max 250 teszthez. Mondhatom örültem is nagyon a kis trendi kupaknak, mert már rég vágytam egy ilyen városi sisakra a robogómhoz. Ami a legjobb benne, hogy a napszemüveg elég mélyre lejön és nem kavar mögötte a menetszél, de az arcomat mégis simogatja. A plexitartó igazi szénszál is a felerősítésénél található Yamaha logo is pazar látványt nyújt.
Igazi gyöngyszem és ha a kidolgozását szemügyre vesszük az is első osztályú és minőségérzetet kelt. Mondjuk nem olcsó 80.000 Ft fölött van az ára, de ez egy mindenképp különleges darab, hiszen csak a Yamahának gyártották, külön nem vásárolható csak a Yamaha kereskedésekben.
A Sisak héja ABS-ből készült, tehát nem kompozit sisak, de nem is nagy sebességre van tervezve így megfelel akár még egy Café Racerhez is.

Igazi robogós álomsisak
Ami karbonnak látszik az nem csak érzéki csalódás, hanem tényleg az is.
MOMO Design
A Momo csatja is remekül működik és a belső kialakítása is nagyon igényes. A Yamaha logója pedig csak hab a tortán
Nagyon igényes kidolgozása van a Momo sisaknak ami a képen is megfigyelhető
Kedvenceim… És tényleg mindet használtam, de legtöbbet a Nolan volt rajtam a sokoldalúsága és a kihangosító miatt.

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending