Csatlakozz hozzánk

Hírek

Ben Spies az év újonca

…és a legjobb privát versenyző is egyben a 2010-es MotoGP szezonban

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Forrás: MotoGPhírek.hu

A MotoGP királykategóriájában a 2009-es Superbike világbajnok, Ben Spies szerezte meg “Az év újonca” címet, így az amerikai biztosan ott lesz a szezonzáró viadalt követő ünnepélyes díjkiosztón.

Az újoncok idei teljesítményét és eredményeit látva, kétség sem fér ahhoz, hogy Ben Spies érdemelte ki a királykategóriában “Az év újonca” címet, pláne, ha a bajnoki pontverseny jelenlegi állására nézünk. Az amerikai versenyző nem csak a legjobb „zöldfülű”, de a szatellit csapatok versenyezői közül is ő viszi a prímet, így a valenciai díjkiosztón immáron biztosan két trófeát vehet majd át.

A 2009-es Superbike világbajnok jelen pillanatban a összetettbeli hatodik helyen áll 163 ponttal, mindössze tizenhárom egységgel az ötödik pozíciót birtokló Andrea Dovizioso mögött, tehát még az sem kizárt, hogy Spies képes lesz a top5-ben zárni első teljes MotoGP szezonját. Természetesen azért “Az év újonca” címért folytatott küzdelmet illetően nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyes versenyzők technikai hátterét. Mondjuk mindezt azért, mivel tulajdonképpen már az év elején sejteni lehetett, hogy például Bautistának vagy Barberának sem lesz esélye arra, hogy ő legyen a legjobb „rookie”, hiszen az Aspar Team teljesen tapasztalatlan a királykategóriát illetően, a Suzuki pedig egyszerűen még az erősebb szatellit csapatokkal is alig-alig bír el. Ezen felül a Pramac Racing (Aleix Espargaro), illetve az Interwetten Honda (Hiroshi Aoyama) sem az a világverő alakulat, szóval a kör egyértelműen Simoncellire és Spies-re szűkült.


A “Könyök Kölyök” abszolút megérdemelten kapja meg mindkét elismerést

Simoncellinek ugye “elvileg”, nagyjából hasonló motorja van, mint a gyári csapatban versenyző Doviziosonak és Pedrosának, Spies pedig „szintén elvileg” egy, a tavalyi modelltől nem sokban különböző szatellit motort hajt. Ez alapján tehát “elvileg” Spies egy gyengébb motorral tudott felülkerekedni legfőbb ellenfelén, bár jelen esetben tulajdonképpen nézőpont kérdése, hogy melyik motor számít erősnek és melyik gyengének. Elég egyértelműnek tűnik ugyanis, hogy Simoncelli motorjának nem sok köze van a gyári gépekhez, illetve, hogy Spies motorja talán valamivel többet rejt, mint egy egyszerű privát Yamaha, pláne azóta, hogy bejelentették, hogy a „Könyök Kölyök” jövőre már a hangvillások gyári csapatában fog szerepelni. Mindettől függetlenül az eredmények magukért beszélnek, vagyis hogy Spies idén már kétszer állhatott fel a dobogóra, valamint az időmérők során háromszor kvalifikálta magát az első sorba, ebből pedig egyszer képes volt megszerezni a pole pozíciót. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor mindenképpen meg kell említeni, hogy ha a 2009-es Superbike világbajnok a szezon hátralévő két futamán legalább huszonhét pontot szerezne, akkor pontosan ugyanannyi egységgel (190) zárná újonc szezonját, mint 2008-ban Jorge Lorenzo.

Comments

comments

Trending