Csatlakozz hozzánk

Hírek

BalatonRing friss

Rajt után az első körben a Balatonring, befutó júliusban

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Rajt után az első körben a Balatonring, befutó júliusban

Gázvezeték kiváltás, csatornázás, szennyvíztelep építés, most pedig a földmunka. Rövid összegzése az eddigi sávolyi munkáknak, melyek a MotoGP pálya építését viszik előre.

Bár a banki hitelszerződésre még nem került pont, a spanyol befektető saját költségén elindította a munkagépeket. A sávolyi sajtótájékoztatón Javier Garcia Pardo, a Sedesa Obras Y Servicios Magyarország spanyol projektmenedzsere arról számolt be, hogy a szennyvízcsatornázással végeztek, a tisztító telep építése a felénél tart, várhatóan november végén lesz kész. A földmunka is ütem szerint halad, már jól körvonalazódik a MotoGP pálya. A kőszórást is erre az évre tervezték be.

“Július végére el kell készülni a pályával. Ez nagyon fontos határidő, mert kisebb kategóriájú versenyekkel már tesztelni kell a szeptemberi Magyar Nagydíj előtt a pályát” – tette hozzá a projektmenedzser. A területen több mint ötven munkagép dolgozik, félmillió köbméter föld megmozgatásáról lehet beszélni, napi tizenháromezer köbméteres átlaggal. A sajtótájékoztató apropója most a szennyvízcsatorna-hálózat átadása volt. Javier Garcia Pardo kitért arra is, hogy a Balatonringen nem csak pályaépítésről van szó, közművesítés és más építkezés is kapcsolódik hozzá. Bobek József polgármester hangsúlyozta: az országban egyedülálló, hogy a rákötésért nem kell fizetnie a lakosoknak, mert a befektetők finanszírozzák. A szennyvíztisztító telep pedig nemcsak Sávoly és a MotoGP pálya, hanem a környező falvak szennyvízét is kezeli. A faluban mind a kétszáz ingatlantulajdonos él a rákötés lehetőségével.

“A csatornáért már mindenképp megérte” – mondta a faluban Herceg Imre. A MotoGP pályáról annyit szólt: bízik benne, mert mindenki azt mondja, elkészül. Mások a pénztárcaapasztó kőszórást tartják vízválasztónak, ha az meglesz, nincs visszaút.
“Magyarok vagyunk, a kétkedés a vérünkben van” – hangzik egy sietős vélemény. Gazda Tibor szerint: ha van pénz, nincs gond. Neki nincs kétsége a beruházás megvalósulásáról. “Siófoki vagyok, az édesanyám lakik Sávolyon” – folytatta. – “A családi házának most majdnem annyi az értéke, mint egy siófokié. A sávolyi családoknak munkát is jelent az építkezés. Azt beszélik: aki akar, dolgozhat.” “Az édesapámnak és a bátyámnak is sikerült munkához jutnia. Napi öt-ötezer forintot kaptak, ami szerintem jó fizetés” – mondta Bogdán Ildikó. – “Fát irtottak, tisztították a területet a gépek előtt. Most éppen szünet van, de hamarosan újra dolgozhatnak.”

Jövőre Magyar Nagydíj

Jövőre a tizennyolc futamos gyorsasági motoros világbajnokság tizennegyedik állomása lesz a sávolyi Balatonring. A nemzetközi versenynaptár szerint 2010 szeptember 19-én rendezik meg a Magyar Nagydíjat. Ennek teljesítésére a spanyol beruházó, a Sedesa idén július végén döntött úgy: nem vár tovább a kilencvenmillió eurós sávolyi beruházás felére kért hitelre, hanem saját kockázatára belevág.

DennyM: Egyébként épp tegnap volt a híradóban, hogy az állam 16 milliárdos kezességet vállalt a hitelre, így a kivitelezők napokon belül megkaphatják az összeget. Tehát tényleg nincs visszaút.

A BalatonRing virtuális bejárása

Comments

comments

Trending