Connect with us
Suzuki

Blog

Babonák a MotoGP-ben

A sportban a fizikai edzések mellett a mentális felkészítésnek is nagyon fontos szerepe van, sokak szerint a megfelelő önbizalom, illetve a győzelembe vetett hit nélkül nem is érdemes kigurulni a pályára. Nem meglepő, hogy a motorsport világában rengeteg különböző babonáról hallani.

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

A babona azt az illúziót kelti bennünk, hogy irányítjuk az irányíthatatlant. Stevie Wonder énekelt erről, Shakespeare írt róla, a filmkészítők pedig kifejezetten erre mennek rá.

A MotoGP-ben gyakran láthatunk mindenfélét ezekből a különös szokásokból és bizarr rituálékból, amelyek ebből a hitből születtek, legyenek ezek akár, számok, fényképek, szerencsehozó tárgyak, ételek, italok, és sok más hétköznapi tevékenység, amely a balszerencsét megakadályozhatja.

Mindezt lehet tovább is fokozni, például Takazumi Tatayama japán versenyzőnek saját varázslója is volt.

Valentino Rossi űzi a leghíresebb rítust a modern motoros korszak kezdete óta.  Sportolok, és nézők milliói láthatják, ahogy a kilencszeres világbajnok a motor jobboldalánál a lábtartóba kapaszkodva guggol.

Rossi rutinja – legalábbis amit a közönség lát belőle – akkor kezdődik, amikor a motorjához közelít, megáll, előrehajolt, és megfogja a csizmáját. Kezével megsimogatja a térkoptatót, majd újra kiegyenesedik és a motorhoz lép, leguggol és megfogja a lábtartót.
Rossi aztán elhagyja a boxutcát, a bőrruhán keresztül megcsípi az alsónadrágját és egy diszkrét mozdulattal meghúzza.
Mikor arra vár, hogy a startlámpák elsötétedjenek, többször ellenőrzi a sisakját és a kesztyűje tépőzárját.

Mikor arra vár, hogy a startlámpák elsötétedjenek, többször ellenőrzi a sisakját

Van aki csak azért tesz dolgokat, hogy valahogy kitöltse a várakozási időt és csökkentse a feszültséget, majd észrevétlenül a későbbiekben már rituálé lesz belőle.

„Határozottan Valentino a legbabonásabb az összes versenyző közül. – jegyezte meg Ben Spies exmotorversenyző – Az a legfurcsább mikor a golyóit igazítja, vagy ahogy az alsónadrágját huzigálja amikor elhagyja a boxot.” :D

Az a legfurcsább mikor a golyóit igazítja, vagy ahogy az alsónadrágját huzigálja amikor elhagyja a boxot

Két lehetséges okot tudnak elképzelni az emberek (akik nem tudják, hogy ez a babonája része) amiért ezt csinálja:
-Mivel mindenki őt nézi, így provokálja őket.
-Mivel minden alkalommal a bőrruha alatt lévő alsónadrágot a fenekéből kell kihúzni, valószínűleg nem jó méret van rajta. Rossi 20 éve nem tudott normális alsónadrágot venni?

Kenny Roberts motorversenyző mindig gúnyolódott az ilyen bohóckodásokon: „Ez mind csak addig néz ki jól míg nyersz. Ha mindnek hétvégén az 5. lennél, biztosan mindenki kinevetne.”

Colin Edwards, exversenyző nem nevezné bohócnak az olaszt. „Ez egyszerűen hozzátartozik az úthoz, míg odaér a motorhoz. – mondta – Az egyetlen dolog, amihez ezt hasonlíthatom az a golfozás. Odaállsz a labdához, megfelelő pozícióba helyezed a lábad, rendesen megmarkolod az ütőt, előbb meglengeted, majd utána vágsz oda. Nekem ez gyakorlatilag ugyanaz.”

Colin Edwards

A rutin persze az idő múlásával változhat, például: ha az egyik hétvégén öklözöl (kézfogás) a szerelőddel, és utána két napig csúcsformában leszel, a következő hétvégén biztosan keresni fogod a szerelődet.

„2002-ben volt egy nagy sikerszériám.  Amikor felültem a motorra addig az egyik szerelőm tartotta. Felnéztem rá, kacsintottam egyet, majd ő vissza. Ez az ő rutinja volt, nem az enyém. Sose fogom elfelejteni az utolsó versenyemet” – emlékszik vissza Edwards –  „A Világbajnokságért álltunk harcba. Piszkosul koncentráltam és a gondolataim legalább 10 perccel előrébb jártak. Felültem a motorra és a szerelőm rám nézett. Hirtelen nem értettem „MOST MI VAN?!”, aztán leesett, tényleg, majdnem elfelejtettem. Rákacsintottam, majd ő is vissza. Később mondta, hogy nem engedett volna ki a versenyre, ha ez nem történik meg. Sok olyan eset van, amit spirituális okokra hivatkozva csinálnunk, és van olyan is, ami csak úgy kialakult az életében.”

Ben Spies

Spies például ugyanazokat a dolgokat ismételgette, ugyanazt ette és itta minden verseny előtt, és mindig csak baloldalról ült fel a motorra, még akkor is, ha épp a jobb oldalán állt. Inkább körbement és balról ült fel. „Mindezt nem babonából kezdtem el, hanem egy térdsérülés miatt.”
Bőrruhája például annyira feszes volt mindig, mintha azt ráfestették volna a testére. „Az Alpinestars ott helyben állított a feszességen, ha akár 1kg-ot is veszítettem”– mondta.
„Tényleg elviselhetetlen voltam akkor, de ez nem babona volt. Ez csak arról szólt, hogy a ruhámat pontosan szerettem hordani.”

Kevin Schwantz

Kevin Schwantz nem hisz a babonákban. „Szerintem nem léteztek kivételes napok,” – mondta 93-as világbajnok  – „illetve olyan rituálék sem, amik bármilyen hatással lennének egy versenyre.”
Egyszer úgy érezte, hogy az alsónemű ami rajta volt szerencsét hozott, de a következő versenyen elesett, így arra a következtetésre jutott, hogy az effajta ötletet el kell vetni.

Abban az évben, amikor megnyerte a VB címet, mindig csak balról ült fel a gépre. Mindig ez járt a fejében: „Csak egy oldalról ülhetsz fel egy lóra.” Ez volt az egyetlen alkalom a karrierje alatt, amikor ennek jelentőséget tulajdonított.

Colin Edwards

Edwards követte Schwantz példáját. „Olvastam valahol, hogy a Schwantz csakis balról ül fel a motorra, ezért én is így tettem. Ő volt a mi amerikai hősünk, így azt gondoltam, hogy ha neki bejött, akkor nekem is meg kell próbálni, nem számított milyen irányban áll a motor.”
Aztán nevetve azt is bevallotta, hogy az ő nyilvános babonájához a bőrruhája is hozzátartozott. „Tartottam attól, hogy a makulátlan új ruhámat egy esés során karcolja össze az aszfalt. Ezért mindig kimentem a garázs elé, lefeküdtem, forgolódtam és kapott pár karcot. Ezután úgy éreztem minden rendben van.” Hogy mikor kezdődött ez a rituálé nála nem emlékszik, de azt tudja, hogy az AMA, a World Superbike, és a GP versenyein egy alkalmat sem hagyott ki.

Edward úgy véli, hogy az ilyen rögeszmék pozitív hatással lehetnek a sikerre. „Ha ez nincs meg, bármi is ez, nem lehetsz igazi motorversenyző”- állítja – „Nem lesz benned annyi ambíció, hogy igazán vágyj rá, és elérd, amit célodnak kitűztél.” Birtokolnod kell ezt a bizonyos furcsa dolgot.

De igazából mi is az a babona?
A babona a világ mágikus szemléletéből fakadó hitet, vagy erre épülő tevékenységet jelent, ami összefüggést tulajdonít bizonyos dolgokkal, az események mozgatójaként természetfölötti erőknek képzelve.
Groucho Marx, amerikai humorista és színész egyszer megjegyezte: „Ha egy fekete macska átkel előtted az úton, akkor az azt jelenti, hogy az állat megy valahova.“
Sokan írnak a babonás hit és magatartás közötti kapcsolatról, egyesek szerint ez egy rögeszmés-kényszeres rendellenesség.

Colin Edwards és Valentino Rossi

„Nem kell ezen csodálkozni, mi is csak néhány örült vagyunk”- nevetett ezen Edwards.

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

INSTAGRAM

MPS AIRFORM
caballero

Trending