Csatlakozz hozzánk

Hírek

Az első sornégyes

Exkluzív motornak számított a maga korában az első soros négyhengeres motorkerékpár

Közzétéve

ekkor

ISSIMO
GRINGO Kicsi
MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

Szerinted melyik volt az első sornégyes motor? Legtöbbünknek halvány fogalma sincsen, a jól értesültek rövid gondolkodás után rávágják: a CB750. Tévedés. A negyven évvel ezelőtt megjelent korszakalkotó Honda unokája, sőt dédunokája lehetne az elsőnek, amely megvan 100 éves, és egy mára eltűnt, és teljesen ismeretlen gyártó terméke. A Pierce Four nem japán, nem amerikai, nem olasz, de még csak nem is német, hanem belga.

 

A Pierce Fourt 1913-ig gyártották, de magas ára miatt nem volt túl kelendő

A XX. század elején a motorok legtöbbje gyenge, a kerékpárokéhoz hasonló vázzal készült egy- vagy kéthengeres volt. Ebben az érában készítette a Pierce első négyhengeresét, azzal a céllal, hogy egy exkluzív, különleges járművet hozzanak létre. A motor szíve egy 700 cm3-es négyhengeres, amit vaskos fémcsövek fogtak közre. Szükség is volt rájuk, hiszen a hosszában beépített blokk teljesítménye az átlagosnál nagyobb volt, a 84 kilós motor akár 100-zal is tudott száguldani. A meghajtást zártan futó kardántengellyel oldották meg, a megállást viszont a kontrafékre bízták.


A vízszintes vázrész az üzemanyagtartály, a blokk előtti rész az olajé

Az első évjáraton sem kuplung, sem váltó nem volt, a tekerés után a beröffenő motor fixen hajtott. Ezt 1910-re módosították, onnantól kétsebességes váltó és többtárcsás kuplung járt hozzá. Különlegesség az első villa, amely már akkor pneumatikusan csillapított rugózást kapott. A Pierce Four nem csak a technikai szintet, hanem a minőséget is új szintre emelte, minden kunkurensénél megbízhatóbb és strapabíróbb volt. Talán ez az egyik oka annak, hogy a százéves csúcsmotorból mai napig 15 darabot tartanak számon múzeumokban és magángyűjteményekben.


A konstrukció pozitív mellékhatása, hogy a motor vibrációmentesen járt

MPS ALPINESTARS 2017

Comments

comments

Trending