Csatlakozz hozzánk

Blog

Az út, melyet az óceán hullámai nyaldosnak

Belevágnál ebbe a kalandba?

Közzétéve

ekkor

Sportster
MAI Kótyavetye

Norvégiában évszázadokon keresztül nagy jelentőséggel bírt az óceán mint közlekedési eszköz, kiemelkedő fontossággal az ipari ágazatoknak, az idegenforgalmi és szabadidős tevékenységeknek, de legfőképpen a halászati ágazat számára volt jelentős már generációk óta.

Hogy a Norvégia déli részén található szigetvilágot összekössék, és ezúttal ne csak a szeszélyes óceánra kelljen hagyatkozniuk a huszadik század elején egy vasútvonalat terveztek ide, de a projekt végül mellékvágányra futott. Később az ötletet újra felvetették de akkor már sokkal célszerűbb megoldással, a mostani úttal. A híres Atlanterhavsveien, azaz Atlanti út, a norvég fjordvidék két fontos városát, Molde-t és Kristiansund-ot köti össze, és 8274 méter hosszú szakaszon Averoy szigetét a kontinensen található Eidével. Ez a mérnöki csoda teszi lehetővé, hogy hídjain keresztül szigetről szigetre kalandozzunk az óceánon át ezen a páratlanul csodás, kígyózó úton. Az „út az óceánban” építése 12 éven át tartott, mindez idő alatt 12 borzalmas hurrikánt élt túl. Kivitelezése 122 norvég koronába került. Az út a kulturális örökség része lett, és egyike a 18 Nemzeti Útvonalnak. 2005-ben az „Évszázad mérnöki teljesítménye” címével is megtisztelték.

Ez a modern konstrukció 1989 júliusában adta át magát a szeszélyes hullámoknak, és a rajta áthaladó kerekeknek. 1999-ig használóinak még fizetni kellett érte, hogy megtérüljön a beleinvesztált vagyon egy része. Az utat részben lakott, vagy kisebb szigetekre és sziklacsoportokra építették, emelkedési szöge 8 fokos, szélessége hat és fél méter. Több gát, viadukt és 8 hídnak ad otthont, ezek közül a Storseisundet-híd a leghíresebb, ami az Atlanti óceánon található leghosszabb és legmagasabb híd ez vált az út szimbólumává.

Ez a viszonylag rövid út egyáltalán nem szűkölködik a gyönyörű látnivalókban. A 8 kilométeres utazás alatt megtekinthetjük az ország leglenyűgözőbb természeti adottságait és tájait, ráadásul egy kiváló minőségű úton. Idelátogatni egy csodálatos utazás bárki számára, akár motorral, vagy bármi mással vág neki.

Nordkapp Csaba fényképe

Olyan érzés rajta vezeti, mintha az ember a tengeren hintázna, erre a hullámvasút érzésre ráerősítenek a kanyargós hidak melyek az óceán felett átkúszva látszólag kihívják maguk ellen a sorsot. Ha háborgósra veszi arcát az időjárás, jobb ha esőruhában mész végig rajta, mert párszor pofon vághatnak a hullámok.

Kanyarvadászoknak nem ez a megfelelő célpont, de túracélpontnak kiváló. Nem csak az út egyedülálló szépsége ejti rabul az ember szívét, hanem a temérdek látnivaló, a káprázatos környezet és a lélegzetállító nyugalom, ami feltölti itt az embert.

Ha idetévednél, pár tipp a környék látnivalóiról:

-Askevagen: Pazar kilátás tárul itt elénk időjárástól függetlenül 360 fokos panorámában.

-Kjeksa: Csodálatos kilátópont egy Bud nevezetű halászfalú közelében.
-Geitoya: Az egész hídcsoportot lefényképezhetjük innen, felsétálhatunk a dombtetőre és le egészen a vízig. Horgászni a híd alatt lehet.
-Eldhusoya: Kellemes, könnyű túraútvonal, páratlan körutazást lehet itt tenni a sziget körül fel a hegyre. Egyedülálló kilátásban lehet gyönyörködni, és a séta minden korosztály számára alkalmas. Itt található még festői környezetben a legnagyobb pihenőövezet az Atlanti óceán mentén.

-Myrbaerholmbrua: Ez egy mindkét oldalán horgászásra kialakított híd, ahol makréla, vagy tőkehal is akadhat a horgunkra. Ha éppen nincs nálad horgászfelszerelés, a közelben bérelhető.

-Haga: A Vevang tengerparti ösvényen haladva Jan Freuchen kőfaragó művész márványszobrait lehet megtekinteni.
-Kvernes fatemplom: A templomot 1300-an építették és a mai napig a környék vallási és kulturális életének központja. Hihetetlenül szép kilátás nyílik a Kvernesfjord és Freifjord tájaira. A templom közelében egy múzeum is található, oda is érdemes betérni.

-Bremsnes barlang: Norvégia legnagyobb barlangja, ahol 10 ezer éves Fosna kultúra maradványaira bukkantak a régészek. Azt feltételezik, hogy hajótöröttek és törvényen kívüliek hajlékául szolgált.

-Old Kernes Rural múzeum: A múzeumban a 18-19-dik században élő emberek, főleg halászok életét mutatják be, és megtekinthető, hogy hogyan nézett ki egy korabeli halászkunyhó.

A horgászat kedvelőinek a táj maga a paradicsom, és a búvárkodás is bőven tartogat felfedezni valót a csodásan tiszta óceánban. Egyes partszakaszokon pedig az állandó szél borzolta hullámoknak köszönhetően a szörfözés élvezetének lehet hódolni. Lehet itt kempingezni, fürdeni, kajakozni, vitorlázni, a környéken bringázni, különleges sajtokat, joghurtokat kóstolgatni, vagy vásárolni a Derinngarden farmon, madarakat, fókát lesni. Télen síelni a környező hatalmas hegyeken, vagy nyáron a hegymászók sportolhatnak rajta. A nagyobb városokat felfedezhetjük motorral, és hatalmasakat lehet sétálni, csodálni a természet erejét, pihenni, pihenni, pihenni.

Na, neked van kedved végigmotorozni rajta? 🙂

Nordkapp Csaba fényképe

Comments

comments

Kattintson a hozzászóláshoz

Hagyj egy üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Kövess bennünket az Instagramon is!

MPS AIRFORM

Trending