Connect with us

Blog

Az öt legjobb motoros út Európában

Na jó, ennél biztosan sokkal több baromi jó motoros útvonal található az öreg kontinensen, de most ezekből ötöt veszünk elő pár sor erejéig

Published

on

ULTRABOLT
RST AIRBAG

Igen, tudjuk, nem mindig érdemes csak egy jó szakasz miatt több száz kilométert megtenni, ugyanakkor ha már úgyis szerveződik egy hosszabb motoros túra, érdemes az alábbi útvonalakat egyikét beleiktatni.

  • Cat and Fiddle: Peak District, Egyesül Királyság

Kezdjük is a legmesszebb található játékossal, Angilával. Buxton és Macclesfield között található az A357-es út ezen része, ami a Cat and Fiddle becenevet kapta és az angolok közt egyfajta motoros beavatási szertartás, amikor először látogatják meg ezt a szakaszt. Nem mellesleg a rengeteg kanyar mellett gyönyörű a táj és fenséges kilátás nyílik a Peak District nemzeti parkra is. Egy kicsit ezért keserédes a hely, mivel a hivatalos szervek felvették ezt a szakaszt Anglia legveszélyesebb útjai közé, így minden pontján 80 km/h a felső sebességhatár. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy (vagy több) jót gurulni.

  • Strada della Forra: Olaszország, a Garda tó környéke

A Strada della Forra Olaszország egyik legszebb látványosságát is útba ejti, ami nem más, mint a méltán híres Garda tó. Maga az út Tremosine közösségét köti össze Pieve és Vesio tartományaival és nem hinném, hogy sok olyan motoros van köztünk, aki ne hallott volna a környékről. Azt még érdemes megemlíteni, hogy nem a biztonságáról híres az útvonal, így szükség lesz egy kis bátorságra, na meg a gyakran beláthatatlan kanyarok miatt a duda gyakori használatára.

  • Transzfogarasi út, Románia

Ez az egyik legközelebbi úti cél, már ha Kelet Magyarországon olvasod eme irományt. Persze így is jelentős távot kell megtenni, Debrecentől számolva a legendás 7C út a kiválasztott iránytól függően 400-500 kilométeres távot jelent. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy csak Június és Október között lehet felhajtani a Nicolae Ceaușescu által 1970-ben építtetett útra, de ezen időszakon belül sem garantált a jó idő: amikor mi jártunk ott augusztusban, szitáló köd és eső várt minket a csúcson, míg lentebb jó idő volt. Így is megérte, eszméletlen volt a látvány. Ahol az útviszonyok és az út minősége engedi, óvatosan lehet tempózni is, de egyáltalán nem érdemes.

  • Verdon kanyon, Francia ország

Ez a látványos útvonal is egy Nemzeti Park területén található, de szerencsére motorral is bejárható. Legalábbis a számunkra lényeges, aszfaltozott része. Az mondjuk nem árt, ha az embernek nincs tériszonya, mivel egyes szakaszokon 700 méter mély szakadék is előfordul az út mellett. Ahogy a többi helyszínre, úgy erre is igaz, hogy érdemes kora reggel elindulni, ezzel is elkerülve a bóklászó, lassan guruló turista tömegeket.

  • Grossglockner, Ausztria

Ha a transzfogarasi út a Kelet Magyarországi olvasóknak kedvezett, akkor a Grossglocknert a Dunától nyugatra élőknek ajánljuk. A kis híján 50 kilométeres, három tartományt is átívelő, 36 kanyarral tarkított út méltán népszerű az osztrákoknál is, rengeteg motoros jár erre, így itt a kanyarvadászokból is több akad. Az utóbbi években éppen ezért fokozott rendőri jelenlétre is számítani kell, úgyhogy csak óvatosan! Persze egy visszafogottabb túrát is simán megér, már csak a látvány miatt is: legmagasabb pontja az útnak a 2500 méter magas Edelweissspitze, ahonnan pazar kilátás tárul elénk az Osztrák hegyek felé.

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Sportster

Facebook

Suzuki

INSTAGRAM

Trending