Csatlakozz hozzánk
LOTUS TALMA

Blog

Az első (sikertelen) motorkerékpár-ejtőernyősugrás

Érdekes videó 1926-ból

Közzétéve

ekkor

MPS RAM MOUNT
ALPINESTARS OFF ROAD

Mint tudjuk a motorozás akkoriban sokkal veszélyesebb időtöltésnek számított mint manapság, mégis akadtak olyan elvetemült vállalkozók, akik már akkor nem fértek a nadrágjukba és félelmetes mutatványokkal rukkoltak elő – amibe javarészt bele is haltak.

Fred Osborne azzal az eszement ötlettel állt elő, hogy motorral leugrat egy szikláról és közben ejtőernyőjével szépen elrepül a naplementébe. Mivel a videó fekete-fehér, így a naplementéről is lemaradtunk és arról is, hogy az egész mutatvány jól süljön el.

Hogyan is mutatták be akkor?
1926-ban a Los Angeles-i Huntingon Cliffnél, Osborne felveszi az ejtőernyőjét, majd egy kis gyorsítás után lefuttatja a motorkerékpárt egy 200 láb magas szikláról és zuhanás közben kinyitja ejtőernyőjét, és leereszkedik egy fából készült rámpára, ahol úgy néz ki mint egy 12 éves korcsolyázó gyerek. Végül Osborne beszédet mond, hogy minden rendben volt az ugrással, ő is jól van, és boldogan vág bele a következő ugrásába.

Viszont a valóságban nem ez történt. A most bemutatott felvételen nem ez látszik. Motoros jön, jön, jön, az ejtőernyő pedig nem nyílik ki teljesen. Nagy csattanás, robbanás, tűz, az emberek rohannak.
A P. Science havi újság beszámolt róla, hogy egy telefonpózna elszakította ejtőernyőjét, ő lezuhant és az orvosok szerint valószínűleg felépül sérüléseiből. Ő mégis a videó végén elégedetten mondja az előző verzióban elhangzottakat.

1926: a motorcycle jump went WRONG!!

1926 : Motorcycle jump went WRONG!! 😱

Közzétette: Motocross Updates – 2017. december 30.

Hogy miért ferdítették el a végkimenetelt? Jó kérdés. Talán Osborne hírnevéért? Vagy mert nem akarták az amúgy is veszélyes motorozást úgy reklámozni, mintha még veszélyesebb lenne? Talány. Hogy hova lett az akkor bemutatott videó, és miért ez maradt fent, amit állandóan mindenhonnan letiltanak, nem tudni. Mindenestre elég érdekes.

MPS ALPINESTARS 2017
MPS AUTOMAG

Comments

comments

Astone

Facebook

ohropax

INSTAGRAM

Trending