Csatlakozz hozzánk

Ti írtátok

Átírási illeték 2012: érdemes meggondolni…

Miért érdemes hideg időben használt motort venni? Mert olcsóbb! Vagy mégsem?!

Közzétéve

ekkor

RST AIRBAG
MPS RAM MOUNT

Szöveg: grafi

Miért érdemes hideg időben használt motort venni? Erre egyszerű a válasz: mert olcsóbb. Ez így is van, de ha hozzáadjuk a januártól érvénybe lépett átírási illetéket, akkor egyes esetekben sokkoló lehet a különbség…

Lassan vége a télnek, mindenkin jelentkeztek már az elvonási tünetek, tenyere viszket, motorhangról álmodik. Az időjárás már mutatta szép orcáját hétvégén és napközben elég enyhének is tűnik ahhoz, hogy nyeregbe pattanjunk. Egyesek már ébresztgetik a gépeiket, előkerülnek a fűtött garázsból a gondosan letakargatott, lemosott, gépsárkányok. Jó esetben akksijára csepptöltő vigyázott, így várva a tavaszt, hogy kicsit megjáratva, lemosva kerüljön fel a hirdetési oldalakra.

Ilyenkor még kevesen határozzák el magukat vásárlásra, viszont annál több idő van böngészgetni a hirdetéseket és beszerezni egy másik példányt. A téli-tavaszi piac egészen más: míg nyáron a donorjelöltektől hemzseg a piac, a hideg időben az álmodozók és berepülőpilóták helyett a tudatos vásárlók kerülnek elő. Ők már tudják, mit akarnak – elvégre sportmotort nem nyáron érdemes venni. De amiben más ez a tavasz a többitől, az az átírási illeték: januártól nagyon megváltozott minden. Fiatal, erős motort saját névre venni komoly költség. Érdemes jól megfontolni, milyen korú és hány pacival rendelkezik a kiválasztott darab. A lenti táblázatból jól kivehető, hogy az idősebb és kevésbé kihegyezett daraboknál nem sokat változott a költség, persze nem a százalékos arányt nézve.

Átírási illeték a jármű életkorától és a teljesítményétől függően (Ft/kW)

   kW           0-3 év    4-8 év    8+ év      
0-40          600         480         300      
41-80        720         600         480      
81-120      900         720          600      
120-         1200       900          720     

A szezon előtt jelentős kedvezményt is kicsikarhatunk az eladótól, arról nem is beszélve, hogy a tavaszi szezonra való felkészítést is kialkudhatjuk az árból. Amit persze jobb ha saját magunk végzünk, elvégre mindenkinek van kedvenc olajmárkája stb., amiben jobban bízik. Nem beszélve arról, hogy az igazán előnyös árú és ideális állapotú darabok hamar elkelnek. De ne feledjük: motort vásárolni sosem egyedül kell menni, ha tehetjük, hozzáértő baráttal nézessük meg  vagy közeli megbízható szerviz által vizsgáltassuk meg.


Nem szabad elfelejteni ilyenkor, hogy bár a levegő enyhe, de az út burkolata és a gumi igencsak hideg még…


Az előző generációs Fireblade átírása az új rendszer szerint 157.200 (131X1200) forintba kerül(!!), míg a ’98-as CBR900-asé 57.000-be (95X600). Plusz az új forgalmi, az eredetvizsga, a biztosítás, baleseti adó és a nemistudommégmilyenadó…

Comments

comments

Trending